szerző:
hvg.hu

A harmincötnapos felmondási időbe beleszámít-e a táppénzen töltött idő? Kell-e szakirányú végzettség a bolti eladónak? Mit tehet a munkavállaló, ha nem fizetik ki a szabadságát és az elmaradt munkabérét? Olvasóink kérdéseire Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője válaszol.

226
Munkahelyemen egy fúzió miatt (mellyel a régi munkahelyem járt rosszabbul) megváltozott a munkaköröm, ezzel együtt egy újabb szerződést kellene aláírnom. A kérdésem az, hogy mi történik ha nem teszem meg? Véget ér a munkaviszonyom? Már megkaptam a fúzióbeli első fizetésem, ez befolyásolja-e ezt, vagyis egyenértékű azzal mintha aláírtam volna a szerződést?

A leírt eset munkajogi jogutódlásnak minősül azaz csak tájékoztatási kötelezettség terheli a munkáltatót, a munkavállalónak nincs lehetősége ellentmondani.

225
Köztisztviselőként dolgozom. A múlt év nyara óta táppénzes állományban vagyok. Az idén leszek 57 éves és előrehozott nyugdíjra meg lesz a jogosultságom. 2008. áprilisától kérem a felmentésemet, mivel beteg vagyok megkapom a 8 hónapot. Tudom, hogy a felmentésre járó átlagot mindig a felmentést megelőző négy negyedévben megkeresett bérből kell számítani. Az én esetemben 2007. április 1-tőll 2008. március 31-éig. Ezen időszak nagy részében táppénzen voltam. Hogyan kell számítani a felmentési átlagot?

Az átlagkereset számításakor figyelmen kívül kell hagyni azokat az időszakokat amikor a jogviszony szünetelt, azaz nem volt illetmény kifizetés.

221 - Szente Tamás  
Feleségem február 12-én töltötte be az 57. évet. Február 24-én pedig a 38 év munkaviszonya is megvan. Közalkalmazottként dolgozik. Főnöke a hónapot ledolgoztatja, a szabadságot sem adja ki, hanem majd kifizetteti.Kérdésem, felmondási idő jár e, jogszerű volt az intézkedés? Az utolsó munkanapon hány órát kell dolgoznia, hogy a papírjait, el tudja intéznie?

Nem derült ki mi a jogviszony megszüntetés módja, vélelmezhető, hogy közös megegyezés, ilyenkor nem jár semmilyen felmentési idő, az utolsó napig dolgozni kell.
 
220 - Kovács Tamásné
Én egy kis élelmiszerboltban szeretnék elhejezkedni. A tulajdonosnak van szakirányú végzettsége, viszont az én szakmám cukrász. A kérdésem az lenne, hogy képesítés nélkül ő alkalmazhat - e engem, mint bolti eladó?

Nem kell feltétlenül szakirányú végzettség, ez annak a függvénye hogyan nevezik meg az ellátandó munkakört. 

219 - M. Viola
Arról szeretnék érdeklődni, hogy a 35 napos felmondási időbe beleszámít e a táppénzen (betegszabadságon) töltött idő is? Illetve lehet e kérni, hogy a munkáltató eltekintsen a felmondási időtől?

A felmondási idő felét le kell dolgozni, ennek a terhére lehet táppénzre is menni. A betegség nem hosszabbítja meg a felmondási időt. A munkáltató mentesítheti a teljes felmondási időre is a munkavégzés alól.

218 - evelyn  
Két éve dolgozok egy cégnél, ahol is lebetegedtem 9 napra, és mikor visszamentem dolgozni,akkor "márcsak" egy felmondó levél várt az asztalomnál, (amin a dátum nyilvánvalóan javítózva volt) azzal a tartalommal hogy " nehéz gazdasági helyzetünkre tekintve elkell hogy bocsássuk Önt" - természetesen ez egy álindok hisz szóban közölték " Sokat vagyok beteg"! A szerződésben foglaltak szerint 30 nap felmondási idő van melyet megfeleznek, így 2 hét munka 2 hét "pihi" de ugye ezt a munkaadónak az utolsó munkában töltött napomon tudomásom szerint kikellene fizetnie, amit pont egy hete hogy nem kaptam még meg azzal a címszóval hogy nincs pénze a cégnek! Ami a szabadságolásokat illeti ennél a cégnél töltött időm alatt: tavaszán kerültem a céghez közölték 10 nap fizetett szabadságom van csak,a többit meg alákéne csak úgy írnom....Természetesen nem írtam alá ahogy a többi kolléga sem,csak kérdem én akkor ez hogyan lett másként. Az ideieket aláíratták velünk bár vannak igazoló tények hogy a kollégákal a kiírt szabikon is dolgoztunk!(Inkorrekt cég) Mit lehet tennem mind a béremet, és a szabadságolásokat tekintve?

A szabadságmegváltást a törvény garantálja, igényét a munkaügyi bíróságon érvényesítheti, igaz ez a ki nem fizetett bérre is.

217 - Zaicz Gusztáv
Állásfoglalását szeretném kérni a felmentési idő kezdete, valamint a 40 éves jubileumi jutalom bele számít-e a nyugdíjba tárgykörben.

Adataim:

- 1950. január 31-én születtem
- 1968 július 22-e óta dolgozom,
- köztisztviselő vagyok,
- előrehozott öregségi nyugdíjra 2010. január 31-én leszek jogosult(60. életévemet betöltöm),
- az előrehozott öregségi nyugdíjogosultság időpontjában több mint 40 év munkaviszonyom lesz,
- egyéb jogviszonyban is végeztem munkát.
- a Nyugdíj Igazgatóságtól 2006. szeptemberében megkértem a munkaviszony megállapítását, mely akkor 37 év és 3 hónap volt.

Kérdéseim a következők:

- Mikor kell elkezdenem a felmentési időt?
- A jubileumi jutalom bele számít-e a nyugdíjba, mivel a munkahelyemnek az utolsó napon el kell számolnia velem?
- Ha az egyéb jogviszonyban végzett munkát igazolni tudom bele számít-e a nyugdíjba?
- Mikor kell a munkahelyemnél valamint az Nyugdíj Igazgatóságnál kezdeményezni a nyugdíjba vonulást?
- Mennyivel fog csökkenni a nyugdíjam a 2007-es szabályokhoz képest?

 
216 - Járművezető
Egy nagy közlekedési vállalatnál dolgozom járművezetőként. Jelenleg, mivel sokan vagyunk sorban adják ki a pihenőnapokat, szabadságokat. (Előzőleg aláíratták velünk, hogy kettőnél többször belenyúlhatnak a szabadságunkba.) Ez idén már háromszor meg is történt. 2008. 01. 29.-én dolgoztam utojára, ekkor ellenőriztem a beosztásomat. Mivel a napi beosztásoknál a falon csak 01.31.-ig volt kiírva a beosztás, így kértem a diszpécsert, hogy nézzük meg a számítógépen. (01.30.-pihenőnap, 01.31. -szabadság, 02.01-02. -pihenőnap, 02.03-04. -szabadság, 02.05. -pihenőnap.) 02.03.-án felhívtak, hogy miért nem mentem be dolgozni. Mint utóbb kiderült a 02.03 és 04.-i szabadságomat visszavonták, engem viszont elfelejtettek tájékoztatni erről. 02.04.-én bementem dolgozni és rákérdeztem, hogy miért nem volt ennek nyoma sem a gépben sem a faliújságon.

Azt a választ kaptam, hogy 28.-án már ki lett nyomtatva, de a postával 29.-re érkezett meg. Valószinűleg délután lett kitéve, de ez csak egy dolog, erről nekem kellett volna érdeklődnöm. Szolgálatvezetőm viszont engem hívott be elbeszélgetni 02.07.-re. Bár én úgy gondolom, hogy valakinek csak oda kellene figyelni arra is, hogy a kinyomtatott postázott beosztás minél hamarabb ki legyen téve. Nem keresem a bajt, 2 gyermekem van, feleségem gyes után lett munkanélküli, lakáshitelt törlesztünk. Megtehetik, hogy a 29.-én még általuk kidobott szabadságomat szó nélkül visszavonják, azzal, hogy nekem kellene érdeklődni, hogy az úgy van e? Nem kellett volna értesíteniük esetleg fix idővel előtte, hogy beosztásváltozást eszközöltek? Mellesleg az előzőleg kiadott február havi tervezeten (ami csak tájékoztató jellegű) is ez a beosztás volt. Ezt vehetik igazolatlan távolmarardásnak, ami prémium megvonást vonhat maga után?

Ha elrendelték a szabadságot csak nyomos okból rendelhetik be és ha ez Önnek költségekkel jár azt ki is kell fizetniük. ők hibáztak ezért ezt Önre nem háríthatják át. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Vállalkozás

Azonnali hatályú felmondás, indoklás nélkül - jár-e jogorvoslat?

Túlóradíj köteles-e 15-20 perc plusz munka? Tanulmányi szerződés nélkül is jár-e fizetett szabadság vizsgák idejére? Munkaidő része-e a leltározás és köteles-e kifizetni a túlóradíjat a munkáltató, ha többet dolgoztat napi 12 óránál? Megoldás-e a rendkívüli felmondás, ha a munkáltató túlterheli az alkalmazottat? Milyen fizetési fokozatba tartozik az óvodai dajka? Táppénz utáni azonnali felmondás esetén mit tehet

hvg.hu Vállalkozás

Betegállomány felmondás alatt, előre hozott nyugdíj

Lehet-e betegállományba menni, miközben felmentéssel megszüntetik a jogviszonyt? Hány óra szabadság vonható le napi 11 óra munkaidőből, ha 2 szabadnapja van az alkalmazottnak egy héten? Vezető beosztású munkavállalónál miben lehet eltérni a Munka Törvénykönyvében foglaltaktól? Olvasóink kérdéseire Viszló László ügyvéd és munkajogi szakértő válaszolt.

hvg.hu Vállalkozás

Mennyi felmondási idő jár 5 év munkaviszony után?

Közalkalmazotti jogviszony-e a pártbizottságban eltöltött idő? Beszámíthatják-e utólag a szolgálati időbe a szakmunkásképzőben eltöltött 4 évet? Hogyan számítják a felmondási időt 5 évmunkaviszony után és befolyásolja-e ezt az időt a táppénz? Olvasói kérdésekre Viszkló László, a hvg.hu ügyvéd-munkajogi szakértője válaszolt.