szerző:
MTI

Csupán a megkérdezettek 5 százaléka mondta azt, hogy azért nem vállalt annyi gyereket, amennyit szeretett volna, mert fontosabb volt a karrierje – derül ki a KSH egyik, a Népszabadság által idézett tanulmányából.

A tervezett, de végül mégsem vállalt gyerekekről elsősorban a megromló párkapcsolat, egészségügyi gondok, vagy anyagi problémák miatt mondanak le a párok, a munkahely, a karrierépítés lényegesen ritkábban szerepel az indokok között – írta a Népszabadság csütörtökön a KSH Népességtudományi Intézetének A gyermekvállalási tervek beteljesületlenségének okai című tanulmányát ismertetve.

A tanulmány készítése során több mint 1500, 35-49 év közötti nőt kérdeztek meg, akik közül 65 százalék mondta azt, hogy elégedett gyermekei számával, 26 százalék pedig úgy érezte, e téren nem teljesültek korábbi elképzelései. Utóbbi csoportban az átlagos gyerekszám 1,5 volt, a válaszadók többsége pedig érettségizett, szellemi munkát végző beosztott vagy középvezető.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vállaltak annyi gyereket, amennyit szerettek volna, a legtöbben (28 százalék) családi okokat, például a házasságuk megromlását említették. Második helyen az egészségügyi okok szerepeltek (26 százalék), majd az anyagi problémák (24 százalék). A munkahely, a karrier miatti lemondást csak 5 százalék említette.

A lapnak a Kapitány Balázs demográfus elmondta, hogy az egészségi okokat főleg a gyermektelen és az egygyerekes nők említették, az anyagi ok pedig legtöbbször a harmadik vagy a többedik gyermek megszületése elé állít akadályt a tanulmány alapján.