A vendégházas trükk után itt az új recept: uniós tízmilliók nem működő közösségi házra
Itthon

A vendégházas trükk után itt az új recept: uniós tízmilliók nem működő közösségi házra

Beremend egy tündéri, alig kétezer lelkes falucska a horvát határnál. A község gondozott házai közül egyből szemet szúr a főúton egy elhanyagolt porta: a 25 millió vidékfejlesztési támogatásból felújított, négy éve elkészült közösségi házban egyetlen rendezvényt sem tartottak még. És már nem is fognak: hamarosan virágbolt nyílik benne. Magyarország esete az uniós forrásokkal, sokadik fejezet.

Itthon

Feljelentést tesz a Kendermag Egyesület

Feljelentéseket tesz a Kendermag Egyesület a vasárnapi Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt üvegdobálás, ruhatépkedés, rongálás miatt. A kettéválasztott téren az ellentüntetők sípolással, dobálással, dulakodással akadályozták meg a dekriminalizációt támogató tüntetés lezajlását; a rendőrség végül feloszlatta a demonstrációt.

Itthon

Az Állatkertből a környezetvédelmi tárca élére

Medgyessy Péter miniszterelnök a Fővárosi Állat- és Növénykertet sikeresen menedzselő főigazgatót, az ELTE biológia-népművelés szakán végzett, később környezetvédelmi szakmérnöki képesítést is szerzett Persányi Miklóst jelöli a környezetvédelmi és vízügyi tárca élére. Az elmúlt kormányzati ciklusban három minisztert, Pepó Pált, Ligetvári Ferencet és Turi-Kovács Bélát "elfogyasztó" minisztérium élén tehát egy év elteltével ismét változás következik be. Vajon meddig marad a kormány tagja Persányi Miklós?

Itthon

Budapesten emelkedtek a parkolási díjak

Budapesten hétfőtől emelkedtek a parkolási díjak: várakozási övezetenként legfeljebb 40 forinttal kell többet fizetniük az autósoknak. Demszky Gábor főpolgármester döntésével a parkolási díjak általános forgalmiadó-tartamának 12-ről 25 százalékra való növelése miatt emelkedtek a várakozási tarifák.

Itthon

Kedden kezd vitát a parlament az iraki katonai misszióról

Az Országgyűlés hétfőn dönthet arról, hogy megengedi-e az Irak újjáépítéséhez szükséges békefenntartói és humanitárius feladatokban részt vevő nemzetközi erőknek a magyar légtér, közutak, illetve vasútvonalak használatát. Az iraki békefenntartáshoz történő magyar katonai hozzájárulás ügyében viszont 190 igen szavazat mellett 140 nem vokssal elutasították a négyötödös többséget igénylő döntést, így a 300 fős kontingens kiküldéséről kedden kezdheti meg a vitát a Ház.

Itthon

A butaság forradalma

A rendszerváltás utáni magyar demokráciának voltak emlékezetesen szégyenteljes pillanatai. A Kónya-Pető vita mutatta meg először, milyen az, ha (az akkor meggyökeresedett kifejezéssel élve) bundás indulatok szabadulnak el. A tévé nyilvánossága előtti inszinuáció, Göncz Árpád kifütyülése a Kossuth téren, Torgyán "féregirtós" beszéde, az úgynevezett becsület-napi megemlékezések, az évenként ismétlődő fújolás a 301-es parcellánál, az irodalmi Nobel-díj utáni tévés zsidózás és az Erzsébet-híd blokádja mellé május 4-én bekerült a sorba a Vörösmarty téri kenderellenes demonstráció is.

Itthon

Négy új miniszter a kormányban

Négy új minisztert nevezett meg Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn, napirend előtti felszólalásában a parlamentben. A kormányfő az esélyegyenlőség javítása érdekében tárca nélküli miniszteri posztot hoz létre, amelyet Lévai Katalin, a munkaügyi minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságának vezetője foglal majd el. Persányi Miklós váltja Kóródi Máriát a környezetvédelmi, Gyurcsány Ferenc Jánosi Györgyöt a sport- és Hiller István Görgey Gábort a kulturális tárca élén.

Itthon

Irak három övezetre bontását tervezi az amerikai kormány

Amerikai, brit és lengyel irányítással három övezetre tervezi felosztani Irakot az amerikai kormány, amely a stabilizációban az ENSZ Biztonsági Tanácsának csak humanitárius szerepet szánna. A békefenntartásban való részvételre eddig hét ország vállalkozott.

Itthon

Magyar reformtapasztalatok Iraknak

Iraki közigazgatási szakemberek magyarországi kiképzését javasolta az Európai Uniónak Kovács László külügyminiszter. A magyar békefenntartók iraki részvétele a héten ismét az Országgyűlés elé kerül.

Itthon

Kormányátalakítás május 27-éig

Még ebben a hónapban megtörténik a kormány átalakítása - erősítette meg az MSZP május 1-jei ünnepségén Medgyessy Péter miniszterelnök, aki ismételt ígéretet tett arra, hogy ebben a kormányzati ciklusban a heti munkaidő 38 órára csökken.

Itthon

A kormány nemet mondott a 2012-es olimpiára

A kormány nem tud pénzügyi garanciát adni a 2012-es olimpia megvalósításához Budapest számára, nem állnak rendelkezésre a szükséges források - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően. Amennyiben a kormány és Budapest nem pártfogolja az olimpia megrendezését, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság sem támogatja azt szakmailag - emlékeztette a hvg.hu-t a MOB korábban is hangoztatott álláspontjára Kiss Antal, Schmitt Pál MOB-elnök sajtótitkára. Budapest mellett eddig Lipcse, Moszkva, Párizs, New York, Toronto, Isztambul, Madrid, Havanna, az indiai Haidarábád és egy brazil város jelezte szándékát a 2012-es olimpia megrendezésére; a nevezési szándékot július 15-ig kell hivatalosan megerősíteni.

Itthon

Az ORTT kisorsolta a közszolgálati médiumok kuratóriumainak új tagjait

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán kisorsolta azokat a civil szervezeteket, amelyek tagot delegálhatnak a három közszolgálati médium - a Duna Televíziót működtető Hungária Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió közalapítvány - kuratóriumába.

Itthon

Orbán nemzetközi felhatalmazáshoz köti az iraki magyar missziót

Medgyessy Péter miniszterelnök nem zárja ki, hogy az iraki magyar katonai misszióra vonatkozó kedvezőtlen parlamenti döntés esetén Magyarország nem fegyveres erővel venne részt az iraki békefenntartásban, hanem más, civil feladatok ellátásában nyújtana segítséget. Orbán Viktor kijelentette: ha a békefenntartásra lesz NATO-, ENSZ-, illetve EU felhatalmazás, akkor arra a Fidesz igennel szavaz.

Itthon

Visszakerülhet az eutanázia ügye az Alkotmánybíróság elé

Az ombudsmani hivatal vizsgálatot indított a betegjogok érvényesülése ügyében, s ennek eredményeként az eutanázia kérdése akár visszakerülhet az Alkotmánybíróság elé - jelentette be Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. Az Alkotmánybíróság tegnap elutasította az eutanáziáról szóló - Takács és Kmetty Ildikó által benyújtott - beadványt.

Itthon

Egy évig még működhet a rákospalotai szemétégető

A rákospalotai szemétégető további egy évig működhet a Fővárosi Bíróság birtokperben kedden kihirdetett jogerős ítélete szerint; a környezetvédelmi felügyelőség még nem döntött a márciusában lejárt engedély meghosszabbításáról.

Itthon

Iraki magyar misszió: a brit védelmi miniszter tiszteletben tartja a parlament döntését

Az Egyesült Királyság azt szeretné, ha az iraki békefenntartás minél szélesebb nemzetközi koalícióban jönne létre, ugyanakkor tiszteletben tartja a magyar parlament hétfői döntését, amellyel nem támogatta a kérdés sürgős tárgyalását - mondta Geoffrey Hoon brit védelmi miniszter kedden Budapesten, miután tárgyalt Kovács László külügyminiszterrel.

Itthon

Iraki magyar misszió: az ellenzék elhalasztotta a döntést

Nem dönt az Országgyűlés hétfőn az iraki békefenntartásban való magyar részvételről, mivel az ellenzék nem járult hozzá a kormány erről szóló előterjesztésének házszabálytól eltérő tárgyalásához; az ellenzéki pártok nem támogatták az előterjesztés sürgős tárgyalásba vételét sem. Az MSZP és az SZDSZ parlamenti frakciója támogatja, az MDF azonban ellenzi, hogy Magyarország katonai rendfenntartó alakulatot küldjön Irakba; a Fidesz kifogásolja a kormányjavaslat egyes részleteit.

Itthon

Csak egy helyen volt eredménytelen az időközi választás

A vasárnap tartott időközi polgármester- és önkormányzati választások nagy részvétel mellett eredményesen zajlottak; a vasárnap éjjel fél 12-ig beérkezett információk szerint csak egy helyen, a Baranya megyei Kisbudméron kell újabb polgármester-választást tartani, mivel a két első helyen végzett jelölt között szavazategyenlőség alakult ki.

Itthon

Eutanázia: az AB szerint alkotmányos a hatályos szabályozás

Nem alkotmányellenes a gyógyíthatatlan betegek tekintetében az orvosi ellátás visszautasításának hatályos jogi szabályozása, az Országgyűlésnek pedig nincs törvényalkotási kötelezettsége az eutanáziával kapcsolatban - tartalmazza az Alkotmánybíróság (AB) hétfőn nyilvánosan kihirdetett határozata. A döntésről különbözőképpen vélekednek szakértők, jogvédő szervezetek, politikusok és az egyházak képviselői.


A címlapról ajánljuk