szerző:
HVG Állásbörze

Mindannyian hajlamosak vagyunk belekényelmesedni egy olyan életbe, amit nem igazán kívántunk magunknak. Mégis, a szürke hétköznapok viszonylagos egyszerűsége, és a bizonytalantól való félelem megakadályoz minket abban, hogy bármilyen változtatásra vállalkozzunk, különösen, ha munkahelyváltásról van szó. „Inkább a biztos” – ez a legnépszerűbb mentségek egyike. De valóban megéri ilyen, és ehhez hasonló kifogásokkal takarózni?

A langyos víz

A lehető legveszélyesebb helyzet, amikor nem annyira elviselhetetlenek a munkahelyi hétköznapok, hogy egyértelmű változtatásra kényszerítse Önt. Azonban, a mindennapi hangulatára erősen rányomja a bélyeget, ha a minimálisan elvárt szintet teljesíti ugyan, de valójában nem szívesen foglalkozik a munkájával. A rossz hír pedig az, hogy a rövidtávon még tűrhetőnek érzékelt belső szorongás az évek előrehaladtával nem hogy eltűnne, de folyamatosan növekszik.

Árulkodó jelek

Nagyon árulkodó, ha a munkanapok hosszas vívódással indulnak: „Nincs kedvem dolgozni”, Inkább beteget jelentek”, és társai. Ilyen érzések persze előfordulnak, de ha a reggelek nagy részében legszívesebben ki sem kelne az ágyból, akkor érdemes elgondolkozni. A munkába beérve jókedvű kollégák és inspiráló feladatok várják? Ha mindez távol áll a valóságtól, lehet, hogy nem a megfelelő csapatot erősíti. Különösen, amennyiben hosszú távon sem igazán lát perspektívát, így a motivációs szintje is a padlót súrolja.

Van megoldás(?)

Ahelyett, hogy nem vesz tudomást a problémáról, rosszabb esetben belesüpped az önsajnálatba, inkább olyasmit tegyen, ami valóban előreviszi: változtasson! Elsőként a hozzáállásán, aztán jöhet a többi. Nincs értelme olyasmire pazarolnia az idejét és tehetségét, ami nem tesz hozzá az életéhez. Miért kötne megalkuvásokat, ha sokkal jobb lehetőségek is elérhetők?

Érthető természetesen, hogy nem szeretne két szék között a pad alá sem esni. Mielőtt konkrét lépésre szánná el magát, érdemes átgondolni, hogy egyáltalán milyen munkakört, milyen céget, milyen főnököt, kollégákat tud elképzelni. Ezután célszerű körbenézni a piacon, feltérképezni az Ön számára kecsegtető pozíciókat. Könnyen lehet, hogy egy sokkal testhezállóbb állásra bukkan.

Ha teljes körű információhoz szeretne jutni a témában, ott a helye a HVG Állásbörzén, október 4-5-én! Azon túl, hogy feltérképezheti az aktuális munkaerő-piaci lehetőségeket, a több mint 200 kiállító valamelyikénél egy új, inspirálóbb állásra is rátalálhat. Emellett változatos programokkal készülnek a szervezők, további részletekről a rendezvény honlapján tájékozódhat. Regisztráljon ide kattintva!