Nem a karrier miatt nem vállalunk elég gyereket

2012. szeptember 27., csütörtök, 06:25 • Utolsó frissítés: 2012. szeptember 27., csütörtök, 09:35
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ;

Csupán a megkérdezettek 5 százaléka mondta azt, hogy azért nem vállalt annyi gyereket, amennyit szeretett volna, mert fontosabb volt a karrierje – derül ki a KSH egyik, a Népszabadság által idézett tanulmányából.

A tervezett, de végül mégsem vállalt gyerekekről elsősorban a megromló párkapcsolat, egészségügyi gondok, vagy anyagi problémák miatt mondanak le a párok, a munkahely, a karrierépítés lényegesen ritkábban szerepel az indokok között – írta a Népszabadság csütörtökön a KSH Népességtudományi Intézetének A gyermekvállalási tervek beteljesületlenségének okai című tanulmányát ismertetve.

A tanulmány készítése során több mint 1500, 35-49 év közötti nőt kérdeztek meg, akik közül 65 százalék mondta azt, hogy elégedett gyermekei számával, 26 százalék pedig úgy érezte, e téren nem teljesültek korábbi elképzelései. Utóbbi csoportban az átlagos gyerekszám 1,5 volt, a válaszadók többsége pedig érettségizett, szellemi munkát végző beosztott vagy középvezető.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vállaltak annyi gyereket, amennyit szerettek volna, a legtöbben (28 százalék) családi okokat, például a házasságuk megromlását említették. Második helyen az egészségügyi okok szerepeltek (26 százalék), majd az anyagi problémák (24 százalék). A munkahely, a karrier miatti lemondást csak 5 százalék említette.

A lapnak a Kapitány Balázs demográfus elmondta, hogy az egészségi okokat főleg a gyermektelen és az egygyerekes nők említették, az anyagi ok pedig legtöbbször a harmadik vagy a többedik gyermek megszületése elé állít akadályt a tanulmány alapján.

 


Nem a karrier miatt nem vállalunk elég gyereket
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X