HVG Vállalkozás

Rendkívüli áfabevallatás

Április 1-jei beadási határidővel soron kívüli áfabevallásra kötelezte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke a 10 ezer legnagyobb adózót.

MTI Karrier

Hogyan ellenőrizhetik a munkavállalók, hogy bejelentették-e őket?

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) használatához annak idején kiváltott kódszámmal csak 2006. december 31-ig követhetik a munkavállalók, hogy bejelentette-e őket foglalkoztatójuk, az aktuális helyzetet a kormányzati portál Taj-szolgáltatások menüpontnál ellenőrizhetik - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján. Ehhez viszont újabb regisztráció szükséges.

Vállalkozás

Cégek felelőssége a gyárkapun túl

Egyre több vállalat dolgoz ki olyan minősítési rendszert, amelyben a minőség és a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi, szociális és munkaügyi elvárásokat is támasztanak beszállítóikkal szemben.

MTI Karrier

Saját sofőrei perlik a Vértes Volánt

A Komárom-Esztergom megyei Vértes Volán Zrt. két gépkocsivezetője keresetet nyújtott be a munkaügyi bíróságon a vállalat ellen a szabálytalanul elszámolt fuvarok és pihenőidő, valamint a túlfogyasztás miatt levont munkabér miatt.

MTI Karrier

Munkahelyi zaklatás: ki ellen folyhat eljárás?

Semmilyen jogszabály nem ösztönzi a hazai foglalkoztatókat a munkahelyi szexuális zaklatás kiküszöbölésére, ezért törvénymódosítást javasol az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) - olvasható a csütörtöki Világgazdaságban.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Kikből lesznek APEH-revizorok?

Pályázni ugyan már szeptembertől lehetett, de még mindig sok a betöltetlen állás az APEH-nál. Egy 13 évvel ezelőtt hozott, de az adóhivatal szerint kiegészítésre szoruló kormányrendelet csak nehezíti a helyzetet.

hvg.hu Vállalkozás

Új nyilatkozat kell, a régi számlaelnevezések maradhatnak

Több felhasználónak a mai napig kérdés, hogy szükséges-e új nyilatkozatot kérnie a számlázó szoftvereket fejlesztő cégektől, vagy sem, illetve az sem világos, hogy a különböző típusú számláknak van-e kötelezően feltüntetendő elnevezésük. Íme az APEH állásfoglalása.

hvg.hu Vállalkozás

Nyugdíjszámítás és a táppénzes időszak

Nyugdíj esetén beleszámítanak-e ledolgozott időbe a táppénzes napok? Milyen esetekben kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni? Milyen járulékokat kell annak fizetnie, akinek lejárt a munkanélküli segélye és 5 éve van hátra még nyugdíjazásáig? Olvasóink kérdéseire Futó Gábor, az Adózóna tb-szakértője válaszolt.

hvg.hu Vállalkozás

Bevásárlóközpont vagy háztető is lehet már reklámhordozó?

Lassan elcsépelt fogalomnak számít a reklámzaj kifejezés, hiszen lépten-nyomon belebotlunk. A kérdés az, hogy valóban megtalálnak-e? Nagyobb esélyük van-e a mindennapitól eltérő technikát alkalmazó koncepcióknak? Íme néhány magyar vállalkozók számára is elérhető megoldás.

HVG Hetilap

Közraktári perek

Szinte megakadályozhatatlan akár több száz milliós sikkasztás elkövetése is, ha kellő körmönfontsággal közraktárat is a szerződési láncba iktatnak - ezt valószínűsíti egy nemrégiben kipattant nyírségi bűnügy.

hvg.hu Vállalkozás

Hiába kérték, nem vizsgálják a 15-nél több főt foglalkoztatókat

Magasabb bírságokkal, korlátozott munkaidő-kerettel, drágább céges telefonálással számolhatnak az idén a munkaadók. Emelkedett viszont az adómentesen adható természetbeni juttatások köre. A Mai Piac összegyűjtötte a munkáltatókat érintő jogszabályváltozásokat és azokat is, amik elmaradtak.

MTI Itthon

Huszonhatmillió forint kenőpénzt kapott a felszámoló

Üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság T. Imre 54 éves budapesti felszámoló ellen, aki 2005-ben és 2006-ban egy Győr megyei gazdasági társaság felszámolása során, a cég további működtetésének feltételeként, összesen 26 millió forint kenőpénzt kért és kapott a cég korábbi ügyvezetőjétől - tájékoztatott a rendőrség pénteken.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan ellenőrzi a beszedett vizitdíjat az APEH?

A vizitdíj megszűnése politikai és szakmai vihart egyaránt kavar. Jelenleg is folyik az egyeztetés, hogy a kieső összeget miből pótolják vissza a döntés veszteseinek, a háziorvosoknak, akik számára egyelőre az sem egyértelmű, hogy az egy évvel ezelőtt bevezetett díj szedését milyen módon ellenőrzi az APEH, milyen módon jelenik ez meg az adóalapjukban, a beszedett összeg tekintetében milyen eltérés van a magánpraxisok bevételhez képest. Az Adózóna megkereste az adóhatóságot és az OEP-et.

OS Vállalkozás

Lízing kizárva? - a Lízingszövetség a kkv-kért aggódik

Milliárdoktól eshetnek el a kis- és mikrovállalkozások a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium másfél évi késedelem után meghozott újabb halogató döntése miatt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében áprilistól induló gépberuházás pályázatokon – írja sajtóközleményében a Lízingszövetség.

hvg.hu Vállalkozás

Melyik a 10 legfertőzőbb internetes kémprogram?

Akár 32 százalékkal is csökkenhet a kémprogrammal fertőzött számítógépeken dolgozók termelékenysége, derül ki a Kotler Marketing Group által végzett felmérésből. Íme a 10 legveszélyesebb károkozó.


A címlapról ajánljuk