szerző:
hvg.hu

A kereskedelemben az év vége a fénypont. Épp ezért senki nem csodálkozik azon, hogy mind a gyártók, mind a kis- és nagykereskedők előre összeállított karácsonyi ajándékcsomagokkal igyekeznek felpörgetni az ünnepi forgalmat. Mi az idei trend?

 A karácsonyi szezonális termékek forgalmának egyre nagyobb részét teszik ki a játékkal, ajándéktárgyakkal kiegészített csomagok, amelyek népszerűsége többek között a hagyományos Mikulás-csomagok rovására növekszik, annak ellenére, hogy előbbiek átlagosan háromszor drágábbak – derül ki a Nielsen Piackutató tavaly készített felméréseiből. A Mai Piac által megkérdezett szakemberek szerint a vásárlók döntését ajándékvásárláskor a márkahűség, a divat, a reklám, a külső megjelenés, valamint az ár befolyásolja, s persze nem utolsósorban az ajándékozott kívánsága.

Helyi igények

A kiskunfélegyházai Dél-100 Kft. franchise kiskereskedelmi lánc karácsonyi ajándék szortimentje meglehetősen széles. Rátvai Dezső, a hálózat két üzletének, a Jánoshalmán található Goods Market Bt. és Csávolyi Minden 100 Ft. Bt. ügyvezető igazgatója azt tapasztalja, hogy közvetlenséggel, segítséggel, kedves szóval, mosollyal sokkal többet el lehet érni, mint kampányokkal, akciózással. Mint megtudtuk, a két üzletben – a helyi igények szerint – főleg a non food termékek, a játék, a kerámia és üveg dísztárgyak, valamint a márkásabb piperecikkek a slágerek, ha ajándékcsomagokról van szó.

Rátvai Dezső szerint a franchise hálózat esetében a kiskereskedők nem sok segítséget kapnak a gyártóktól a termékek promotálásához. Ezt a feladatot az ellátó cég, a Dél-100 Kft. végzi el. A cég a forgalom és a vásárlási kedv növelése érdekében különféle akciókat hirdet meg, amelyekben nem egy adott termékkör akciós áron való értékesítése, hanem a vásárlások végösszegének növelése a cél. A szezonra készülve kimondottan a karácsonyra jellemző termékeket tartalmazó reklámújsággal jelenik meg a forgalmazó, amelyben nem feltétlen az akciós ajánlatok dominálnak, inkább az ajándékcsomagok kiválasztásában nyújtanak segítséget.

A teljes cikk itt olvasható!