szerző:
MTI

Növelni kell az időskorúak foglalkoztatását a magyar munkaerőpiacon - jelentette ki Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos a Nyugdíjasok Országos Képviselete által szervezett fórumon.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Az időskorúak alacsony foglalkoztatása az egyik oka annak, hogy Magyarországon a foglalkoztatási adatok kedvezőtlen képet mutatnak - hangsúlyozta a kormánybiztos. Míg a középkorú nők 70 és a középkorú férfiak 80 százaléka vesz részt a foglalkoztatásban, addig az 55 év feletti korosztály esetében ez az arány "drámaian lecsökken" - tette hozzá. 

Az állam nem szeretne lemondani az időskorúakról, különféle programokkal (pl. Lépj egyet előre program) vissza kívánja hozni őket a munkaerőpiacra. Úgy vélte, hogy Magyarországon a munkaképes korúak alacsony foglalkoztatási hányadának (56-57 százalék) nem a munkahelyek alacsony száma az elsődleges oka, hanem a foglalkoztathatóság.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: "nem fenntartható folyamat az", hogy kevesebb mint kétmillió ember tart el tízmilliót. Az uniós fejlesztési forrásokat úgy kell befektetni, hogy az ország fejlődjön, kultúrájában, működési módjában megújuljon, a társadalmi szolidaritás intézménye megerősödjön, az öngondoskodás pedig alapvető kulturális követelménnyé váljon - tette hozzá.

A programokra, fejlesztésekre 8.300 milliárd forintot használhat fel az ország. Ugyanakkor, ha az Európai Unió hibát talál egy adott projekt végrehajtásában, visszakérheti a ráfordított összeget.

MTI Karrier

Hogyan alakul a foglalkoztatás Európában és itthon?

Az Európai Unió régi tagállamai közül Görögországban és Spanyolországban sikerült 2002 és 2005 között a 60 százalék alatti foglalkoztatási rátát e szint fölé emelni, Olaszországban viszont nem, így ott ugyanúgy 60 százalék alatti volt a foglalkoztatás, mint az új tagállamok közül négyben, közöttük Magyarországon is -derül ki az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által kiadott munkaerőpiaci tanulmánykötetből.

MTI Karrier

Csökkent a bértámogatás, de nincs továbbfoglalkoztatási kötelezettség

A foglalkoztatási törvény módosításával az év elejétől már nem vehetnek igénybe a munkáltatók - álláskereső alkalmazásakor - a bér és járulékköltségek 50 százalékánál magasabb támogatást, ugyanakkor megszűnt az a kötelezettségük, hogy a támogatott időszakkal egyező ideig támogatás nélkül is foglalkoztassák a felvett személyt.