szerző:
MTI

Külön-külön tárgyal a gazdasági tárca az exportorientált kis- és középvállalkozásokkal (kkv), hogy a romló gazdasági helyzetben megbeszélje velük a gazdasági stratégiájukat - mondta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára.

A minisztérium egy korábbi döntése értelmében egyenként megkeresi az exportra termelő kkv-kat, átbeszéli velük az üzleti stratégiájukat és az esetleges kormányzati segítséget, amely javítja a kilátásaikat vagy védi őket egy romló pénzügyi helyzetben - közölte az államtitkár, hozzátéve: néhány ezer kis- és középvállalkozásról van szó.
 
Burány Sándor beszámolt arról is, hogy a kkv-nak nyújtandó, rövid távon 250 milliárd forint, hosszabb távon 800 milliárd forint kihatású csomag nem jelent az eddigiekhez képest új forrást, nem jár plusz költségvetési kiadással. Mint mondta, az uniós pályázati, fejlesztési rendszer részleges áttervezéséről van szó, az állami önrészből elsősorban a kkv-kat segítő konstrukciókat támogatnak.
 
Az államtitkár azzal indokolta a csomagot, hogy pénzügyi válság negatív hatásokkal, az exportpiacok szűkülésével és világpiaci visszaeséssel jár, így kérdésessé váltak a következő évek növekedési kilátásai a kkv-k számára.
 
Burány Sándor szerint radikális adócsökkentésben most senki nem gondolkodhat. Szolid, a konvergenciaprogramot nem veszélyeztető adócsökkentésre van szükség, elsősorban a foglalkoztatást terhelő adónemekben - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a benyújtott adótörvények ezt tartalmazzák.
 
Az október elején bejelentett kkv-kat támogató program egyes elemei, így az uniós pályázatok feltételeinek módosítása, a mikrohitel-konstrukciók változásai már október 1-jén hatályba léptek, a többi intézkedés 2009-ben indul.