Pornó testközelből: véget nem érő orgia?

2007. július 23., hétfő, 14:00 • Utolsó frissítés: 2011. május 16., hétfő, 11:02
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Cicik, popsik, szerszámok, síkosító készenlétben, no meg egy friss, kéthetes AIDS-teszt a nem létező nadrágzsebben, és már forog is a film. Király Kati pornószínésznőt és a legismertebb hazai pornófilmrendezőt, Kovit faggattuk szakmájuk rejtelmeiről. Kulisszatitkok a kamera elől és mögül.

Az első pornófilmet 1991-ben forgattam. Eleinte rengeteg nehézséggel kellett szembenéznem: nem tudtam, merre induljak, hiszen nem mozogtam filmes berkekben - addig fotóriporterként dolgoztam -, nem voltak szakmai tapasztalataim, sem összeszokott stábom. Akkoriban ráadásul még egyetlen hazai cég sem volt a piacon, amelyik profi színvonalon - hozzáértő stábbal, profi körülmények között - minőségi filmeket gyártott volna - mesél a kezdetekről Kovács István, vagy ahogy mindenki ismeri: Kovi.

Kovi. Kézben tartja a dolgokat
© hvg.hu

A pornófilmrendező a kilencvenes évek elején megalapította saját cégét, amely kizárólag magyar filmeket gyárt - hazai szereplőkkel -, és belevágott: meghirdette az első castingot. Ám milyen a sors, a produkció kis híján meghiúsult, mert Kovit éppen akkor jegyezték elő térdműtétre, amikorra a válogatás és a forgatás időpontját kitűzték. A profi stábnak és a rendező egyik barátjának köszönhetően azonban elkészült az anyag, ezzel pedig kezdetét vette a hazai pornóipar felvirágzása.

Pornófogyasztási szokásaink gyökeres változásának ékes bizonytéka, hogy ma már nem kell "lasszóval fogni" a színészeket, mert arcukat, nevüket adják egy-egy produkcióhoz. A kilencvenes évek elején még merőben más volt a helyzet: a szereplők igyekeztek megőrizni inkognitójukat. Ez egészen addig sikerült is nekik, amíg az itthon leforgatott filmek csak külföldön jelentek meg. Ám mihelyst a hazai piacot ellepték a hazai gyártású produkciók, elterjedt az internet-használat,  nem beszélve a számos szexcsatornáról, a névtelenség, arctalanság megszűnt.

Felnőttes játékok
© sxc.hu

Mindenféle filmnek van keletje a piacon: csináltam csak leszbifilmeket, és forgattam melegpornó-filmeket is. Nem találtam kivetnivalót ezekben - mondja Kovi, hangsúlyozva, hogy a szélsőséges aberrációkat felvonultató filmek nem tartoznak az általa elfogadott műfajba. „A filmjeim különlegesek, mert - amellett, hogy a nevemet, arcomat adom hozzájuk - a szereplők bármikor szembe jöhetnek az utcán az emberrel” - magyarázza a koncepciót Kovi. Hamar rájött - teszi hozzá -, hogy nem lehet csak saját gyártású produkciókból megélni, ezért azoknak a filmeknek is megveszi a magyarországi jogait, amelyeket nálunk forgatnak.

Gyakorlat teszi a mestert
Egy kilencven perces pornófilm öt-hat jelenetből áll. Egy nap alatt általában két-három jelenetet vesznek föl, a forgatás három-négy napig tart, amit az utómunkák - szinkron, vágás stb. - követnek.  A pornófilmek forgatókönyvében az akciójeleneteket nem részle-tezik.  Két csoportba sorolhatók a művek: vannak a 'bárgyú' filmek, ezekben az aktuson van a hangsúly, néhány mondat után a szereplők akár a legextrémebb helyszíneken is - golfpályán, autószerelő-műhelyben vagy egy raktárban - akcióba lépnek. Azoknak a filmeknek, amelyeknek konkrét történetük van,  a játékidő 20-25 százaléka párbeszéd.

A hazai piacon csak néhány igazán nagy pornófilmgyártó stúdió fér meg, ezek egyike a Luxx Videó, Kovié. A rendező 2002-ben kapta az első Pornó Oszkárt, gyűj-teménye azóta egyre gyarapszik.

A rendezőnek a legnagyobb kihívást eddig a Porn Wars-trilógia forgatása jelentette; saját bevallása szerint jó pár álmatlan éjszakája volt miatta. „A forgatás előtt egy héttel például - 2005 novemberében - elromlott a fűtés a stúdióban. Mínuszok voltak, havazott. Ráadásul éjszakánként rendre eszembe jutott egy-egy ötlet a forgatással kapcsolatban, amit reggelre mindig el is felejtettem” - meséli Kovi, akinek rendezőként nemcsak a gyártási folyamat során felmerülő nehézségekkel kell szembesülnie, hanem a szereplők gondjaival is:  hogy működőképes-e a fiúk szerszáma, a lányok megfelelnek-e bizonyos esztétikai elvárásoknak stb.

A fiúknál kisebb a „szelekció”, nem öregszenek ki hat-nyolc év alatt a szakmából, mégis előfordulnak lebőgések: nem ritka, hogy a forgatáson valaki csődöt mond. Ilyenkor ki kell várni, míg újra 'működőképes' állapotba kerül, legrosszabb esetben mást kell keresni a helyére, és az addig leforgatott anyag mehet a kukába - világít rá a nehézségekre Kovi. A lányoknál leginkább az okoz gondot, ha "nem érzik a kamerát", úgy viselkednek, mint egy darab fa. Ezért rizikós, ha egy szereplőt ügynöke ajánl be a produkcióhoz, és a rendező nem készít róla próbafelvételt. Ráadásul ez az a műfaj, ahol minden erőlködés hiábavaló, ha nem sikerül elhitetni a nézővel, hogy amit lát, a valóság. Ilyenkor merül föl a kérdés: mi motiválja a rendezőt?

„Jó érzés, ha úgy állok föl a vágóasztaltól, hogy a maximumot hoztam ki a leforgatott anyagból, és az emberek fölismerik a stílusomat, ha elkezdődik a film. Amikor a nevemet és az arcomat adtam a produkciókhoz, az volt a célom, hogy megszüntessem az előítéleteket, amelyek ezt a szakmát övezik” - hangzik az őszinte vallomás. A taktika bevált, megjelentek a pornósztárok, akik a nyilvánosság előtt vállalták, mivel keresik kenyerüket, és mára a közönség is elfogadja ezt: az évente megrendezett Erotika Kiállításon lassan egy gombostűt sem lehet leejteni, annyian kíváncsiak a tévéből jól ismert arcokra.

Pornózás: munka vagy szórakozás? »

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:


Pornó testközelből: véget nem érő orgia?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X