szerző:
hvg.hu

Régi, jól bevált tanács: ne terjesszünk irodai pletykákat! Mi tagadás, ha konfliktusok nélkül, zökkenőmentesen szeretnénk együtt dolgozni kollégáinkkal, akkor bizony evidens, hogy nem adjuk tovább az irodában szárnyra kapó szaftos történeteket. De mi van akkor, ha a munkavállaló bizonytalan jövőjéről keringenek kósza hírek? Hogyan hasznosíthatod a kávészünetben fölcsipegetett információkat? Ötletek.

Egy elejtett szó, és terjed a pletyka!
© sxc.hu
Rosszindulatú híresztelés vagy hasznos információ?

A pletyka természeténél fogva lehet rosszindulatú vagy informatív jellegű (nem rossz szándékkal terjesztett szóbeszéd), attól függően, hogy mi a célja: arra irányul, hogy valakit lejárasson, vagy újdonságon, érdekességen alapul, amely egy adott közösség számára (akiket közvetve vagy közvetlenül érint a pletyka tárgya) hasznos.

Kollégáidról soha ne röppents föl bántó híreket, amelyek sérthetik emberi méltóságukat, ne járasd le őket a többiek előtt, és ne tárd a nyilvánosság elé legbensőbb magánügyeiket! Légy diszkrét, és tégy lakatot a szádra, ha valamelyik kollégád megtisztel bizalmával, soha ne élj vissza vele!

Előrejutásod érdekében ne terjessz valótlanságokat riválisodról! Mondd a szemébe, ha valami bajod van vele, tisztázzátok a félreértést négyszemközt, de ne fúrd őt a háta mögött! Gondolj arra, hogy neked is rosszul esne, ha tudtodon kívül hasonló helyzetbe kerülnél – és még védekezni sem tudnál –, a gonosz szóbeszéd ugyanis olykor a makulátlan hírű munkavállalókat is kikezdi. Arról nem is beszélve, hogy jó híred csorbát szenved, ha kiderül, hogy tőled indult egy rosszindulatú szóbeszéd.

A vállalati információ-áramlás pozitív hozadékai

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Az irodai pletykálkodás nemcsak arra szolgál, hogy csámcsognivalót adjon a mindig jól értesült szóbeszéd-gyárosoknak („Nézd már, a főnöknek új nője van!”). Néhány helyzetben kimondottan hasznos, ha a dolgozó fülébe jut a cégnél keringő mendemonda, a legtöbb munkavállaló ugyanis szereti, ha pontosan tudja, mi történik munkahelyén, mire számíthat a jövőben. Természetes, ha az erre irányuló közhasznú információk – amennyiben valós tényeken, pontos értesüléseken alapulnak – minden munkavállalót érdekelnek.

- A vállalati információ-áramlás segít az új munkavállalónak abban, hogy beilleszkedjen – képet kap a vállalat működéséről, megtudja, hogy mire érdemes odafigyelnie: mi a főnök vesszőparipája, hogyan viselkedjen az új csapatban (milyen tabutémákat érdemes elkerülni egyes kollégáknál), milyen buktatókat rejt az első pár nap – amivel minden újoncnak meg kell küzdenie.

- Ha kiderül egy kollégáról, hogy tető alá hozott egy jól jövedelmező üzletet, becserkészte az elérhetetlennek hitt ügyfelet, vagy a cég hírnevét öregbítette például a nemzetközi piacon, mindenképpen hasznos, hogy erről a munkatársak is tudomást szerezzenek. Nem feltétlenül az a cél, hogy a kolléga nyilvánosan is megdicsőüljön, sokkal inkább az, hogy tapasztalataiból okulhassanak a többiek, és jó kiindulópontot kapjanak, hogyan cselekedjenek hasonló helyzetben.

- A csoporton belüli feszültségek, feloldhatatlannak hitt ellentétek szóbeszéd útján eljuthatnak a főnök fülébe is. Ha felettesed rátermett, felelősségteljes vezető, akkor segít abban, hogy a kollégák közötti nézeteltérés rendeződjön.

- A pletyka révén esetenként elkerülhetők a kellemetlen helyzetek: ha a vállalat működésével kapcsolatban rémhírek kapnának szárnyra (például egy esetleges létszámcsökkentés esetén), vagy olyan kérdések merülnének föl, amelyek a dolgozókat is érintik (fizetésemelés, tulajdonosváltás, munkakörülmények radikális változása, stb.), a főnök még idejében megelőzheti a bajt: válaszolhat, mielőtt a pletyka nyilvános elégedetlenségbe torkollna.

- Ha egy munkatársat személyes veszteség ért – meghalt vagy megbetegedett egy közeli hozzátartozója, netán jelentős anyagi kár érte - megelőzhetők a kínos, sok esetben tapintatlan kérdések, ha a tényekről – akár irodai „pletyka” formájában - a kollégák is tudnak.


hvg.hu Karrier

Elégedett vagy karriereddel? Ne fulladj bele az állóvízbe!

Príma fizetés, kellemes környezet, extra juttatások, valami mégis hiányzik. Az anyagi megbecsülés nem minden, annál sokkal fontosabb, hogy úgy érezd, munkád kielégíti becsvágyadat, és tevékenységeddel aktívan hozzájárulsz a vállalat termelékenységéhez. Hogyan, milyen szempontok szerint értékeld karriered alakulását?

hvg.hu Karrier

Öt nyomós indok, amiért érdemes visszautasítani egy állásajánlatot

Túl vagy a fárasztó, többfordulós állásinterjún, már csak arra vársz, hogy megcsörrenjen mobilod, és egy kedves hang közölje: tiéd a megpályázott állás. Kérdés, készen állsz-e arra, hogy a vállalat kötelékébe lépj. Ne ülj ölbetett kézzel, míg a cég döntésére vársz, gondold át, milyen hátulütői lehetnek az áhított munkának, és mindent egybevetve érdemes-e elvállalnod. Tippek.

hvg.hu Karrier

Öt trükk, hogyan ösztönözhetők a dolgozók

Alkalmazottaid lelkiismeretesen elvégzik munkájukat, de úgy érzed, hogy nem hozzák ki magukból a maximumot? Bizony ilyenkor fölmerül a kérdés: az elvégzett munka minősége vagy mennyisége fontos. Mivel motiválhatók a dolgozók? Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

Hét trükk, hogyan kelts jó benyomást új munkahelyeden

Az első néhány hét minden munkavállaló számára kritikus: ekkor dől el ugyanis, hogy be tud-e illeszkedni egy összeszokott csapatba, kollégái és főnöke elfogadják-e. Ha viselkedése nemtetszést, netán viszolygást vált ki a többiekből, a későbbiekben nehéz dolga lesz: komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy negatív megítélésén - amely esetenként a téves első benyomásokon alapul -változtasson. Ötletek.

hvg.hu Karrier

A legkínosabb hibák az állásinterjún

A legutóbbi állásinterjún beigazolódtak félelmeid: leszerepeltél, ezért úgy érzed, soha nem találod meg az ideális munkahelyet? Ne szívd mellre a kudarcot, inkább tanulj belőle! Íme néhány ostoba hiba, amelyet a jelentkezők gyakran elkövetnek, amikor remegő lábakkal érkeznek a felvételi beszélgetésre.

hvg.hu Karrier

Tíz intő jel, ami arra utal, hogy ideje új állás után nézned

Már egy jó ideje azon tipródsz: megfizetnek, biztos állásod van, és annak esélye, hogy a közeljövőben kirúgnak, gyakorlatilag nulla, hacsak nem követsz el „főbenjáró” bűnt. És mégis, a kisördög nem hagy nyugodni! Főnököd viselkedésében és tökéletesnek látszó munkádban is hibákat keresel, indokot egyre növekvő elégedetlenségedre. Mikor érdemes munkahelyet váltanod? Tippek.

hvg.hu Karrier

Elhízás: az irodai munka legnagyobb átka

Egy szép, kövér összeg havonta: ez minden munkavállaló álma! Ám a gyarapodás legtöbbször nem a dagadó pénztárcán mérhető le, sokkal inkább a dolgozó egyre bővülő ruhaméretén. Minden nap az írósztal mögött görnyedsz, nem veted meg a nassolást, ám sportolni nincs időd? Íme néhány ötlet, hogyan előzheted meg a zsírpárnák kialakulását!