Kovács Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Milyen következményei lehetnek a leszavazott ingatlanadónak?

Néhányan csalódottak, egyeseket meglepett, és persze vannak, akik örülnek: a parlament módosított, 2009-től nem lesz kötelező az értékalapú ingatlanadó. Az önkormányzatok és polgármesterek ezentúl 3 lehetőség közül választhatnak: terület, érték, korrigált forgalmi érték. Az adószakértők nem értik a döntést és a hatásaitól is tartanak.

MTI Karrier

Bajban vannak a román munkaadók

Átlagban minden romániai kis- és középvállalkozásból 17 szakképzett munkás hiányzik - ez derült ki abból a felmérésből, amely a romániai munkaerőhiány méreteiről készült.

MTI Vállalkozás

Közbeszerzési törvény: ne legyenek túl alacsony ajánlatok

Támogatandó a közbeszerzési törvényt módosító javaslatban az, hogy minősüljön kirívóan alacsonynak az ajánlat, amelyben a munkabér és közterhe nem éri el az ágazati szintet - hangzott el a parlament gazdasági és informatikai albizottság közbeszerzési albizottságának ülésén kedden.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Saját partnerei viszik bíróság elé a Magyar Telekomot

Még alig száradt meg a pecsét a Magyar Telekom munkaügyi perét lezáró másodfokú határozaton, máris újabb keresetet nyújtottak be a legnagyobb magyarországi távközlési vállalat ellen. Ezúttal nem munkavállalói, hanem jogutód cégei perlik a 2008 végéig 15 százalékos létszámleépítésre készülő társaságot tisztességtelen piaci magatartás miatt.

hvg.hu Vállalkozás

Vagyonosodási vizsgálat: bírság nélkül is végződhet?

Ahogy az adóellenőrzés nem titkolt célja az eltitkolt bevételek feltárása -, úgy az adózóknak is van ilyen megfogalmazható ellenőrzési célja: a megállapítás nélküli, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az elviselhető mértékű megállapítással záruló eljárás.

Vállalkozás

Negyedik verzió adócsökkentésre

Az adószakértők többsége egy negyedik verziót gyúrna a kormányfő által feltálalt három közteher-csökkentési javaslatból. A társadalmi vitára váró elképzelésekről még a koalíciónak is egyezkednie kell.

hvg.hu Vállalkozás

A felmondási időbe beleszámít-e a betegszabadság?

A harmincötnapos felmondási időbe beleszámít-e a táppénzen töltött idő? Kell-e szakirányú végzettség a bolti eladónak? Mit tehet a munkavállaló, ha nem fizetik ki a szabadságát és az elmaradt munkabérét? Olvasóink kérdéseire Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője válaszol.

hvg.hu Vállalkozás

Melyek a törvényes munkaszerződés elemei?

Ahhoz hogy egy munkaszerződés érvényes legyen írásba kell foglalni, tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört és a munkavégzés helyét. Milyen feltételeknek kell még eleget tennie? Viszló Lászlót, a hvg.hu munkajogi szakértőjét kérdeztük.

Vállalkozás

Nem alkalmazhatatlan, de biceg az új áfatörvény

Az utóbbi hetekben, hónapokban sorra hallhattunk indulatos, elítélő véleményeket a kormány adótörvény-előkészítő munkájával, különösen az új áfatörvénnyel kapcsolatban. Földes Balázs, a KPMG adószakértője kommentál.

MTI Gazdaság

Máris módosítanák az új áfatörvényt

A január elsejétől hatályos új áfatörvényhez benyújtott pénzügyminisztériumi módosító javaslat egyebek között változtatna az ingatlanok bérbeadására és az ingatlanokhoz köthető fordított adózásra vonatkozó szabályokon. A javaslat az Országgyűlés honlapján olvasható.

MTI Vállalkozás

Forróságtűrő csizma tűzoltóknak

Tűzoltóknak készít speciális lábbeliket az egyik amerikai cég: a csizma nem forrósodik fel, de túl hideget sem érez benne a láb, mert az anyaga kiegyenlíti az extrém hőmérsékletváltozásokat.


A címlapról ajánljuk