Európa legszigorúbb szerződésével csap oda Hoffmann a diákoknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: új felsőoktatási törvény; röghöz kötés; hallgatói szerződés; oktatási törvények 2012;

Egyetlen európai uniós országban sem használnak olyan hallgatói szerződést, mint amilyet a magyar egyetemistáknak kell aláírniuk 2012 szeptemberétől, hasonló szabályokról még a Corvinus Egyetemen működő Nemzetközi Felsőoktatási Kutatási Központjában sem hallottak. "Ledolgozásos" rendszer pedig egyedül Fehéroroszországban működik, de az előírások ott sem olyan szigorúak, mint itthon.

„A vezetés a felsőoktatás ingyenességét hirdeti, az egyetemi rendezvényeken azonban elismerik, hogy ez tulajdonképpen egy kölcsön, amelyet kétéves munkával kell visszafizetni” – mondja a fehérorosz Anna Yugova, aki jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem mesterszakos hallgatója. Fehéroroszországban 2002-ben vezették be a „ledolgozásos" rendszert: azoknak, akiknek a képzését az állam fizeti, a diploma megszerzése után az országban kell dolgozniuk.

A magyarországi hallgatói szerződésekkel ellentétben – amellyel az állam semmilyen garanciát nem vállal arra, hogy a végzettek el is tudnak majd helyezkedni, itthon ledolgozandó időt azonban előír – ott maga az állam „közvetíti ki” a végzetteket.

Hogyan működik a "ledolgozásos" rendszer, és milyenek lesznek a szabályok itthon? A cikk folytatása az Eduline oktatási oldalon olvasható.

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X