HVG Hetilap

Az elbocsátás művészete

Élelmes vállalkozások akár uniós forrásokat is igénybe vehetnek ahhoz, hogy egy szerkezetváltás ne csak az elbocsátás traumáját, hanem a pályamódosítás esélyét is jelentse a távozóknak.

Vállalkozás

Hogyan adóznak és alapítanak céget a csehek?

Az Európai Bizottság Csehország magas GDP arányos hiánya miatt közzétett tavaszi elmarasztalása után a cseh államfő, Václav Klaus október elején aláírta a közkiadások stabilizációjára irányuló intézkedéscsomagot. A változtatások fő célja a fenntartható államháztartás megteremtése, első lépésként megfékezni az államháztartási hiány növekedését és a 2012-ben bevezetni tervezett euró feltételeit megteremteni.

Vállalkozás

Hogyan lehet megúszni az elvárt adót?

A 2007. július 1.-jén hatályba lépett szabály szerint a társasági adó alanyától nem elvárják az adót, hanem finomabb megoldással döntési kényszerhelyzet elé állítják. Ha a vállalkozás adózás előtti eredménye vagy az adóalapja nem éri el a jövedelem (nyereség) minimumot, akkor dönthet úgy, hogy nyilatkozatot tesz bevallásában , vagy a jövedelem (nyereség) minimumot tekinti adóalapnak.

Vállalkozás

Bankolás ünnepnapokon

A legtöbb banknál egyelőre nem lehet szó szerint venni a 24 órás szolgáltatást, még a bankon belüli pénzmozgatásra is többnyire csak munkanapokon van mód.

Vállalkozás

Mennyibe kerül a vissza nem térítendő támogatás?

Sokan még mindig szinte varázserőt tulajdonítanak a vissza nem térítendő támogatásoknak, de a szakértők tapasztalatai arról tanúskodnak, kevesen vannak tisztában azzal, hogy mire is vágynak pontosan. A jó projekt még nem minden, a megvalósításhoz a költségek 100 százalékával érdemes rendelkeznünk akkor is, ha vissza nem térítendő támogatásra pályázunk. Az átmeneti nehézségeken azonban nem csak hitel, hanem különféle egyéb pénzügyi konstrukciók is átsegíthetik a vállalkozókat.

MTI Vállalkozás

Nem adtak számlát az üzletek harmadában

Kétszázhúsz ellenőrzött üzlet közül hetvenben nem kaptak számlát a pénzügyőrök, akik a feketegazdaság visszaszorítása érdekében indítottak országos razziát az idegenforgalmi szempontból kiemelt területeken - értesült a HavariaPress.

MTI Itthon

Tankönyves vállalkozók

Nyílt levélben fordult az oktatási tárca vezetőjéhez a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT), a szervezet szerint a szakminisztérium az elmúlt hetekben több, a tankönyvesekre vonatkozó jogszabályt sértett meg.

Vállalkozás

OECD: csúcson az adórterhelés

Az OECD országokban az átlagos, GDP arányában mért adóterhelés a 2001 és 2004 között lezajlott adómérséklési ciklus után visszatért a 2000. évi történelmi csúcshoz . Az elmúlt 40 év adóbevételeiről szóló adatok az általános vélekedéssel szemben nem mutatnak nagy eltolódást a közvetett adóktól a közvetlen adók felé - állapítja meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi adópolitikai jelentése.

MTI Vállalkozás

Temetkezési vállalkozás melegeknek

Szivárványszínű urnát, virágmintás koporsót, szexis egyenruhába öltöztetett koporsóvivőket és sok hasonló kegyeleti szolgáltatást kínál az első olyan német temetkezési vállalkozás, amely homoszexuálisokra szakosodott.

MTI Vállalkozás

Aggódnak az aláírási címpéldány miatt

A közeljövőben több olyan jogszabályváltozás várható, amely a cégek alapítása és működése során érinti a közjegyzők közreműködését, különösen az általuk készítendő aláírási címpéldányt - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Gazdaság

Mikor érdemes önellenőrzést végezni?

Egy Suzuki kisautó miatt is érdemes lehet önellenőrzést készíteni és utólag adót fizetni, elkerülendő az ennél sokkal súlyosabb következményekkel járó vagyonosodási vizsgálatot - írja az eheti HVG.

Vállalkozás

Milyen veszélyeket rejt a gyorsított cégbejegyzés?

Napjainkban az Európai Unió egészét érintő komoly probléma, hogy a gyorsított cégeljárásban a közjegyzők által készített kötelező aláírási címpéldány elhagyásával például számottevően megnő a biztonsági kockázat.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Online cégalapítás: gyorsabb, de nem olcsóbb?

Olcsóbb, egyszerűbb, gyorsabb - az elektronikus cégalapítással járó előnyök, ha igaz, jövő nyártól fognak markánsan érvényesülni. Egyetlen óra alatt lehet majd céget alapítani - ígérik a hatóságok.

MTI Vállalkozás

Még 300 milliárd támogatás vállalkozóknak

A következő három évben a most induló Új Magyarország Vállalkozói Program részeként újabb 300 milliárd forint áll majd a kis- és középvállalkozások (kkv) rendelkezésére, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a már piacon lévő 400 milliárd forint hitel mellett ekkora hitelkerettel segíti a kkv-k fejlődését.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával