Ne gondolja, hogy mindent tud a karrierépítésről csak azért, mert már dolgozott egy-két helyen. Ha meggondolatlanul, akár a kecsegtető anyagiak miatt vagy mások tanácsaira hallgatva rosszul választ, hamarosan újabb váltás elé nézhet. Íme az öt leggyakoribb tévhit, aminek semmiképp ne dőljön be!

1. tévhit: "Karriert választani roppant egyszerű"

A megfelelő karrierút megtalálása valójában egy rendkívül összetett, bonyolult folyamat, amelyre mindenképp elegendő időt kell szánni. A karriertervezésbe beletartozik önmagunk minél alaposabb megismerése, illetve a képességeinkhez, készségeinkhez, vágyainkhoz leginkább passzoló foglalkozások feltérképezése.

2. tévhit: "A karrier-tanácsadó pontosan megmondja, milyen szakmát válasszon"

Nem szerencsés csak a karrier-tanácsadók véleményére hagyatkozni, hiszen ők sem tévedhetetlenek. Egyetlen szakember sem tudja ugyanis biztosan megmondani, milyen szakmát is válasszon az álláskereső, iránymutatásukkal persze megkönnyíthetik a döntését.

3. tévhit: "Úgysem tud megélni a hobbijából!"

A cikk folytatása a jobline.hu-n, a Jobline Magazinban olvasható.
hvg.hu Karrier

Totális összeomláshoz vezet, ha kritizál a főnök?

Az érzelmek kezelése különösen nehéz akkor, ha főnökünk szemtől szembe ad visszajelzést munkastílusunkról, eredményeinkről, kudarcainkról, viselkedésünkről. Tagadjunk? Látszólag fogadjuk el a hallottakat, miközben belül forrongunk? Esetleg tényleg szívleljük meg a tanácsokat és változtassunk? Hogyan szabad, és miként nem szerencsés reagálni a munkahelyi kritikára?

Karrier

Hat hasznos tanács állásinterjú előtt

Elég néhány karriertanácsot megfogadni ahhoz, hogy elkerülje az elutasítást az álláskereső. A tét ráadásul egyre nagyobb, hiszen a gazdasági helyzet hatására mind többen pályáznak egy-egy meghirdetett pozícióra.

Karrier

Álláskeresés: milyen munkára vagyok alkalmas?

Nem csak időszakos fellángolás, hanem állandó cél az ideális állás megtalálása. Mivel életünk különböző szakaszaiban változnak a prioritások, a munkánknak is ehhez kell igazodnia. A sikerhez persze elengedhetetlen személyiségünk feltérképezése. Ezáltal megtudhatjuk, milyen pozíciót pályázzunk meg bátran, és mi az, ami csak csalódáshoz, visszautasításhoz vezet. Tippek.

Karrier

Építsen új karriert, ha elege lett a munkájából!

Évről-évre egyre kevésbé elégíti ki az állása, vagy egy nap egyszerűen csak arra ébred, hogy utálja a munkáját? A lényeg: fordulóponthoz ért a karrierjében, ezért ideje váltani. Ugyanakkor különösen nehéz betartani az álláspiac játékszabályait, ha az álláskereső egy teljesen új területen szeretne érvényesülni, állást szerezni, majd karriert építeni.

Karrier

Derítse ki, mennyire karrierképes!

„Megrekedtem. Nem elégít ki a munkám. Hónapok óta vagyok munka nélkül.” Valamit mindenképp tennie kell az álláskeresőnek, ha ilyen vagy ehhez hasonló gondolatok cikáznak a fejében. Tanácsok, hogyan derítse ki, mennyire „karrierképes”.

hvg.hu Karrier

7 dolog, amivel befolyásolhatjuk a fizetésünket 2012-ben

Óriási tétje van, miként reagál a munkavállaló, amikor egymásnak feszülnek az álláspontok a bértárgyaláson. Mit lehet tenni azért, hogy jó alkut kössünk az állásinterjún, miközben a gazdasági helyzet miatt egyre szűkül a mozgástér?