euractiv.hu Karrier

Munkaerő-mobilitási helyzet Közép-Kelet-Európában

A visegrádi országok mindegyike azzal a nem titkolt céllal csatlakozott az Európai Unióhoz, hogy - az EU tagság egyik előnyeként - polgárai élhetnek a munkaerő szabad áramlásának lehetőségével és Nyugat-Európában is munkát vállalhatnak. Az EU-15-ök nagy része egyelőre korlátozásokat alkalmaz, de szinte mindenütt belső okok is hátráltatják a remélt mobilitás megvalósulását.

MTI Vállalkozás

Lazítottak a házipénztári adóprésen

Az eredeti javaslathoz képest egyszerűbb és a vállalkozások számára kedvezőbb lett a házipénztár után fizetendő adó alapjának meghatározása az Országgyűlés által elfogadott törvényben.

MTI Karrier

PDSZ: elfogadhatatlan a heti négy ingyenes munkaóra bevezetése

Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy a közoktatási törvény módosítása értelmében szeptembertől a pedagógusok számára heti négy nem fizetett munkaórát rendelhetnének el - közölte Kerpen Gábor elnök hétfőn Budapesten.

hvg.hu Vállalkozás

Mitől jó a franchise-szerződés?

Hogy franchise-átvevővé válhassunk, meg kell állapodnunk a franchise-átadóval, ez a megállapodás a franchise-szerződés. Összeállításunkból kiderül, hogy a szerződés védelmet biztosít-e a szellemi termékeknek, és milyen szabályok vonatkoznak a szerződő felekre.

László Éva Lilla Vállalkozás

Mi vár ránk a halál után? – új távlatok a temetkezésben

A temetkezési szertartások menete felekezeti és anyagi szempontból eltérő lehet. A hvg.hu utánajárt, hogyan zajlik a légi temetés, illetve a végső búcsú egy katolikus és egy ortodox zsidó közösségben, mindemellett az eddig kevéssé ismert, „negyedik” típusú – hamvasztásos - temetkezési módról is szót ejtünk.

MTI Vállalkozás

Átmeneti intézkedés az Új Egyensúly program?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az Új Egyensúly programot átmeneti intézkedésnek tartja, átmeneti tehernövekedéssel. Javasolja a változások hatályát jogszabályban rögzíteni, mégha nem is ért egyet jó néhány tervezettel.

MTI Karrier

Szakmai képzés indul ROP pályázati pénzből

Fejér megye három kistérségének 37 települését érintő foglalkoztatás célú projekt megvalósítása kezdődött meg a székesfehérvári vállalkozói központban - jelentette be Vida József, a Vállalkozói Központ Közalapítvány elnöke szerdán sajtótájékoztatón Székesfehérváron.

MTI Vállalkozás

APEH: szigorított ellenőrzések az adóminimalizálókkal szemben

Az APEH felfüggesztheti a cégek adószámát, később pedig nyomon követheti azokat a vállalkozásokat, amelyek felfüggesztett adószámmal vagy nem megfelelő sorszámú számlával dolgoznak. Szigorítják az ellenőrzéseket, főként az adóminimalizálókkal szemben. Az erre vonatkozó jogszabályok július 17-től olvashatóak a Magyar Közlönyben.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan szerkesszünk jó honlapot?

Miért helytelen a cég bemutatásával indítani a menüsort? Milyen eszközökkel tehetjük felhasználóbaráttá a honlapot? Pécsi Ferenc a sherpa.ro túravezető honlapot vette most górcső alá.

MTI/hvg.hu Vállalkozás

Mit kifogásol Demján a Gyurcsány-csomagban?

Nem a kormány Új Egyensúly programját csupán annak néhány elemét kritizálta Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke különösen az elvárt adó intézménye, illetve a minimálbér utáni kétszeres járulékfizetési kötelezettség jogszerűségét firtatta. Amennyiben július 10-én nem módosítják a tervezett reformot, a szövetség kész Alkotmánybírósághoz fordulni.

MTI/hvg.hu Vállalkozás

Mi a célja a Kereskedelmi Etikai Kódexnek?

Kereskedelmi Etikai Kódexet írt alá öt kereskedelmi szakmai érdekképviselet vezetője. A kereskedelmi szereplők eljárását, tevékenységét, a vásárlókkal, versenytársakkal, alkalmazottakkal és a beszállítókkal szembeni etikai követelményekre vonatkozó szabályokat az önszabályozás és önkorlátozás eszközével tereli mederbe.

MTI Vállalkozás

Mélypontra süllyedt a vállalkozások beruházási szándéka

A kis- és középvállalkozások üzleti várakozásait tükröző kkv konjunktúra-index júniusban 47,2 százalék volt, szemben a májusi 51 százalékkal. Ezzel összefüggésben beruházási hajlandóságuk is kétéves mélypontjára, 37 százalékra süllyedt - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet jelentésében.

MTI Karrier

Szlovákiában uniós mércével igen magas a munkanélküliség

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat változatlanul magas munkanélküliségi rátát számol Szlovákiában. Mint hétfőn közölte, a szezonális kiigazításokkal számolt munkanélküliségi ráta 15,5 százalékos volt májusban az országban, annyi, mint áprilisban. Ennél rosszabb rátát csak Lengyelországban mértek az EU tagállamai közül, ott 16,4 százalékost.

A címlapról ajánljuk