hvg.hu Itthon

Vámosi-Nagy: APEH-magyarázatok kettős céllal?

Az adóreform életbeléptetésével gyökeresen megváltozott az adóhatósági magatartás. A beindított Adó- és Ellenőrzési Értesítő c. szaklapban (AEÉ) (mintegy közlönyszerűen) a gyakran felvetődő vagy más okból érdekes jogértelmezéseket az adóhivatal közzéteszi, mégpedig kettős céllal. Erről olvashatunk Vámosi-Nagy Szabolcs legújabb kommentárjában.

HVG Vállalkozás

A vámosok legnagyobb informátora az APEH

A profiljába addig nem tartozó tízezer ügyet kapott a nyakába a VPOP nyomozócsapata azóta, hogy átvette az adócsalások és különféle, a csalárd csődökkel és a mérlegkozmetikázásokkal kapcsolatos gazdasági bűncselekmények nyomozását a rendőrségtől.

HVG Hetilap

Áfacsalások dömpingje

Csak áprilisban több mint hatmilliárd forint importáfacsalás leleplezéséről adott hírt a vámhatóság, amely részben titkosszolgálati módszerekkel nyomoz.

MTI Vállalkozás

Elfogadták az elvárt adót

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot; ebben a Ház határozott az elvárt adó új formájáról.

hvg.hu Itthon

Adóvisszatérítés új ingatlanvásárlás után és szja-bevallás

Lehet-e devizahitel után adókedvezményt igénybevenni? Kell-e SZJA-bevallásban szerepeltetni a magyarországi jövedelem mellett az olaszországi jövedelmet és levont adót is? Új ingatlan vásárlásakor mit kell tenni, hogy az esetleg befizetett összeget visszakapja az adózó? Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem után személyi jövedelemadót is kell fizetni?

Franchise

Autómosás víz nélkül már Magyarországon is

Magyar rendszergazdára talált egy új spanyol autómosási koncepció, mely alapja, hogy víz használata nélkül tisztítja az autót. Először Győrben lehet majd ilyen autómosóval találkozni három vállalkozónak köszönhetően.

Vállalkozás

Cégbejegyzés akár egy óra alatt

Ősztől kft.-t 3 helyett 1 millió forintért, Rt.-t pedig 20 millió helyett 5 millió forintért lehet alapítani, legalábbis ez derül ki a cégtörvényhez beadott szocialista módosító javaslatokból, írja a Világgazdaság.

MTI Vállalkozás

Bajnai: idén 200 pályázat lesz nyitva

Az Új Magyarország Fejelsztési Terv (ÚMFT) végrehajtása során az idén mintegy 200 pályázati kiírás lesz nyitva - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) küldöttgyűlésén.

Gazdaság

Mikor és mennyit kell adózni az előleg után?

Termékértékesítéseknél az előleg után is kell áfát fizetni, a magyar szabályozás azonban itt sem egyszerű, más országok gyakorlatához képest pedig mondhatni sajátos. Az előlegek áfafizetési gyakorlatáról Csátaljai Zsuzsanna adószakértő tartott előadást a Penta Unió Adóegyetemen.

MTI Vállalkozás

Új soros elnök a VOSZ élén

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) küldöttgyűlése Lits Józsefet, a VOSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnökét választotta a VOSZ soros elnökévé - tájékoztatott az érdekképviselet. .

Vállalkozás

Társasági adóalap-harmonizáció az EU-ban

Júniusban az uniós pénzügyminiszterek hivatalosan is tárgyalnak a cégek egységes adóalapjáról. Az elképzelést 12 tagország támogatja, nyolc - köztük Magyarország - még egyeztetne, hét ellenzi.

Szabó Zsuzsanna Vállalkozás

APEH: mire figyeljünk az szja-bevallásnál?

Alaki és számítási hibáktól hemzseg az eddig benyújtott 1,8 millió személyi jövedelemadó bevallás. Még másfélszer ennyit vár az APEH május 21-ig, utána 100 ezer forintba is kerülhet a mulasztás. A hibásan kitöltött bevallásokért pedig tízezret számláz az adóhivatal. Az APEH felhívta a figyelmet a típushibákra.

MTI Vállalkozás

Bajnai: nyártól pályázati kiírások tömegére lehet számítani

Az európai uniós forrásokhoz kapcsolódó pályázatok tömeges kiírására ez év nyarán és őszén lehet számítani - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos csütörtökön Budapesten azon a konferencián, amelyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank Hungary rendezett "EU-pályázatok felül- és alulnézetben" címmel.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan veszíthetjük el az online vásárlókat?

A szakértelem hiánya, az internetes portál gyenge navigációs rendszere bizalmatlanná teszi a honlapra látogatókat. Hogyan lehet elérni, hogy ne veszítse el az olvasó az érdeklődését a szájt iránt, mi több vásároljon?

Itthon

Hogyan kell adózni a külföldről örökölt vagyon után?

Milyen adóvonzata van a külföldről örökölt pénznek? Köztartozásnak számít-e a közalkalmazottként felvett kölcsön? Átruházható-e a családi adókedvezmény? Milyen szabályokat kell figyelembe venni, ha valaki külföldön lottózik? Hogyan kell megállapítani a Start-járulékalapot?

Vállalkozás

Magyarország a vállalkozók szemével

A vállalkozók egyetértenek abban, hogy az erős piaci verseny alapvető tényezője és igen fontos ösztönző ereje egy ország gazdasági fejlődésének. Aggasztó, hogy csupán 10 százalékuk véli úgy, hogy a magyar vállalkozások jól felkészültek a nemzetközi cégekkel való versenyre hazai piacon, és csak húszból egy gondolkodik így a nemzetközi piacokon való versenyképességet illetően. Ezen a téren hazánk jelentős lemaradást mutat a többi vizsgált országhoz, különösen Lengyelországhoz képest.


A címlapról ajánljuk