szerző:
hvg.hu

Az új pénzmosási irányelvek magyar jogba történő átültetése miatt tavaly decemberben hatályba lépett a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény. Ennek értelmében az érintett cégeknek a törvényben meghatározott kötelezettségek teljesítésére egy belső szabályzatot kell készíteniük, amelyet a pénzügyi felügyeletnek március 15-ig el kell juttatniuk.

A törvény hatálya többek között mindenpénzügyi -, kiegészítő pénzügyi, befektetési szolgáltatást végző, illetve befektetési szolgáltatási kiegészítő tevékenységet nyújtó, biztosítási, biztosításközvetítői, valamint árutőzsdei szolgáltatási, könyvvizsgálói, könyvviteli, adószakértői és –tanácsadói tevékenységet folytató cégekre, ügyfeleikre, vezetőikre és alkalmazottaikra terjed ki. A törvény továbbá vonatkozik még minden olyan kereskedőre is, amely árukereskedelmi tevékenysége során 3 millió 600 ezer forintot elérő vagy meghaladó összegű kifizetést fogad el.

Az érintett cégeknek a törvényben foglaltak teljesítésére egy belső szabályzatot lekészítését is előírja a szabályozás, amelyet március 15-ig el kell juttatniuk a felügyeletet ellátó szervnek.

További kötelezettségekről itt olvashat.

MTI Itthon

A rendőrség is nyomozna pénzmosási ügyekben

Egy őszi törvénymódosítás január elsejétől a rendőrségtől a vámőrség hatáskörébe sorolta a pénzmosás nyomozását; Bencze József országos rendőrfőkapitány szerint azonban a rendőrök jövőben is nyomozhatnak pénzmosási ügyekben - írta a hétfői Népszabadság.