szerző:
hvg.hu

A magyar dolgozók továbbra is gyengének tartják munkaerő-piaci esélyeiket, míg a vállalatok hitelessége, belépéskor tett ígéreteik valóssággal való összhangja egyre fontosabbá válik a munkáltatók megítélésekor - derül ki az idei Legjobb Munkahely felmérésből, melynek győztese a Kulcs-Soft Nyrt., az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. lett.

„Egy évtized alatt azok a tényezők, amelyek a munkavállalókat elkötelezetté teszik, szinte semmit sem változtak: az őszinte, emberközpontú vezetés, a megfelelő karrierlehetőségek biztosítása, az érdemek elismerése, valamint a munkáltatói hitelesség ösztönzi jobb teljesítményre a magyar munkavállalókat " – összegzi tapasztalataikat Bakos Réka, az idei - immár tizedik - Legjobb Munkahely felmérés magyarországi vezetője. A Világgazdaság és az Aon Hewitt kutatásában 148 vállalat több mint 30 ezer munkatársa és 700 felsővezetője vett részt.

„A felmérés évtizedes története során gyakran tapasztaltuk, hogy a gazdasági és társadalmi változások erősen befolyásolják a vállalatok működését, a munkavállalók hozzáállását, motivációját. Így volt ez az EU-csatlakozás évében, a 2006-os megszorítások idején és a válság közepette - mondta Bakos Réka, hangsúlyozva: számítottak rá, hogy az idei év sem lesz rózsásabb, már ami a dolgozók és a munkáltatók viszonyát illeti. A felmérés eredményeiből viszont kiderül, hogy a munkavállalók már látják a "fényt az alagút végén", kevesebben tartanak állásuk elvesztésétől, mint egy évvel korábban, ugyanakkor munkaerő-piaci esélyeiket illetően továbbra is bizonytalanok. Minden hatodik dolgozó tart az álláskereséstől, és a megkérdezettek közel harmada hosszas utánajárásra számít, amennyiben új munkahelyet kell keresnie - derül ki a felmérésből.

©

Az évek múlásával egyre nagyobb jelentősége lett a vállalati hírnévnek, illetve annak, hogy egy cég mennyire tartja be a dolgozóknak tett ígéreteit. (A munkáltatói arculat nem csupán a meggyőző ígéretekről szól, a dolgozók elkötelezettségét egy szervezet hosszú távon csak akkor vallhatja magáénak, ha azt nyújtja, amire a belépéskor ígéretet tett.)  2010-ben a hazai dolgozók kevesebb, mint fele vallja, hogy a vállalatról kialakult külső kép összhangban áll személyes tapasztalataival, míg a Legjobb Munkahely címet elnyert vállalatoknál a dolgozók több mint háromnegyede hitelesnek tartja munkáltatóját.

Legjobb 100 munkahely listáját először 1997-ben állította össze a Hewitt Associates. A felmérés 2001-ben jutott el Magyarországra, jelenleg hét kelet-közép európai ország vesz részt benne.

A Legjobb Munkahelyek 2010-ben:

A 250 fő alatti vállalatok kategóriában:

1. Kulcs-Soft Nyrt.
2. MERCK Vegyi-és Gyógyszeripari Kereskedelmi Kft.
3. Debreceni Hőszolgáltató Zrt.

A 250-1000 főt foglalkoztató vállalatok kategóriában:

1. FGSZ Földgázszállító Zrt.
2. NYÍRSÉGVÍZ Zrt.
3. Novartis Hungária Kft.
 
A több mint 1000 főt foglalkoztató vállalatok kategóriában:

1. McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

Iparági győztesek 2010-ben:

IT/Telekom:                    Kulcs-Soft Nyrt.
Gyógyszeripar:               MERCK Vegyi-és Gyógyszeripari Kereskedelmi Kft.
Víziközmű vállalatok:    NYÍRSÉGVÍZ Zrt.
Pénzügy:                         Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
Szolgáltatóközpontok:  Diageo Business Services
FMCG:                             Milupa-Nutricia
Kereskedelem:             S Modell Kereskedelmi Zrt.- Marks & Spencer
Termelés:                      MARS Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.

Az évtized legjobb munkahelye a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. lett.