Meglepő, de Orbán demokráciában érzi jól magát
Itthon

Meglepő, de Orbán demokráciában érzi jól magát

Orbán Viktor nem akar minden magyar atyja lenni, nem akar népvezér lenni. Ebből a szempontból nem olyan, mint Putyin. Ő a megosztó, aki a legszervezettebb kisebbség vezetője. Aki nem diktátor, neki kell a választók visszajelzése. Neves amerikai lapban jelent meg magyar kutatók tanulmánya.

Itthon

Négypárti egyezség az iraki magyar misszióról

Elvi megállapodás született egy 300 fős katonai szállító kontingens Irakba küldéséről a négy parlamenti párt egyeztetésén szerdán; az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn dönthet a magyar részvételről. A Fidesz azt követően egyezett bele az iraki misszióba, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsától megérkezett a felkérés a küldetésre.

Itthon

Népszerű kormány, "éretlen" ország

A lakosság fele jónak ítéli a Medgyessy-kormány első évét, derült ki a Medián nemrég készült felméréséből. A Financial Times már nem ilyen derűlátóan vélekedik a magyar politikusok munkájáról; a vezető brit gazdasági-politikai napilap szerint Magyarország - annak ellenére, hogy egy éven belül esedékes az uniós csatlakozása - politikailag "aggasztóan éretlen". Ön miképp vélekedik a kormány első évéről?

Itthon

Medgyessy: jövőre nem lesznek megszorítások

A kormány a jövő évre formálódó terveiben az összkiadások 7-8 százalékos növekedésével és 4-5 százalékos inflációval számol; nem kell megszorításokra számítani, semmiféle ilyen csomag nincs - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Televízió Este című, keddi műsorában.

Itthon

Helikopterbaleset a Mount Everesten, az évforduló előtt

Hegymászókat szállító helikopter zuhant le a világ tetején, a Mount Everest körzetében szerdán az alaptábornál: egy nepáli légi kísérő életét vesztette és hat ember megsérült. Jelenleg száznál is több hegymászó tartózkodik a Mount Everest térségében, hogy részt vegyen a világ legmagasabb hegycsúcsa meghódításának 50. évfordulóján.

Itthon

Hárman haltak meg az újabb algériai földrengésben

Közel kétszáz ember sérült meg és hárman veszítették életüket a kedd esti újabb erős algériai földrengésben. A Richter-skálán 5,8-es (más jelentések szerint 5,5-es) erősségű rengés - a legerősebb a május 21-i, 6,7-es erősségű rengés óta, amely a legutóbbi adatok szerint 2217 ember halálát és 9500 személy sérülését okozta - nagy rémületet váltott ki az érintett városok lakossága körében; a sebesüléseket főleg a pánik okozta.

Itthon

Holtan találták meg az eltűnt hétéves kisfiút

Megtalálták annak a 7 éves kisfiúnak a holttestét, aki hétfőn délután tűnt el az albertirsai strand területéről. Az MTI úgy tudja, hogy a kisfiú holttestére az albertirsai strand medencéjének egyik lefolyójában bukkantak rá.

Itthon

Szeptemberig nem zárnak be kistelepülési postahivatalt

A Magyar Posta felfüggeszti a júniusra tervezett postahivatal-bezárásokat és szeptemberig nem zár be egyetlen kistelepülési hivatalt sem. A 600 főnél kisebb lakosú településeken ugyanakkor júniustól megkezdik a mobilpostai rendszer kipróbálását.

Itthon

MTV: Ragáts Imre az elnök

Ragáts Imre eddigi ügyvezető alelnököt választotta a Magyar Televízió Rt. elnökévé kedden a közintézmény közalapítványának kuratóriuma. A kuratórium elnöksége korábban egyhangúlag jelölte elnöknek Ragátsot, akire a társadalmi szervezetek delegáltjait is magában foglaló nagykuratórium 27 szavazója közül 21 adta voksát.

Itthon

Oktatás: a fogyatékosok a leginkább kiszolgáltatottak

A fogyatékkal élő tanulók a köz- és felsőoktatási rendszer legkiszolgáltatottabbjai – derült ki az oktatási jogok biztosa hivatalának múlt évi tevékenységéről szóló kedden nyilvánoságra hozott értékelésből. A hivatal szerint továbbra is probléma, hogy az érintettek nem ismerik az oktatási jogokat.

Itthon

Financial Times: Magyarország politikailag „éretlen”

A Financial Times (FT) szerint sokan úgy látják, hogy Magyarország - ahhoz képest, hogy EU-csatlakozása egy éven belül esedékes - politikailag „aggasztóan éretlen”. A brit napilap keddi számában egy teljes mellékletet szánt Magyarország elemzésére.

Itthon

Júniusban jön a gáztörvény

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy gáztörvény júniusban várható elfogadásával párhuzamosan folyik az alsóbb rendű jogszabályok kidolgozása, s 2004. január 1-jétől az új szabályozás tejes rendszere életbe léphet.

Itthon

Országgyűlés: elfogadták a legfőbb ügyészt bíráló jelentést

Elfogadta a parlament hétfőn azt az alkotmányügyi bizottsági jelentést, amelyet a legfőbb ügyész egy tavaly júniusi, a Happy End Kft.-vel kapcsolatos interpellációra adott, leszavazott válaszával kapcsolatban terjesztettek a Ház elé. Az előterjesztést – amelyet előzőleg határozatképtelenség miatt többszöri próbálkozás után sem tudtak elfogadni – 193 igen szavazattal és egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a Ház; az ellenzéki képviselők nem szavaztak.

Itthon

Magyar Orvosi Kamara: módosítani kell a kórháztörvényt

A Magyar Orvosi Kamara képviselő-testülete a kormányfőnél tartott egyeztetés alapján ragaszkodik a parlament előtt lévő kórháztörvény módosításához, de a tervezet több részét ezek után sem tartja elfogadhatónak. A kamara elvetette a kórháztörvény visszavonásának szorgalmazását.

Itthon

Belgrád kiadja Hágának a vörössapkások volt parancsnokát

Belgrád kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Franko Szimatovicsot, a vörössapkás osztag néven ismert volt szerbiai állambiztonsági kommandó (JSO) egykori parancsnokát. Az NT május 5-én jelentette be, hogy vádat emelt Szimatovics és Jovica Sztanisics, a szerb titkosszolgálat egykori főnöke ellen a Boszniában és Horvátországban 1991 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Itthon

Meghibásodott egy feszültségváltó Pakson

Vasárnap déltől az esti órákig 50 százalékos teljesítményen üzemelt a paksi atomerőmű 3-as blokkja, mert egy feszültségváltó meghibásodása miatt a turbógenerátor védelmi rendszere visszaterhelte; a meghibásodott műszert lecserélték, a generátor újraindult - közölte Kocsis István vezérigazgató hétfőn Pakson.

Itthon

Iraki misszió: szerdán lesz a négypárti egyeztetés

Szerdán délután tartják hétfő helyett a négypárti egyeztetést az iraki rendezésben történő magyar katonai részvételről - jelentette be Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki szerint a négy parlamenti párt megegyezésre juthat az iraki misszióban való részvételről. Hárs Gábor (MSZP), a bizottság alelnöke úgy vélte, jó esély van arra, hogy jövő hétfőn az Országgyűlés megszavazza a háromszáz fős magyar katonai alakulat Irakba küldését.

Itthon

Máért: a Fidesz nem írta alá a zárónyilatkozatot

Késő estig húzódó vitát követően a kedvezménytörvény módosítását is tartalmazó zárónyilatkozat elfogadásával zárult a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szombati ülése. A dokumentumot három párt, illetve szervezet képviselője, Németh Zsolt (Fidesz), Kovács Miklós (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) és Ágoston András (Vajdasági Magyar Demokrata Párt) kivételével valamennyi résztvevő aláírta.

Itthon

Iraki misszió: ma tárgyalja az Országgyűlés a módosító indítványokat

Bár az ellenzéki pártok nem jelentek meg a honvédelmi miniszter által vasárnapra összehívott négypárti egyeztetésen, Juhász Ferenc szerint az iraki háború utáni rendezésről szóló ENSZ BT határozattal elhárult az akadály a magyar részvétel elől. A tárca vezetője szerint a parlamentben hétfőn megvitatják az eredeti, 300 magyar békefenntartó katona kiküldéséről szóló határozati javaslattal kapcsolatos módosító indítványokat.

Itthon

Státustörvény-módosítás: kinek kellene megfelelni?

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) hét végi ülésén a vitára jóval nagyobb az esély, mint a megállapodásra. A határon túli magyar szervezetek és a mögéjük felsorakozott ellenzéki pártok ugyanis nem hajlandóak engedni a Máért tavaly novemberi megállapodásából, a kormány ugyanakkor számos, az előző tervezetben szereplő elemet kigyomlált javaslatából. Mi az Ön véleménye a státustörvényről?


A címlapról ajánljuk