szerző:
HVG

A HVG Diploma 2008 kiadványában immár másodszor közöljük az OFIK Felvi-rangsorait. Emellett a kiadványból tájékozódhatnak a hazai felsőoktatási kínálatról: minden alapszakról és mesterszakról részletes információt kapnak az érdeklődők, a felvételi követelményektől a képzéssorán megszerezhető ismeretekig.

Diploma 2008 kiadványunkban összefoglaljuk, hogyan hasznosíthatják diplomájukat a végzősök, milyen munkaköröket tölthetnek majd be. Ezzel is előtérbe szeretnénk állítani a diplomák piaci értékét, s valamennyi képzésterület esetében külön elemezzük a megszerezhető képzettségnek nemcsak a munkaerőpiaci, hanem a kereseti kilátásait is. Tizenhat kiválasztott szak végzőseinek leendő munkáltatóit is megkérdezte a Diploma 2008 kiadvány előállításában lapunkkal együttműködő Országos Felsőoktatási Felvételi Központ (OFIK). Ennek eredményeiről is olvashatnak.

A tartalomból
Képzési fokozatok, képzésformák, felvételi menetrend, tandíj, állami támogatások, diákhitel pontszá-mítás 2008-ban, az abszolút legjobbak, karok abszolút rangsorai, rangsor-módszertan. 
A felvételi folyamatáról is áttekintést adunk, a fontos időpontok mellett bemutatjuk a tavaly szinte teljes körűen bevezetett bolognai képzési rendszert, s külön kitérünk a döcögősen ugyan, de már beindult mesterképzésre. Ismertetőt találhatnak emellett az állam szerepvállalásáról a felsőoktatásban, a tandíjfizetésről és a diákhitelről.

Jövőre új felvételi pontszámítás lép életbe, többletpontokkal együtt maximum 480 pontot érhetnek el a jelentkezők. Bemutatjuk a pontszámítás módjait, a többletpontokra jogosító tanulmányokat, szociális feltételeket.

Az OFIK a képzésterületeken sok mérhető adat alapján állította össze az egyes intézmények rangsorait. Ilyen adat például a jelentkezők eredménye, felvételi pontszáma, a nyelvvizsgák aránya, az egy oktatóra jutó hallgatók aránya. Az előző évek rangsoraival való összehasonlításra azonban még nem vállalkoztunk, tavalyhoz képest ugyanis finomodtak az értékelési szempontok.

A módosítások a minőségi oktatásnak kedveznek, az ilyet nyújtó intézmények feljebb kerülhettek a ranglétrán. Az összesített rangsorban továbbra is az egyetemi karok viszika prímet, a tudományegyetemek mellett az orvosi, a műszaki ésa gazdasági egyetemek szerepelnek jól. Az első helyen az ideirangsorban holtverseny alakult ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara között. Az OFIK kérdéseivel megkeresett számos hallgatót és oktatót, többek között arról, mi a véleményük az intézményük képzésérőlés szolgáltatásairól. A felmérésben részt vevő szakokon készített rangsorban a nagy egyetemek már korántsem szerepelnek jól.

Kiadványunkat megrendelheti itt is.
HVG Hetilap

Felvételi utóhatások: ki fizet?

A minimális 78 ponttal is be lehetett jutni költségtérítéses jogász- vagy történészképzésre vidéken - ez lett az egyik következménye az új felvételi rendszernek.