szerző:
MTI

Amióta Németországban is tombol a hőség, több vállalat, bank, sőt néhány minisztérium is tiltakozott amiatt, hogy alkalmazottai a hivatalt összetévesztik a stranddal. Legalábbis ami az öltözködést illeti, sokan ugyanis a munkában is "alig több mint fürdőruhában" jelennek meg.

Mindez több "konzervatív" vállalatot arra késztetett, hogy összefogjon és egyfajta közös - hőséget nem tűrő - öltözködési kódexet dolgozzon ki, és előírja, hogy az abban foglaltakat még 38 fokban is kötelező betartani.
Így például a  legtekintélyesebb vállalatoknál, a bankoknál és a  minisztériumokban a hőség  ellenére is kötelező a harisnya, a férfiak számára pedig az öltöny és a hosszú ujjú ing. Sőt ez utóbbi is csak akkor tűrhető fel - és a nyakkendő csupán akkor lazítható vagy levethető -, ha viselője irodájában egyedül van és nem készül ügyfél fogadására. A zakó pedig csakis a legritkább esetben kerülhet a fogasra. De hogy a nők se "örülhessenek", számukra a zakót a blézer jelenti.

A kódex szerint minél magasabb pozícióban van valaki az adott hivatali hierarchiában, annál inkább élen kell járnia, nem csak a munkában, de az öltözködési szabályok betartásában is. Ez persze nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb beosztásúak felmentést kaphatnak, csak a vezetőknek - az öltözködés terén is - példát kell mutatniuk. A szigorú öltözködési szakemberek még a színeket illetően is könyörtelenek. A legnagyobb meleg ellenére is ragaszkodnak a feketéhez vagy a sötétkékhez és a nyárhoz jobban illő világos ruházatot csak a legritkább esetben engedélyezik. A férfiak esetében még azt is előírták, hogy a zokni sem lehet világosabb a nadrágnál. 
 
De  - legalábbis a német vállalatoknál - a nők sincsenek könnyebb helyzetben. A miniszoknya például "ördöginek" számít, a legrövidebb szoknya is csekéllyel térd felettig érhet. A mélyebb dekoltázs csak a hivatalos rendezvényeken megengedett, a hétköznapi munkában azonban a begombolt blúz és a fedett váll kötelező. 
 
Csütörtöki értesülések szerint a kódex ellen egyelőre  kevesen tiltakoztak. Annál többen örültek viszont annak, hogy - munkájukból fakadóan - mindez rájuk nem vonatkozik. Persze  a "strandruha" munka közben sehol nem ildomos, de  a rövidebb szoknya, a szandál, a kigombolt blúz, a világos  nadrág, a rövid ujjú ing és  a nyakkendő- és harisnyanélküliség megengedett. Íratlan szabálynak számít ugyanakkor, hogy az ápoltságra - különös tekintettel a hőségre - laza öltözékben még inkább illik odafigyelni.

hvg.hu Karrier

Botrányos ajándék a főnöktől: műmell és ízléstelen vicc

Sokba került egy brit vállalatvezetőnek az ízléstelen vicc, amellyel mellműtéten átesett alkalmazottjának „kedveskedett”. A brit munkaügyi bíróság 15 ezer fontnyi kártérítésre kötelezte a gyerekápolókat foglalkoztató cég főnöknőjét - írta a brit MailOnline vasárnapi számában.