A magyar cégnyilvántartásban immár kilencre emelkedett a kockázati tőkealap-kezelő társaságok száma. Közülük hét az elmúlt egy évben jött létre, feltételezhetően a hamarosan induló, az európai uniós Jeremie forrásból finanszírozott Új Magyarország Kockázati Tőke Programba történő bekapcsolódás céljából.

„A Program különösen az induló és korai szakaszban lévő vállalkozások tőkehelyzetének javítását célozza, ami a  befektetések számát mindenképpen emelheti ebben a szegmensben ”- jelentette ki Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A Jeremie program - 46 milliárd forint tőkebevonáshoz

A Jeremie finanszírozású programok keretében a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) EU-s, illetve hazai költségvetési forrásokat biztosít pénzügyi közvetítők számára. A közelmúltban elindult Mikrohitel, illetve Portfoliógarancia Programokat követően megkezdődött az Új Magyarország Kockázati Tőke Program előkészítése is. „A program mindenképpen adhat egy lendületet a szektornak, amelyben 2002 és 2007 között a már működő kockázati tőkealapok évente átlagosan 30 befektetést hajtottak végre hazánkban, míg 2007-ben mindössze tizenkettőt” - emelte ki Zoltán Csaba.

A Program a hazai KKV szektor korai (magvető és induló), valamint növekedési életszakaszban lévő vállalatai tőkehelyzetének javítását tűzi ki célul, amelynek érdekében az MV Zrt. forrásokat közvetít kockázati tőkealapok részére. A Programra allokált, jellemzően uniós forrás nagyságrendileg 46 milliárd forint. A pénzügyi közvetítői feladatokat olyan alapkezelő társaságok láthatják majd el, amelyek a tőkepiaci törvény (Tpt.) szerinti kockázati tőkealapok kezelésére jogosultak a Magyar Köztársaság területén, továbbá be tudják vonni a szükséges mértékű magánforrást (legalább 30%).

A partnerekkel történő együttműködés alapvetően kétfajta lehet: az első esetben az MV Zrt. és a magánbefektető(k) közös, magyarországi bejegyzésű kockázati tőke alapot hoznak létre (közös alap), a második esetben egy 100%-os állami tulajdonú alap és magánbefektetők ügyletről-ügyletre állapodnak meg közös befektetésekről (co-investment).

Az alapok kizárólag a vállalkozások korai (magvető és induló), valamint növekedési életszakaszába sorolható finanszírozását szolgálhatják, egy célvállalatba évente maximum 1,5 millió EUR fektethető be, legfeljebb három egymást követő évben.

Aktív érdeklődés a magyar kockázati tőke piacon

Láthatóan nagy az érdeklődés a hazai pénzügyi szektorban az Új Magyarország Kockázati Tőke Program hamarosan induló pályázatai iránt, amelynek keretében 46 milliárd Ft visszatérítendő Európai Uniós forrás kerülhet a magyar kockázati tőke iparágba. Mivel az EU-s forrás mellé a pályázaton résztvevő alapkezelőknek legalább 30% mértékű privát forrást kell bevonniuk, így összességében több mint 65 milliárd Ft áll majd rendelkezésre kockázati tőkebefektetésekre. Amennyiben a Program által finanszírozott alapok befektetéseinek átlagos értéke 250 millió Ft (1 millió EUR) lesz, akkor mintegy 260 tranzakció szükséges a teljes összeg felhasználásához. Mivel a létrejövő új alapok nyilvánvalóan az első öt évben be kívánják fektetni a teljes tőkét, ennek a célnak az eléréséhez évente átlagosan 52 tranzakciót kell megvalósítani. Kérdés, hogy van-e ilyen nagyszámú jó befektetési lehetőség Magyarországon?

A jelentős forrás rendelkezésre állása, kiemelkedő lehetőséget biztosít azon cégek számára, amelyek a következő években fejlesztési tőkét kívánnak bevonni vagy azon cégtulajdonosoknak, akik középtávon értékesíteni kívánják részesedésüket, hiszen mindkét esetben komoly verseny alakulhat ki egy-egy tranzakció megszerzéséért a létrejövő alapok között, ami nyilvánvalóan árfelhajtó hatású lesz.

 A cégnyilvántartások szerint jelenleg kilenc bejegyzett kockázati tőkealap kezelő társaság működik, melyek közül a Corvinus és az Informatikai Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. állami hátterű és 1999-ben, illetve 2002-ben jött létre. Mindkettő kezel már alapot, míg a többi alapkezelő új alap létrehozását és az Új Magyarország Kockázati Tőke Programban elérhető források bevonását tervezi. Ha a létrejövő alapok átlagos értéke 6,25 milliárd Ft (25 millió EUR) lesz, akkor 10-11 alap létrehozása szükséges a teljes forrás felhasználásához. Így a Program elindulásáig további alapkezelők megjelenése várható.

„Nyár közepéig megtörténhet a Program brüsszeli notifikációja, a potenciális alapkezelőknek szóló első pályázatok augusztus-szeptember táján kiírásra kerülhetnek, így a kkv-ék számára akár már 2008. utolsó negyedévében megnyílhat az új forrásbevonási lehetőség.” – tájékoztatta a Startot az MV Zrt. vezetése.

A Start Tőkegarancia Zrt. tőkegarancia terméke a Programban résztvevő alapok számára is garanciát biztosít az átlagosnál magasabb kockázatú, induló és korai szakaszú vállalkozásokba történő tőkeemeléses befektetések esetében. A tőkegarancia a befektetett összeg legfeljebb 80%-ára, de maximum 100 millió forint értékben és öt éves időtartamra igényelhető. A tőkegaranciával a Start a befektetés garantált részének megtérítésére vállal kötelezettséget, amennyiben a befektetést fogadó vállalkozás a futamidő alatt felszámolás alá kerül, vagy a tulajdonosok a társaság végelszámolását határozzák el. 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!