szerző:
MTI

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében 2013-ig mintegy 250 milliárd forint fordítható a vidéki életminőség javítására, amelyből 70 milliárd forintot tesznek ki a Leader-források.

Pályázatblog
Mégtöbb uniós forrásról olvashat itt!
A földművelésügyi tárca Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének (VKSZI) pénteki közleménye szerint ez utóbbi, vagyis Leader program keretén belül biztosított pénzösszeg felett teljes egészében az önkormányzatokból, vállalkozásokból és civil szervezetekből megalakult helyi közösségek rendelkezhetnek majd a térségi igények és adottságok ismeretében. A VKSZI szakértői szerint a helyi közösségekben már sokan felismerték a helyi EU-forrásban rejlő esélyt, és az alulról szerveződő, térségi összefogásra épülő fejlesztések létjogosultságát.

Leader-program
 A négy közösségi kezdeményezés egyike, amely a válsággal küzdő városok gazdasági és társadalmi regenerálását célozza.
Az eddig megalakult kilencvenhat helyi közösség tízezernél is több helyi szereplőt fog össze. Ezek a közösségek ez év januárja óta létrehozták a sok esetben 60-80 ezer embernek otthont adó térségek összehangolt vidékfejlesztési stratégiáit. Az ÚMVP irányító hatósága e stratégiák minősége, indokoltsága és fenntarthatósága alapján fogja ez év szeptemberéig kiválasztani azokat a térségeket, amelyekben a Leader-közösségek tovább működhetnek.

A VKSZI szakértői szerint a térségi együttműködés igazi próbája a tervek megvalósítása lesz, ami csak a programok elfogadását követően valósulhat meg. Ennek során az elfogadott stratégiákhoz illeszkedő pályázatokat helyben írják ki, helyben bírálják el, átlátható és ellenőrizhető módon. A vidékfejlesztés - hangsúlyozzák a szakemberek - nem köthető pártokhoz, a vidéken élő 8 millió ember ugyanis nem vall azonos nézeteket. De a Leader lényege az összefogásban, az együttműködésben rejlik, vagyis helyi ügyekben, a helyi lehetőségek kiaknázásában és az ehhez kapcsolódó felelősségben. Az ÚMVP irányító hatóságának reményei szerint a vidékiek képesek lesznek ezt a tényt felismerni és élni a kínálkozó lehetőséggel.