szerző:
MTI

A magas - és várhatóan tovább emelkedő - munkanélküliség miatt megszigorították az Európai Unión kívüli országokból származó külföldi állampolgárok munkavállalásának engedélyezését Csehországban.

A munkaügyi és népjóléti minisztérium csütörtökön utasította a regionális munkaügyi központokat, hogy júniustól ne adjanak ki munkavállalási engedélyeket olyan szabad munkahelyek betöltésére külföldieknek, amelyek betöltéséhez nem követelmény a középiskolai képzettség. A külföldiek felmentést kaphatnak a tiltás alól, de azt felsőbb szinten kell a megfelelő indoklás alapján jóváhagyni.

Szigorodnak a feltételek azon külföldiek számára is, akik már Csehországban dolgoznak. Munkavállalási engedélyüket a hatóságok csak akkor hosszabbíthatják meg, ha az adott helyet nem lehet betölteni egy hazai regisztrált munkanélkülivel. A munkavállalási engedély meghosszabbítása nem szólhat hat hónapnál hosszabb időre. A jövőben a cseh hatóságok követelni fo9gják a külföldiektől, hogy megfelelő dokumentumokkal bizonyítsák szakképzettségüket.

Januárban 9,1 százalékra emelkedett a csehországi munkanélküliség a decemberi 8,6 százalékról. A hivatalokban 534 089 munkát kereső személyt tartottak nyilván.