hvg.hu Vállalkozás

A lízing, a diszkrimináció és az EU-s pályázatok

A hazai támogatási rendszer egyelőre nem ad lehetőséget a kis- és középvállalkozások számára legalkalmasabb finanszírozási eszköz, a lízing alkalmazására az EU-pályázatokon. A Lízingszövetség a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz (NFGM) fordult annak érdekében, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban részt vevő projektek esetében a hazai támogatási rendszer is fogadja el a kis- és középvállalkozások számára lényeges finanszírozási formát.

hvg.hu Vállalkozás

Garancia a mikrohitelre: 80 százalékos kezességvállalás

Az Új Magyarország Mikrohitel programban nyújtott kölcsönökhöz 80 százalékos készfizető kezességvállalást biztosít a vállalkozóknak a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., a szolgáltatás hamarosan valamennyi megyében elérhető lesz - közölte a társaság igazgatója pénteken Nyíregyházán, ahol együttműködési megállapodást kötöttek a kölcsönt kihelyező PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvánnyal.

MTI Gazdaság

Cégbejegyzés júliustól már csak elektronikusan

Kizárólagossá válik az elektronikus cégbejegyzés Magyarországon július 1-jével, addig valamennyi nyomtatványkitöltő program letölthető lesz a ceginformacioszolgalat.irm.gov honlapról - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM).

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

TEÁOR: változás-bejelentés, régi besorolás és új szankciók?

Naponta újabb, olykor ellentmondásos hírek miatt tart még a káosz a TEÁOR-kódok átsorolása körül. A több százezer, tevékenységi köre átkódolására kötelezett cégből még mindig jónéhányan nem tudják, bejelentsék-e most a változást, és ha igen, hogyan tegyék ezt. A határidőt év végéig kitolták, de az adóhivatal nem adott ki hivatalos állásfoglalást, s a pénzügyminisztérium illetékességét firtatta. A igazságügyi tárca eltörölné a főtevékenységet is a cégjegyzékből, a könyvelők többsége pedig átpasszolta megbízásait ügyvédeknek. Mi akkor a teendő?

hvg.hu Tech

Robotok turkálnak a postaládánkban?

Egy Outlook-hoz elkészült kiegészítő jelentősen meg tudja változtatni emailezési szokásainkat. Egyesek a Xobni nevű szoftverben azt látják, hogyan fogunk levelezeni pár év múlva, Bill Gates inkább a közösségi hálózatok jövőjét emlegeti.

MTI Gazdaság

Megnyirbálnák az adókedvezményeket

A gazdasági növekedéssel, a kifehérítéssel és három kivételével az összes adókedvezmény megszüntetésével lehetne előteremteni a miniszterelnök által célként meghatározott 400 milliárdos adó- és járulékcsökkentést – írja a Világgazdaság.

hvg.hu Vállalkozás

Csak egy euró kell az új cég alapításához

Tíz vezérelv megvalósulását célzó és négy fő kezdeményezést tartalmazó kisvállalkozási törvényre tett javaslatot a tagországoknak az Európai Bizottság. Ha elképzelései megvalósulnak, új betűszóval, az SPE-vel ismerkedhetünk meg. A rövidítés az európai kisvállalati formát jelzi majd a cégnevek mögött. Emellett csökkennének az áfakulcsok és a fizetési határidő.

MTI Gazdaság

Brüsszelnek nem tetszik a magyar ingatlanvásárlási adóelőírás

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot azoknak az ingatlanvásárlással kapcsolatos adóelőírásoknak a módosítására, amelyek hátrányosan különböztetik meg a korábbi külföldi lakóingatlanjukat eladókat azokkal szemben, akik magyarországi korábbi lakóingatlanjukat adják el.

MTI Gazdaság

Termékdíj: a VPOP büntetni fog

Az év második felétől a Vám és Pénzügyőrség már nemcsak figyelmezteti, hanem bünteti is azokat a környezetvédelmi termékdíj fizetésre kötelezett gazdálkodókat akik nem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek.

MTI Vállalkozás

Kánikula kommandó: 2 milliárdos bírság jogsértőknek

Az új fogyasztóvédelmi törvény alapján akár 2 milliárd forintos bírságot is kiszabhatnak az ellenőrök, és bezárathatják a jogsértő vállalkozó üzletét - hangzott el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) budapesti sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Vállalkozás

Díj szelektív hulladékgyűjtőknek

A KÖVET (Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület) idén is meghirdeti a környezeti megtakarítási versenyt, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehet nevezni június 30-ig. A díjazottak továbbjuthatnak az Európai Uniónak az Európai Üzleti Díj a Környezetért elnevezésű versenyére.

hvg.hu Vállalkozás

Korlátoznák a könyvvizsgálók felelősségét

A tőzsdei cégeket fenyegeti a könyvvizsgálók korlátlan felelőssége és a szakmai felelősségbiztosításuk nem megfelelő mértékű fedezete – hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság napokban kiadott állásfoglalása. A magyar piacon nagy az árverseny és a működési kockázatok kezelését is elvárják az auditoroktól.

MTI Gazdaság

Magánnyugdíjpénztár: késedelmes jóváírás az egyéni számlákon

A magánnyugdíjpénztárak az eddig megszokottnál később írják jóvá a pénztártagok egyéni számláján a 2007. évi tagdíjakat és azok hozamait – hívja fel a figyelmet az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

hvg.hu Vállalkozás

Távmunkahely hazai és uniós pályázati pénzekből

Hazai és uniós forrást egyaránt találhat az, aki pályázati pénz segítségével szeretne távmunkahelyeket létrehozni a cégénél – bár tény, hogy az uniós kiírások között jó ideig el kell bogarászni, és jó adag fantáziára, valamint a távmunkából való előzetes felkészülésre is szükség van.

hvg.hu Vállalkozás

Offshore: leáldozóban az iparág?

Az offshore cégalapítás láza Magyarországot jó 10 év késéssel érte el, de számos adózással kapcsolatos előnye miatt, mára szinte iparággá nőtte ki magát. Még most sem mindig egyértelmű, mire jó és mire nem használható az offshore vállalkozás. Ez utóbbi pedig akár a lebukást is jelentheti. Íme háromrészes sorozatunk első része!

MTI Vállalkozás

Kismamák: hogyan tudnának könnyebben munkát vállalni?

Hátránnyal indulnak a kismamák a munkaerőpiacon: nem szívesen alkalmazzák őket a vállalatok, mert bizonytalan helyzetű munkavállalónak tartják őket - összegezték a szakértők hétfőn egy, a kisgyermekes nők helyzetéről tartott konferencián

MTI Vállalkozás

Négyes metró és a focizó munkások

Egy munkafázis lezárását ünnepelték munkaidő után azok a metróépítők, akik a 4-es metró Baross téren épülő állomásánál a felszínen futballoztak - áll Szalay Tibornak, a Baross téri állomást kivitelező cég építésvezetőjének közleményében.

Vállalkozás

Milyen külföldi franchise-hálózatok érkeznek Magyarországra?

Nem túlzás azt állítani, hogy hazánkat ostromolják a külföldi hálózatok, amelyek szeretnék koncepciójukat itthon is elterjeszteni. Szinte napról-napra érkeznek megkeresésék a hazai franchise-tanácsadó cégekhez magyar átvevőt kereső hálózatoktól. Íme a legújabba legújabb koncepciók!


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával