Munkáltatói jogvita Facebook-bejegyzésből - mire figyeljünk a munkaszerződésben?

2012. március 20., kedd, 10:42 • Utolsó frissítés: 2012. március 20., kedd, 11:03
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A júliusban életbe lépő új Munka törvénykönyve lehetőséget ad a munkaadónak, hogy a munkavállaló munkaidőn kívüli viselkedésére is befolyással legyen. Egy jól megírt munkaszerződés elejét veheti a magánélettel kapcsolatos jogvitáknak; a JogIQ blog bejegyézésből megtudhatják, mire figyeljenek a szerződés megírásakor.

"Az új Mt-ben az általános magatartási követelmények között találhatjuk azt a szabályt, amely szerint a munkavállaló a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely – különösen a munkavállaló munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján – közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére.

A munkaviszony léte nem érintheti a munkavállaló magánéletének bizonyos szegmenseit. A munkavállaló véleménynyilvánítási szabadsága a munkajogviszonyra való tekintettel csak abban az esetben korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkavállaló véleménynyilvánítási szabadsága nem korlátozható, ha a vélemény nem függ össze a munkaviszonnyal."

A JogIQ blog szerzője szerint a munkáltató és a munkavállaló számára is előnyös megoldás, ha a munkaszerződés mellett a munkaköri leírásban tisztázzák a felek, hogy milyen keretek közt nyilatkozhatnak munkahelyükről a közösségi oldalakon.

A teljes bejegyzés a JogIQ blogon olvasható.


Munkáltatói jogvita Facebook-bejegyzésből - mire figyeljünk a munkaszerződésben?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X