szerző:
MTI

Minden harmadik dolgozó tinédzser elmondhatná, hogy munkahelyén az erőszak valamilyen formája érte - figyelmeztettek egy amerikai szaklapban közzétett tanulmány szerzői.

Az észak-karolinai egyetem kutatói egy massachusettsi középiskola 1171 diákját faggatták a munkavállalással kapcsolatos rossz tapasztalataikról. A válaszadók 45 százaléka lány volt, 51 százalékuk nem spanyolajkú fehér, 38 százalékuk ázsiai, a többiek latinok, feketék vagy más etnikumhoz tartozók. A kikérdezettek átlagban kevesebb mint két éve dolgoztak.

A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy Amerikában a kamaszok többsége a kiskereskedelemben talál munkát, így állandó kapcsolatban vannak a vásárlókkal és pénz is megfordul a kezükben - ez a két tényező egyébként is a bűncselekmények gyakori kiváltó oka.

Az American Journal of Industrial Medicine című folyóirat júliusi számában megjelent értekezés megállapította, hogy a diákok 10 százalékát fizikailag bántalmazták munka közben, további tíz százalékukat szexuálisan molesztálták, 25 százalékuk pedig szóbeli fenyegetésről számolt be.

A gyerekek által jelentett fizikai erőszak 31 százalékát, a szexuális zaklatások több mint harmadát, a szóbeli fenyegetés több mint felét a vásárlók követték el. A kollégák voltak a felelősek a fizikai erőszak 29 százalékáért, a szóbeli inzultálás 30 százalékáért és a szexuális zaklatás 45 százalékáért.

A tanulmány szerzői különösen felháborítónak találták, hogy a gyerekek alkalmazásáért felelős vezetők 18, 27 és 32 százalékban vették ki részüket a fizikai bántalmazásból, fenyegetőzésből és szexuális molesztálásból.

A kutatást vezető Kimberly J. Rauscher szerint egyrészt fontos lenne tudatosítani a munkavállaló kamaszokban és szüleikben, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk, másrészt tarthatatlan, hogy alig vannak adatok a 14-17 éves gyerekeket a munkahelyükön ért inzultusokról és azok elkövetőiről.

MTI Karrier

„Zsebbe fizetés”: akik a legtöbbet elteszik

Az Európai Unió tagállamai közül Románia áll az első helyen a "zsebbe fizetést" tekintve, idézte a Ziarul Financiar a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy jelentését.

MTI Karrier

Angolra tanítják a magyar taxisofőröket

Az angol nyelv elsajátításához dolgozott ki nem helyhez és időhöz kötött tervet magyar taxisofőröknek Taxi Drivers néven az Európai Unió Leonardo da Vinci programja keretében két magyar cég. A tananyag tesztelése hamarosan megkezdődik.