MTI Vállalkozás

Új törvény a számlát nem adók megrendszabályozására

A tisztességes piaci szereplők érdekeit kívánja megvédeni a kormány azzal, hogy a számlát illetve nyugtát nem adók ellen az APEH szigorúbb szankciót, nulla toleranciát alkalmaz - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Vállalkozás

Árfolyamnyereség adóvonzata és a legoptimálisabb adózási forma

Milyen nyomtatványon és mikor kell adózni árfolyamnyereség után, megrendelő és gyártó köthet vállalkozási szerződést, van-e olyan nyugdíjalapú befektetés, amellyel csökkenthető az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adókötelezettség, ha valaki vállalkozó, főiskolai hallgató és részmunkaidős munkavállaló egyben, akkor melyik a legoptimálisabb adózási forma?

MTI Gazdaság

Regisztrációs adó: eddig 4,2 milliárdot térítettek vissza

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-iki hatályba lépése óta eltelt több mint öt hónapban 17.657 esetben, kamatokkal együtt 4,2 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a Vám- és Pénzügyőrség (VP) - mondta el Sipos Jenő, a testület szóvivője.

MTI Gazdaság

Kétmilliárd eurós adókivetés tévedésből

Először feltehetően csak nevetett az a német gyorsbüfé-tulajdonosnő, aki tavaly októberben nyilvánvalóan téves, 2 milliárd euróról (500 milliárd forint) szóló adókivetést kapott a hivataltól - mára azonban kiderült, hogy ennek a summának még az ezredrésze sem tréfa, és a hölgy költséges perre kényszerült.

Vállalkozás

Tévé üzembentartási díj

Nincs ingyen ebéd. És nincs ingyen tévézés sem a szállodákban és az éttermekben, amelyeknek üzembentartási díjat kellene fizetniük. Egyelőre azonban csak a töredékük tesz eleget kötelezettségének.

hvg.hu Vállalkozás

A kockázati tőke éve 2007.

A folyamatosan növekvő ügyletértékek új befektetőket vonzanak Közép-Európába - állapította meg a Deloitte legújabb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése.

Vállalkozás

Vállalkozni tanulnak a magyar prostituáltak

Támogatott forintokból a vállalkozás ábécéjét tanulják a prostituáltak. Másokhoz hasonlóan adót és tb-járulékot kell fizetniük, cserébe egészségügyi ellátásra és nyugdíjra lesznek jogosultak.

Vállalkozás

Vagyonosodási vizsgálat: 30 millió az ágyneműtartóban

A vagyonosodási vizsgálatok száma nő, már 12 ezer felett van a folyamatban lévő ügyek száma, sok vállalkozóból lett foglalkoztatott, nőtt az szja-ból és a társasági adóból befolyó összeg is, ahogy a tb járulékból is többet fizettek be 2007 első félévében, mint tavaly. A gázártámogatást igénylők között találtak magas jövedelműeket is. Az APEH első félévét értékelték.

Vállalkozás

Kell-e áfát fizetni a perköltség után?

Levonhatja-e a cég a szállásköltségre adott előleg áfáját? Egy perben vesztes félnek a perköltséget áfásan vagy anélkül kell megfizetnie? Hogyan és milyen módon kell hivatkoznia a cégnek az unió 6. áfa-irányelvére? Olvasói kérdésekre Drabos Erik, a Deloitte szakértője válaszolt.

Vállalkozás

Elgurult forintok

Szeretnék reagálni a regisztrációs adó visszatérítésével foglalkozó írásukra (HVG, 2007. július 21.). A cikkben nyilatkozó személy szerint negyedik nekifutásra fogadta csak el a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), hogy ügyfelének visszajár a befizetett regisztrációs adó egy része. Nos, a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény egyértelműen meghatározza, hogy a kérelemhez milyen okmányokat kell csatolni, illetve milyen kérdésekben kell az érintetteknek nyilatkozatot tenniük. Annak érdekében, hogy a jogosultak számára megkönnyítse a kérelem benyújtását és a nyilatkozattételi kötelezettséget, a VPOP készített egy-egy formanyomtatványt. Ennek használata nem kötelező ugyan, de a tapasztalatok szerint szinte minden ügyfél alkalmazza. Ennek ellenére előfordulhatnak olyan esetek, hogy az ügyfelek nem csatolnak valamilyen okmányt, illetve annak tartalma hiányos. Ilyenkor a kérelmezőt hiánypótlásra szólítja fel a fővámhivatal. Amennyiben erre nem érkezik válasz, a beadványát elutasítja az adóhatóság. Az eljárás során két jogosulti kör különböztethető meg. Az egyik, aki saját maga fizette meg a regisztrációs adót és egy részét visszakéri. A második személyi kör az, akire az adót az azt megfizető igazoltan áthárította. A cikkben e két személyi kör által benyújtandó okmányok némileg összemosódnak. Az eddig beérkezett visszatérítési kérelmek feldolgozása egyébként országos szinten közel 90 százalékos. A VPOP-hez eddig egyetlen panasz érkezett, amelyben az ügyfél azt nehezményezte, hogy a kérelmének beadása óta már több mint harminc nap telt el, de még nem kapott érdemi választ. A panasz kivizsgálása során megállapítottuk, hogy jogsértés nem történt, a regisztrációs adó részleges visszatérítésére vonatkozó kérelmek elbírálására ugyanis az adóhatóságnak 90 napja van, és jóval ennek letelte előtt megszületett - egyébként az adó részleges visszatérítésére vonatkozó - döntés. Végezetül szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a regisztrációs adó részleges visszatérítésére vonatkozó kérelmeket 2007. augusztus 13-áig lehet benyújtani. Ez a határidő jogvesztő.

hvg.hu Gazdaság

Álellenőrök is „razziáznak” az APEH nevében

Álellenőrök is „razziáztak” az adóhatóság nevével visszaélve a közelmúltban a Balaton partján, illetve az ország egyéb területein – közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Vállalkozás

Vagyonosodási vizsgálat közben kérhet-e jogorvoslatot?

Sérthet-e bankitkot az APEH, uniós polgár miként vállalkozhat Magyarországon, miként végezhet hazánkban tevékenységet egy off-shore cég, az adóhatóság lefoglalhat-e lízingelt autót, vagyonosodási vizsgálat közben miként kérhet az adózó jogorvoslatot?

MTI Itthon

Megjelent ez e-útdíjfizetés bevezetéséről szóló kormányhatározat

Megjelent ez elektronikus útdíjfizetési rendszer (ED) bevezetésének menetrendjéről szóló kormányhatározat a határozatok tárában. Eszerint 2009. január elsejéig bevezetik a megtett úttal arányos ED rendszert, a 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó gépjárművek és járműszerelvények körében, az autópályákon, autóutakon és az országos főutak egyes részein.

Vállalkozás

Hol adózik a Szlovákiában alapított, Magyarországon tevékenykedő cég?

Szlovákiában alapított cég magyarországi tevékenyéséggel hol adózik, szövetkezeti üzletrész öröklése esetén mi a teendő, megszüntetett életbiztosítás után az adókedvezmény tvissza kell-e fizetni, főállású anya miként veheti igénybe a családi adókedvezményt, munkavállalói könnyvel dolgozó jogosult-e egészségügyi ellátásra.

HVG Vállalkozás

Regisztrációsadó-visszatérítés

A regisztrációs adó visszakérésére jogosultak alig több mint ötöde jutott eddig pénzhez, igaz, a teljes visszajáró 40 százalékához. A határidő augusztus 15-én jár le.

A címlapról ajánljuk