MTI Karrier

Munkajogi szabályok: változások júniustól

Június elsejével hatályba léptek a Munka Törvénykönyvének azon módosításai, amelyek munkajogi eszközökkel kívánják enyhíteni a válság hatásait a munkaidőkeretre, a pihenőidőre és a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó szabályok rugalmasabbá tételével - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevele.

Vállalkozás

A magyar cégek 30 százaléka változtatna üzleti modelljén

Az ázsiai-csendes-óceáni vállalkozások új nemzetközi piacok megjelenésére számítanak, és ennek megfelelően alakítják tevékenységi körüket a globális recesszió közepette, míg sok európai vállalkozás még határozatlanul áll a recesszióra történő válaszadás előtt – állapította meg a KPMG új nemzetközi tanulmánya, mely 850 felső szintű döntéshozó megkérdezésével készült.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Táppénzcsalás: új adalék a Magyar Telekom elleni perben

Az Országos Egészségpénztár (OEP) törölte két, a munkaerő-kölcsönző Trenkwalder Kft. alkalmazásában álló dolgozó biztosítási jogviszonyát. Megállapította, hogy szerződéseiket nem munkavégzés céljából kötötték. Az OEP visszaköveteli a jogszerűtlenül felvett táppénzt és terhességi gyermekágyi segélyt. Mitől érdekes egy alig félmillió forintos ügy? Egy 4,2 milliárdos perben is szerepe lehet, ahol az egyik alperes a Magyar Telekom.

Vállalkozás

Adókulcs-csökkentés, sávhatár-emelés: mi van a szlogenek mögött?

A választási kampány hevében olyan alapvető fogalmak, mint a csökkenés és a növekedés, teljesen összekeveredtek. Itt az ideje tisztázni mi a célja a 2010-es adóváltozásoknak, mivel jár majd a szuperbruttósítás és mi van a következő állítások mögött: "az szja sávhatár 1,9 millióról 5 millióra növekedett, az alsó kulcs 18-ról 17 százalékra, a felső kulcs 36-ról 32 százalékra csökkent, és végül mi az alapja annak, hogy az adókulcsok csökkenésének köszönhetően mindenki jól jár?

HVG Hetilap

Kicsoda vagy micsoda az "egyéni cég"?

Egyéni vállalkozóként percek alatt meg lehetne kezdeni a működést idén év végétől, a jogalkotói elképzelések pedig az egyéni céget új tartalommal töltenék meg. Gyakorlatilag két különböző működési modell lesz az egyéni vállalkozó és az egyéni cég.

MTI Gazdaság

Nyílt levelet írtak a fuvarozók az országgyűlési képviselőknek

Nyílt levélben kéri két fuvarozószervezet az országgyűlési képviselőktől, hogy ne szavazzák meg azt a törvényjavaslatot, amelynek része a gépjárműadó és az üzemanyagot terhelő jövedéki adó mértékének emelése, valamint az üzemanyag-megtakarítás és a napidíj adómentességének megszüntetése.

Vállalkozás

Az áfa átvállalását kérik a kereskedők

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) panasszal élt a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), mivel élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó élelmiszerláncok sorozatban szólítják fel a hazai élelmiszer-beszállítókat arra, hogy a július 1-jével bevezetendő 5 százalékos áfa-emelést a szállítók az élelmiszerek árának mintegy 4-6 százalékos csökkentésével vállalják át.

MTI Karrier

OÉT: nincs megállapodás a béren kívüli juttatásokról

Közeledett egymáshoz a kormány és a szociális partnerek álláspontja a béren kívüli juttatások (cafeteria) tervezett megadóztatásáról, de megállapodás nem született az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

hvg.hu Vállalkozás

Tíz tévhit, avagy mivel nem jár az informatika kiszervezése?

Az informatikai tevékenységek kiszervezésével kapcsolatos tévhitek kialakulásának fő forrása az információhiány, mivel azok a szervezetek, amelyek már ismerik a szolgáltatás kínálta lehetőségeket, szívesebben szervezik ki informatikai rendszerük üzemeltetését, hogy kizárólag alaptevékenységükre koncentrálhassanak.

hvg.hu Vállalkozás

Van alternatíva felszámolásra: kinek éri meg?

Automatikus fizetési haladék, a felszámolóbiztos véletlenszerű kiválasztása - egyebek közt ezt tartalamazza a csődtörvény napokban elfogadott módosítása. Az új szabályok akár vonzóbbá is tehetik a csődeljárást a felszámolással szemben.

MTI Vállalkozás

Áfacsalók, számlagyárosok: mennyit kaszálnak?

Becslések szerint évi 200-250 milliárd eurót veszít az Európai Unió az adócsalók, adókerülők miatt - jelentette ki Kovács László, az Európai Bizottság vám- és adóügyi biztosa csütörtökön a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOKLASZ) budapesti konferenciáján.

hvg.hu Vállalkozás

Ötvenmilliós tartozások, lejárt számlák - mit lehet tenni?

Egyre több céget érint létében is fenyegetően, hogy tartoznak neki, kintlévőségei időben és mennyiségben is mind kiterjedtebbek A hazai cégek hatvanöt százalékának van lejárt kintlévősége, valamint egy harmadának kintlévőségeinek mértéke meghaladja az ötven millió forintot - áll a Coface Hungary legfrissebb elemzésében.

hvg.hu Vállalkozás

Visszamenőleg is levonható az áfa, de csak októberig

Az állami támogatások felhasználásával 2004-2005-ben megvalósított beszerzések áfájának utólagos levonhatóságáról döntött az Európai Bíróság. A vállalkozásoknak iparkodniuk kell, hiszen csak október végéig van lehetőségük benyújtani igényüket az adóhatósághoz.

hvg.hu Vállalkozás

Áfavisszaigénylés új ingatlan után és továbbértékesítés

Lehetséges-e az új lakás vásárlása után az áfa visszaigénylése, ha a vásárlásról áfás számlát is kaptam? Ha visszaigényelhető az áfa, akkor, ennek mi a módja? Ha egy telket mint magánszemélyként veszek meg, majd tovább értékesítem egy cég felé, akkor felmerül áfafizetési kötelezettségem? Válaszol az adóhatóság.

OS Karrier

Nyugdíj melletti munka: 2010-től új rendelet

2010-től új rendelet szabályozza a nyugdíj melletti munkát. Ami jó a nyugdíjkasszának, tovább mélyíti a problémákat az egészségügyben. A hatályba lépő új nyugdíjrendelet még inkább súlyosbítja a szakdolgozói hiányt az egészségügyi intézményekben, ahol jelenleg is mintegy 4 ezer fő hiányzik az ellátásból.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával