MTI Gazdaság

Újabb adócsökkentés Macedóniában

További adócsökkentést hagyott jóvá a macedóniai parlament. E szerint az áfa, a személyi jövedelemadó és a társasági adó kulcsa egységesen 10 százalék lesz 2008. január 1-jétől az eddigi 12 százalék helyett.

MTI Gazdaság

Szja: szorgalmasak idén a bevallók

Az idén tavasszal szorgalmasabbak voltak az szja bevallást benyújtók, mint a tavalyi első hónapokban: április 22-éig mintegy 1,588 millió szja bevallást vett nyilvántartásba az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), szemben a tavaly április 21-éig beérkezett közel 1,197 millióval.

Vállalkozás

Sikerdíjas önkormányzati ellenőrök

Jóllehet törvény nem tiltja, hogy egy önkormányzat sikerdíjas külső adóellenőrt szerződtessen, két cég mégis bírósághoz fordult, mert a jó erkölcsbe ütközőnek tartja e gyakorlatot.

Itthon

Vámosi-Nagy: fele annyi adónemre lenne szükség

A pénzügyminiszter bizonyos átalakítások jogosságának elismerése mellett még jó egy évig nem ígér semmit attól tartva, hogy a konvergencia-programot nem veszélyeztetheti semmi, különben a külföld bizalma sem szerezhető vissza. A kormányfő ugyanakkor valamilyen lehetséges adóreformot lebegtetett az egyik beszédében. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a jelenlegi közel 50 adónem fele is elég lenne a költségvetési hiány pótlásához.

Gazdaság

Áfacsalás: lohol az EU a pénze után

Hiába a nagy központi adatbázis, az Európai Uniót évente mintegy 50 milliárd euróval rövidítik meg az áfacsalók. Brüsszel egyre komolyabb erőfeszítéseket tesz ennek visszaszorítására, de vajon be lehet zárni a kiskapukat?

MTI Gazdaság

Milliárdos adóhiányt tárt fel az APEH három cégnél

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette azoknak az adózóknak a nevét, akiknél az első negyedévben jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan lehet betéti társaságot kft-vé alakítani?

Hogyan lehet bt-t kft-vé alakítani? Milyen feltételekkel lehet alkalmazottként betéti társaságot alapítani? Hogyan lehet pizzériából éttermet csinálni? Többek között ilyen olvasói kérdésekre válaszolt D. Kovács István, a hvg.hu cégjogásza.

hvg.hu Autó

Targoncával is lehet pakolni az új Volkswagent

Mostantól új változatban rendelhető a korábbi Transporter generációban sikereket elért Mixto és TransVan, mely a hátsó szárnyas ajtónak köszönhetően könnyen pakolható akár targoncával is.

Itthon

Vevőcsalogató direkt marketing ajánlatok kevés pénzből

Ha szeretnénk kevés pénzből megsokszorozni e-mail kampányaink válaszadási arányát és velük együtt beérkező megrendeléseink számát a megoldás egyszerű: küldjünk ki hatásosabb értékesítési leveleket anélkül, hogy elkövetnénk a leggyakoribb hibákat.

Itthon

Miért nem használják ki a K+F adókedvezményeit a cégek?

Kedvezőnek mondható a kutatásfejlesztéshez kapcsolódó adójogi környezet Magyarországon, az ilyen tevékenységekkel összefüggő költségeket több adónemben is érvényesíthetik, leírhatják az érintett cégek, intézmények. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint azok egyelőre nem használják ki kellően e kedvezményeket.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Mégsem kellenek új adók a költségvetési lyukak betöméséhez?

Az Alkotmánybíróság (AB) által megsemmisített házipénztáradó és a részben már visszatérített regisztrációs adó után újabb változások borzolták az adózók kedélyeit. Az elvárt adó helyetti szigorúbb APEH-revízió, az EU-kompatibilis iparűzési adó mellett a legnagyobb felhördülést az ingatlanadó várható bevezetése okozta. Egyes adószakértők szerint azonban új adók nélkül is pótolható a költségvetési hiány.

Itthon

Teljességi nyilatkozatot kér az APEH a vagyonosodási vizsgálatnál

A vagyonosodási vizsgálatok során a legújabb gyakorlat szerint az adózónak nyilatkoznia kell arról, hogy a vizsgálathoz kapcsolódó összes iratanyagát átadta az adóhatóságnak. Erre a teljességi nyilatkozatra válaszolni az Adózóna szakértője szerint értelmetlen, ám az APEH szerint érdemes. Mit célszerű közölni az adóhivatallal?

Vállalkozás

Bírság helyett lakat a boltokra

Intenzív harcot indított az agrártárca az élelmiszer-hamisítók ellen. Március közepén csaknem egy hónapig tartó razziasorozat indult országszerte. Hamarosan elkészülhet az a törvényjavaslat is, amely bezárással és szégyentáblával bélyegezné meg a szabályszegőket.

Vállalkozás

SZJA-bevallás

Az önkéntes pénztári adókedvezmény a pénztárhoz, nem pedig az adózóhoz érkezik, sokaknak egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük - ezek a legfőbb újdonságai a május 21-éig esedékes szja-bevallásnak.

hvg.hu Franchise

Hagyományos üzletből franchise hálózat

Akár 10 új üzleti egység nyitható anélkül, hogy ingatlan- vagy fejlesztési költségekbe kellene vernünk magunkat. Elegendő egy üzletet franchise-hálózattá alakítani. Arra, hogy ez mikor lehetséges, Dr. Mandel Katalin, a Dakexpo kft. franchise-tanácsadója válaszolt.


A címlapról ajánljuk