szerző:
MTI

Közel öt százalékos árfolyam-emelkedéssel díjazták a befektetők Nagy-Britannia legnagyobb biztosítójának, az Aviva vezérigazgatójának lemondását. Andrew Moss azt követően köszönt le, hogy a részvényesek többsége a múlt héten tartott közgyűlésen nem szavazta meg a társaság vezetőinek díjazására és premizálására vonatkozó beszámolót.

A vállalatcsoport nem ismertette a vezérigazgató távozásának okát, csupán annyit közöltek, hogy átmenetileg a kijelölt elnök fogja ellátni a vezérigazgatói feladatokat.

A részvényesek megelégelték, hogy tavaly mintegy 30 százalékkal csökkent az Aviva részvényeinek árfolyama, és ezért a többség - mintegy 54 százalék -  a vezérigazgató 2,69 millió fontot kitevő javadalmazása ellen szavazott.

Andrew Moss
©

Az Aviva nem az első brit vállalat, amelynek részvényesei felemelték a szavukat a magas vezetői fizetések ellen, és egyre hangosabban követelik, hogy vezetői díjazás legyen összhangban a vállalat teljesítményével, az árfolyam alakulásával.

Elemzői vélemények szerint egyre gyakoribb lesz, hogy a tulajdonosok nem bólintanak rá automatikusan a díjazási rendszerre, de egyre aktívabbak a vállalat működését illető más területeken is. A PIRC tanácsadó cég adatai szerint tavaly a részvényesi közgyűlések közel 6 százaléka utasította el a díjazási beszámolót, ez az arány 2006-ban 3,3 százalék volt.

Bár a fizetésekkel kapcsolatos közgyűlési állásfoglalások nem kötelezik semmire a vállalatvezetőket, de egyre nagyobb a nyomás, hogy a részvényesek ezirányú véleményét kötelező legyen figyelembe venni.

Az Avivának 43 millió ügyfele van Nagy-Britanniában, tavaly a működési eredmény 2,5 milliárd fontot, az adózott eredmény 60 millió fontot tett ki.