„Megrekedtem. Nem elégít ki a munkám. Hónapok óta vagyok munka nélkül.” Valamit mindenképp tennie kell az álláskeresőnek, ha ilyen vagy ehhez hasonló gondolatok cikáznak a fejében. Tanácsok, hogyan derítse ki, mennyire „karrierképes”.

Mindenképp el kell gondolkodnia az álláskeresőnek jövőbeni tervein, munkalehetőségein, karrierútján, ha negatív gondolatok kínozzák. A depressziós hangulat hátterében állhat, ha hónapok óta nem tud elhelyezkedni, vagy van állása, de fojtogatja a rossz munkahelyi légkör. A megfelelő pozíció megtalálásához azonban nem elég tudni, hány név lapul a névjegykártyatartójában, illetve mennyi szám van elmentve a telefonjában. Határozottan lépni csak akkor tud a pályázó, ha megfelelő önismerettel is rendelkezik.

A Jobline Magazin összegyűjtötte a legfontosabb kérdéseket, amelyekből kiderülhet, mennyire karrierképes az álláskereső.
Kutasi Judit Karrier

35 felett túl öreg az elhelyezkedéshez?

Minél idősebb egy álláskereső, annál tovább tarthat az elhelyezkedés, főleg, ha már elmúlt 35 éves. Kiválasztási szakemberek szerint ugyanis néha még a fiatal munkavállalókat is túl „öregnek” titulálják. Bizonyos iparágakban, például az informatikai, mérnöki területen 35 felett már nem terem sok babér. Helyzetjelentés és elhelyezkedési tanácsok.

Karrier

Öt baklövés, ami miatt más pályázót vesz fel a HR-es

A legtöbb munkáltató megengedheti magának azt a luxust, hogy egy-egy állás betöltésekor válogasson a jól kvalifikált, tehetséges jelöltek között. Ilyenkor a pályázók által elkövetett apróbb hibák felértékelődnek: egy elíráson, helyesírási hibán is múlhat, elnyerjük-e a megpályázott pozíciót. Tanácsok.

Karrier

Így lépjen be felkészülten az állásinterjúra

Életbevágó, miként válaszol az álláskereső, ha az interjún leendő munkáltatója rákérdez: miért az adott szakmát, szakterületet választotta. Érdemes tehát jól átgondolt, személyre szabott válasszal érkezni a személyes beszélgetésre. De milyen szempontokat kell a felkészülésnél figyelembe venni? Tanácsok.

Kutasi Judit Karrier

Így épít karriert a „nekem minden jár generáció”

Egyáltalán nem mindegy, kitől milyen tanácsokat kap, illetve fogad el ma egy fiatal, különösen, ha a karrierje a tét. A munka világa gyorsan változik, így ami néhány éve bombabiztos tippnek tűnt, mára idejétmúlt frázissá válhat. Hogyan érdemes karriert építeni a 21. században?

Karrier

Vessen véget a reménytelen álláskeresésnek!

9-12 hónapig, vagy akár ennél tovább is tarthat, mire valaki tudásának, végzettségének megfelelő munkát talál, miután elvesztette az állását. Közép- és felsővezetői pozíciók esetében az elhelyezkedés még jobban elhúzódhat. Tanácsok, miként lehet megszakítani a több hónapos, reménytelennek tűnő álláskeresést.

hvg.hu Karrier

Adjon frappáns választ a kínos állásinterjú-kérdésekre

„Mik a gyengeségei? Miért hagyta ott az előző állását? Mennyi pénzt szeretne keresni? Miért pont Önt válasszuk?” Számtalan kérdés záporozhat a pályázókra az állásinterjún, azonban mindegyik munkáltató ugyanarra kíváncsi: mennyire illeszkednek a jelölt képességei, gyakorlati tapasztalatai a meghirdetett álláshoz, lelkesedik-e a pozíció iránt, illetve hogyan tud majd beilleszkedni az adott szervezetbe. Gyakori interjúkérdések és hasznos tanácsok.