Belgium egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat-európai ország, melynek három hivatalos nyelve van: a flamand, a francia és a német. 2009 májusában nyitotta meg munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott tagországok munkavállalói előtt, így már a magyar állampolgárok is munkavállalási engedély nélkül, szabadon dolgozhatnak Belgiumban.

2009. május elsejétől Belgium is megnyitotta munkaerő-piacát az újonnan csatlakozott tagországok munkavállalói előtt, így már a magyar állampolgárok is munkavállalási engedély nélkül, szabadon dolgozhatnak. Jó tudni, hogy az országban szóban és írásban is lehet munkaszerződést kötni és 65 év a nyugdíjkorhatár. A teljes állásban dolgozók munkaideje napi 8, heti 38 óra. A szabadság általában évi 20 nap 5 napos munkahét esetén, és 10 munkaszüneti nap.

Belgiumban 10 hivatalos munkaszüneti nap van, január 1.: újév, március/április: Húsvét hétfő, május 1.: a munka ünnepe, május-június: Áldozócsütörtök (a húsvét utáni hatodik csütörtök), június: Pünkösd hétfő (a húsvét utáni hetedik hétfő), július 21. (I. Lipót trónra lépésének évfordulója), augusztus 15.: nagyboldogasszony ünnepe, november 1.: mindenszentek napja, november 11.: az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény napja, december 25.: karácsony. Amennyiben ezen ünnepnapok valamelyike hétvégére esik, minden munkavállaló plusz egy szabadnapra jogosult a kieső hivatalos munkaszüneti nap helyett. A cikk folytatását itt olvashatja.

Tartalmi partnerünk a HR Portal.

MTI Karrier

Hol dolgozik a legtöbb idős ember?

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nő Európában a még dolgozó idős emberek aránya: az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint tavaly az 55-64 éves korosztály 46 százaléka dolgozott. Ez az arány 2000-ben még csak 36,9 százalék volt. Magyarországon a korosztályból jelenleg 32,8 százalék foglalkoztatott.