MTI Gazdaság

Ingatlan bérbeadás: öt évre szól az áfa választása

A múlt év végéig hatályos áfa-törvény adómentessé (áfa-mentessé) tette az ingatlan bérbeadását. Megadta azonban a lehetőséget, hogy a bérbe adó áfa-fizetést válasszon, ilyenkor ugyanis levonhatta a lakásra fordított költségek forgalmi adóját.

MTI Világ

Tovább csökkent a foglalkoztatás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban áprilisban 20 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, a 81 ezres, márciusi csökkenés nyomában, közölték az illetékes amerikai kormányhivatalban pénteken. Februárban 63 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

HVG Hetilap

Iparűzési adóalap-csökkentő tételek

Többek között a közelgő iparűzésiadó-bevallás miatt sem árt tudni, hogy ami látszólag szolgáltatás, az a számvitelben anyagnak minősülhet, s ezáltal csökkenti az adó alapját.

hvg.hu Vállalkozás

Vállalkozói pályázatok 2008-ban

Az idei év hátralévő nyolc hónapjában is sorjáznak majd az újabb és újabb pályázati kiírások. Az NFÜ által közzétett ütemtervből szemezgetve most a kis- és középvállalkozásokat leginkább érintő pályázatokat vesszük sorra.

hvg.hu Vállalkozás

Mennyit fizetünk a betarthatatlan törvényért?

Törvények jönnek, törvények mennek. Az új – szándék szerint – mindig jó, de a gyakorlat mutatja meg, hogy tényleg megfelel-e a célnak. Nem mindegy, milyen áron történik meg a törvények végrehajtása. A végrehajtás költségei döntően a vállalkozásoknál jelennek meg, a könyvelési és a pénzügyi területeken.

MTI Vállalkozás

Kizsákmányolják az IKEA németországi alkalmazottait

A betegeken, az időseken és gyermekeiket egyedül nevelő alkalmazottakon rendkívüli a nyomás, az üzemi tanács pedig ellenfél. Egyebek között ezeket a vádakat fogalmazta meg kedden a ver.di szakszervezeti szövetség az IKEA svéd bútorkonszernnel szemben, amely Németországban is számos áruházzal rendelkezik.

Bari Máriusz Tech

RFID: a Nagy Testvértől a tökéletes logisztikáig

Bizarr Nagy Testvér-kísérlet zajlik Washingtonban, pénztárosok nélkül működik a jövő áruháza, könnyedén követhető az elveszett háziállat, golflabda és értéktárgy: a hvg.hu azt vizsgálta, mi is a mindezen rendszerek alapját adó RFID-chip és mire használható még fel.

Vállalkozás

Keresőoptimalizálás: három lépés a sikerhez

A netezők legtöbb esetben nem cégnévre, hanem termékre vagy szolgáltatásra keresnek rá. A keresők találati oldalai közül kevesen nézik meg a 3. oldalnál hátrébb lévő találatokat. Nem érdemes tehát a véletlenre lehetne bízni cégünk megtalálhatóságát.

hvg.hu Vállalkozás

Az eladósodott vállalkozók rémálma

Adóhatósági ellenőrzés alanya és büntetőügy szereplője is lehet az a kisvállalkozó, aki úgy szeretne megszabadulni tartozásaitól és a tartozásokat felhalmozó cégtől, hogy azt eladja. A vevők gyakran fantomizálódnak, de előtte még fiktív számlákkal is üzletelnek, a vállalkozó köztartozásai pedig az adás - vétel ellenére megmaradnak. Mire kell odafigyelni? Dr. Marosi Andrea, az Adózóna szakértője foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

MTI/hvg.hu Vállalkozás

Szokatlan kérdések és indulatok a Magyar Telekom közgyűlésén

Alapszabály módosítás rendhagyó módon, kisrészvényesi kérdészápor és a magas működési költségek miatti elégedetlenség jellemezte a Magyar Telekom rendes évi közgyűlését, amelyet április 25-én tartottak a vállalat székházában. Mire voltak kíváncsiak a befektetők és hogyan igyekezett csillapítani a kedélyeket a társaság? Összefoglaltuk.

hvg.hu Vállalkozás

Társasági adó és különadó: gyakorlati segítség bevalláshoz

Az adóhatóság honlapján már elérhető a társaságiadó-bevallás 0729 számú formanyomtatványa, melyet – naptári évvel megegyező üzleti év esetén – 2008. május. 31-éig kell benyújtani. Ugyancsak eddig az időpontig kell befizetni a megfizetett társaságiadó-előleg és az adóévre megállapított társasági adó különbözetét és a különadót is. Hogyan cészerű kitölteni ezeket és mire érdemes figyelni?

hvg.hu Vállalkozás

Mikor mondhat fel azonnali hatállyal a munkavállaló?

Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak a nyugdíj mellett szakértőként dolgozó magánszemélynek? Fizethet-e betéti társaság osztalékelőleget? Mikor mondhat fel azonnali hatállyal a munkavállaló? Haszonélvezeti jog átírásakor mennyi ajándékozási illetéket kell fizetni? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely, a hvg.hu adószakértője válaszol.

hvg.hu Vállalkozás

Csányi Sándor zsarolása: hol vannak az eredeti papírok?

A Bankár vállalkozáscsoport tevékenységét vizsgáló, nyolc évvel ezelőtti APEH-papírokért követeltek 12,5 milliárd forintot az OTP-ban elnök-vezérigazgatójától. Mennyit értek ezek Csányinak, mi állt pontosan ezekben a dokumentumokban és egyáltalán hol vannak ezek? Erről jelent meg cikk a Magyar Narancs e heti számában.


A címlapról ajánljuk