Cseh befektetőnek adják el a Telenort
Vállalkozás

Cseh befektetőnek adják el a Telenort

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.

hvg.hu Vállalkozás

Tízezer vagyonosodási vizsgálatot ígér az APEH jövőre

A kormány megbízta az adóhivatalt, hogy a következő évben évi 10 ezer vagyonosodási vizsgálatot végezzen. Az APEH veszi át jövőre az illeték kiszabásával, megfizetésével és behajtásával összefüggő feladatokat, és ezzel együtt megszűnnek az illetékhivatalok.

hvg.hu Vállalkozás

Látogatottság: mérjük, vagy csak számolgatjuk?

Az internetet böngészve jó néhány olyan honlapra bukkanhatunk, amely számolja a látogatóit, a látogatottságot viszont kevesen mérik közülük. Hiába ingyenes és könnyen beszerezhető egy látogató-számláló eszköz, igazán hatékonynak eddig még csak a látogatottságmérő szoftverek bizonyultak - állítják a marketing szakemberek. Milyen érvek szólnak a szoftverek mellett és a számlálók ellen? A hvg.hu most elárulja.

MTI Vállalkozás

IPOSZ: Nem tudják fizetni a közterheket a kisvállalkozók

A mikro- és kisvállalkozásokat rendkívül kedvezőtlenül érintik a legutóbbi kormányzati intézkedések, jórészük képtelen lesz megfizetni a rájuk háruló egyre nagyobb közterheket - nyilatkozta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSz) elnöke.

Salgó Andrea (hvg.hu) Plázs

Drágább lesz a gyógyszer januártól?

A kormány pénteken nyújtotta be a Parlamentnek az egészségügyi reform tervezetét, s januárban már életbe léphetnek a törvény első intézkedései. De vajon elérheti-e egyik fő célját, s valóban könnyebben és olcsóbban juthatunk majd gyógyszerhez? A hvg.hu erre a kérdésre kereste a választ, miközben az intézkedés mellékhatásait vizsgálta.

Vállalkozás

Iparűzési adó kérdőjelekkel

Szertefoszlóban vannak a magyarországi vállalkozásoknak az iparűzési adó megszüntetésével kapcsolatos reményei. Az Európai Bíróság ugyanis a múlt héten jogszerűnek találta az olasz regionális adót.

MTI Vállalkozás

Újabb munkaerőpiaci felmérés indul

A tervek szerint az idén is legalább 8 ezer céget keresnek fel az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) munkatársai, hogy a cégvezetés jövő évre vonatkozó általános gazdasági és munkaerőpiaci prognózisáról érdeklődjenek - tájékoztatott a Foglalkoztatási Hivatal.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Munkahelyi diszkrimináció Magyarországon - körkép 1.

Miközben senki sem vitatja az „egyenlő munkáért egyenlő bért” igény jogosságát, a gyakorlatban számos példája van a munkahelyi diszkriminációnak. A bírósági perek száma ennek ellenére elenyésző. Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz eddig beérkező 1000 panaszból 22 határozat, s mindössze egyetlen jogerős ítélet született. A többi vajon vaklárma volt? Sorozatunk első részében a nőkkel, melegekkel és idősekkel kapcsolatos eseteket vettük sorra.

MTI Gazdaság

Elemzők: erősítheti a forintot az Ecofin döntése

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei jóváhagyták az átdolgozott magyar konvergencia-programot, s plusz egy évet kapott Magyarország az állami deficit csökkentésére. Gazdasági elemzők szerint nem meglepő az Európai Bizottság döntése, ami pozitív hatással lehet az árfolyamra.

hvg.hu Vállalkozás

PR vagy annál több a cégek társadalmi felelősségvállalása?

Egy friss felmérés szerint a cégek társadalmi felelősségvállalása Magyarországon még korai fejlődési szakaszban van. Általános tévhit viszont, hogy csak a nagyvállalatok élnek a CSR (Corporates Social Responsibility) lehetőségével. Hogyan és miért vállalnak társadalmi felelősséget a cégek? A hvg.hu utánajárt.

hvg.hu Karrier

Meddig lehet kibújni a dupla járulék alól?

A vállalkozók október 12-ig jelenthetik be, hogy nem kívánnak dupla járulékot fizetni alkalmazottaik bére, illetve vállalkozói kivétjük után, mert az nem éri el a 125 ezer forintot. Ha a vállalkozók a bejelentést nem teszik meg, kötelesek legalább a minimálbér kétszerese után fizetni a járulékokat.

MTI Karrier

Kiknek jár a 800 eurós minimálbér?

Alulfizetettek az osztrák nők a férfiakhoz képest: a foglalkoztatotti státuszban dolgozó nők táborának bruttó átlagbére országosan több mint 700 euróval (körülbelül 196 ezer forinttal) kevesebb a férfiakénál. Ugyanakkor országszerte elterjedt, hogy a parlamenti választáskon győztes Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 800 eurós havi minimumjövedelmet biztosítana a munkavállalóknak.

MTI Vállalkozás

Nem csökkenthető a különadó alapja

Nem lehet csökkenteni az adózás előtti eredményt - egyébként a különadó-alap meghatározásának kiindulási pontját - a korábbi évek elhatárolt veszteségével, illetve veszteségelhatárolás sem alkalmazható. Amennyiben a különadó törvény szerint meghatározott adóalap negatív, nincs fizetési kötelezettség.

Autó

Logisztikai központok Magyarországon

A több közlekedési ág közötti átjárást biztosító logisztikai szolgáltató központok támogatásával próbálja a kormányzat visszafogni az EU-csatlakozás óta megugrott kamionforgalmat. Egyelőre kevés sikerrel.

hvg.hu Vállalkozás

Mégsem Magyarországot választotta a befektető

Kóka János gazdasági miniszter a hvg.hu-nak nem árulta el, pontosan melyik cég az, amelyik a jelenlegi belpolitikai helyzetre tekintettel elállt befektetési szándékától, de elmondta, több mint egy hónapja igen előrehaladott tárgyalások folytak a vállalattal. A cég az informatika, elektronika vagy a távközlés területén tevékenykedhet.

Vállalkozás

Körülményes adóazonosítás

A korábbinál sokkal szigorúbban veszi az adóhatóság az adózók azonosítását, miközben a megkövetelt papírok egy részét maga is bekérhetné a cégbíróságoktól.

hvg.hu Vállalkozás

Coface: Rekordmagasságon a fizetésképtelenség

A Coface Hungary előrejelzése szerint éves szinten több mint 3,5 százalékos országos fizetésképtelenségi hányaddal kell számolni, de az építőiparban, valamint a kereskedelemben az arány meghaladhatja az 5-6 százalékot is.


A címlapról ajánljuk