Gyurcsány alaposan átverte egykori pártját, de az ő hajója is süllyed
Itthon

Gyurcsány alaposan átverte egykori pártját, de az ő hajója is süllyed

A Demokratikus Koalíció világképe április 8. után is "egészséges": a Fidesz csalt, ők meg nem buktak. Ha viszont jobban megnézzük számaikat, látszik, hogy Gyurcsány Ferencnek sikerült saját támogatottságánál sokkal kedvezőbb alkut kötnie az MSZP-vel. Öregecske tábora viszont nehezen viszi be még egyszer a parlamentbe, ha legközelebb is magas lesz a választási részvétel.

Itthon

Parlamenti vizsgálóbizottság alakulhat a paksi üzemzavar ügyében

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Paksi Atomerőműben történt súlyos üzemzavar kivizsgálására. Az MDF támogatja a kezdeményezést, az MSZP pedig úgy foglalt állást: nem ellenzi a vizsgálóbizottságot, viszont felállításának kezdeményezését belpolitikai hisztériának tartja.

Itthon

Csütörtöktől emelkedik a földgáz ára

A földgáz ára a lakossági fogyasztóknál 12 százalékkal, míg az egyéb fogyasztók körében 15 százalékkal emelkedik 2003. május 15-én. Október 1-jétől - a tömbtarifarendszer bevezetésével - a fogyasztó háztartások 53 százalékában 6 százalékra mérséklik az emelést.

Itthon

Paks: az OAH üdvözölné a nemzetközi vizsgálatot

A Paksi Atomerőmű üzemzavarában a lefolytatott vizsgálat szerint a fűtőelemek tisztítási technológiájának hibája jelentős szerepet játszott, a felelősség teljes körű megállapítása azonban még az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint is hátra van; a hivatal hasznosnak tartaná a független szakértői vizsgálatot. A hivatal főigazgató-helyettese szerint az atomtörvény értelmében a biztonságért minden felelősséget az üzemeltető visel, s ezt nem oszthatja meg senkivel.

Itthon

Megakadályozhatja az iraki katonai missziót az ellenzék

A parlamenti jobboldal csak abban az esetben hajlandó a magyar missziót támogatni Irakban, ha a kiküldött erők országgyűlési határozatban is megerősített módon csak egészségügyi vagy műszaki feladatokat látnak el. Magyarország washingtoni nagykövete ugyanakkor arányos részvételnek egy háromszáz fős zászlóalj kiküldését tekintené; szerinte ez szolgálná Magyarország gazdasági és nemzetközi érdekeit is.

Itthon

A Fidesz csak nevet módosít, szimbólumot még nem

A Fidesz hét végi kongresszusán nem döntenek az átalakuló szervezet szimbólumairól, megváltozik azonban a párt neve: Fidesz - Magyar Polgári Szövetség lesz, rövidítése vagy Fidesz vagy Szövetség. Kibővül a párt struktúrája is, és várhatóan elnökké választják Orbán Viktor volt kormányfőt.

Itthon

Kórháztörvény: a kormány "a fejlesztések idejét rövidítené"

Csehák Judit egészségügyi miniszter szerint a kórháztörvény a jó betegellátásról és nem a privatizációról szól, az állam nem vonul ki az egészségügy finanszírozásából, csak a szolgáltatások fejlesztésének idejét akarja minden eszközzel lerövidíteni. Kedden az Országgyűlésben az egészségügyről tartott délelőtti vitanapon, majd délután a törvényjavaslat részletes vitájában tárgyalták a kérdést a képviselők.

Itthon

Hősi halottá nyilvánították a lelőtt rendőrt

A kora reggel a főváros II. kerületében egy többszörösen büntetett előéletű bűnöző elfogására irányuló akció közben a gyanúsított agyonlőtt egy rendőrtisztet. Borsos Józsefet Lamperth Mónika belügyminiszter Salgó László országos rendőrfőkapitány javaslatára hősi halottá nyilvánította és posztumusz alezredessé léptette elő.

Itthon

Paks: független vizsgálatot követelnek a zöld szervezetek

Huszonhárom környezet- és természetvédő szervezet állásfoglalásban követeli, hogy független európai uniós vagy ENSZ-szakértők vizsgálják meg, valójában mi történt az atomerőmű üzemanyag-kazettáinak tisztítása során. Jelenleg a gazdasági tárca által kinevezett miniszteri biztos, illetve az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folytat vizsgálatot az ügyben.

Itthon

MTV: felbontják a Friderikusz producerével kötött szerződést

A Magyar Televízió (MTV) ügyvezető alelnöke közös megegyezéssel, 2003. június 2-i hatállyal megszünteti a Friderikusz - A szólás szabadsága című műsor producerével fennálló szerződést - értesült az MTI. A műsort gyártó View Produkciós Kft. négyhónapos szerződést kötött az MTV-vel.

Itthon

Nem veszik el visszamenőleg a lakáshitel-kamattámogatást

Hamarosan megszületik a rendelettervezet a lakástámogatási rendszer módosítására – jelentette ki a Pénzügyminisztérium szóvivője, aki leszögezte: szóba sem került, hogy visszamenőleg elvennék vagy csökkentenék bárki kamattámogatását. A tárca szakértői a tervezett intézkedésekről kikérték a bankok véleményét is.

Itthon

Két újabb körözött iraki vezetőt fogtak el

A szövetséges erők őrizetbe vették a bukott iraki rezsim hadseregének volt vezérkari főnökét és az iraki biológiai fegyverprogram egyik vezetőjét, "Doktor Baktériumot". Közben megérkezett Bagdadba Paul Bremer, a Jay Garner nyugalmazott tábornok helyébe lépő amerikai kormányzó.

Itthon

Négypárti indítvány pártalapítványok létrehozására

A négy parlamenti frakció egy-egy képviselője közösen nyújtotta be a parlamentnek azt az indítványt, amely a pártok működését segítő alapítványok létrehozását és költségvetési támogatását szabályozza. Az előterjesztés szerint a pártok háttérintézményeiként működő alapítványok alaptámogatásként egy képviselő egyévi alapdíjának (a jelenlegi havi alapdíj 198 ezer forint) a huszonötszörösét kapnák meg.

Itthon

Megtartanák a Gellért téri forrásházat a kerület lakói

A XI. kerületi polgármesteri hivatal hét végén végzett közvélemény-kutatása szerint a kerület lakóinak többsége a helyi vezetéssel azonos álláspontot képvisel: eszerint az építménynek maradnia kell, s üzemeltetését, illetve működését a tulajdonos fővárosnak kellene finanszíroznia és biztosítania - közölte Molnár Gyula polgármester.

Itthon

Habeas Corpus: jogos védelem volt a tótújfalusi gyilkosság

A tótújfalusi gyilkosság kapcsán a Habeas Corpus Munkacsoport hétfőn közzétett, a Somogy Megyei Bíróságnak címzett levele szerint a fiatalkorú lány, akit nevelőapja megölésével vádolnak, valójában családon belüli erőszak áldozata, aki jogos védelmi helyzetben cselekedett. A Somogy Megyei Bíróság április 24-én kezdte tárgyalni a büntetőpert, melyben S. Kittit emberöléssel, édesanyját bűnpártolással és kiskorú veszélyeztetésével vádolják.

Itthon

Kendermag-demonstráció: a belügyminiszter szerint szakmai hibákat követett el a rendőrség

A belügyminiszter értékelése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a bejelentések kezelését és az egyeztetést szakszerűen hajtotta végre a május 4-i Vörösmarty téri rendezvényekkel kapcsolatban; a rendőri biztosítás tervezésekor azonban szakmai hibákat vétettek, amelyek közrejátszottak abban, hogy a téren rendbontások történhettek.

Itthon

Greenpeace-tüntetés a paksi atomerőműnél

A Greenpeace közép-kelet-európai régiójának magyar és osztrák aktivistái közös demonstrációt tartottak hétfőn délelőtt a paksi atomerőmű bejáratánál. A tüntetők többek között azt szeretnék elérni, hogy ne hosszabbítsák meg az atomerőmű élettartamát.

Itthon

Ökumenikus istentisztelet a siófoki áldozatok emlékére

Ökumenikus istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt Siófokon, a csütörtöki tragikus buszbaleset harminchárom áldozatára emlékezve a vasúti átjáró közelében lévő Szent Kereszt kápolnában. Közben azonosították a tragédia áldozatait, így a hozzátartozók többsége a gyászszertartást követően visszautazhatott Németországba.


A címlapról ajánljuk