szerző:
MTI

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) is cáfolta a román fuvarozók érdekvédelmi szövetségének (APTE 2002) állítását, miszerint a magyar hatóságok továbbra is „vadásznának” a romániai fuvarozókra.

A magyar vámhatóság közölte: sem a magyar, sem a külföldi fuvarozókkal szemben nem gyakorolnak diszkriminációt, a román fuvarozók által elkövetett jogsértések magas aránya a nagy számok törvényéből következik, ugyanis rengeteg román fuvarozó közlekedik Magyarország közútjain. A VPOP által alkalmazott bírságok minden esetben megfelelnek a jogforrásokban előírtaknak, függetlenül az elkövető nemzetiségétől.

A VPOP cáfolta továbbá, hogy az NKH szervezésében 2008. október 9-én tartott egyeztetésen megállapodás született volna a román fuvarozók érdekképviselőivel a magyar jogszabályok rövid időn belüli módosításáról. A vámhatósághoz csupán jogalkalmazói feladatok tartoznak, jogalkotói hatáskörrel nem rendelkezik, így nem lehet ráhatása az általa végzett ellenőrzések során alkalmazott nemzeti és közösségi előírásokban foglaltakra sem – fejtette ki a vámhatóság.

Az NKH tájékoztatása szerint a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek által Magyarországon elkövetett szabálysértések esetén az eljárás teljesen hasonló módon zajlik, mint a belföldi fuvarozóknál. Az eljáró hatóság a szabálysértést elkövető külföldi üzembentartót levélben értesíti az eljárás megindításáról, majd határozatban veti ki a vonatkozó rendeletben rögzített szankciót, és a bírság be nem fizetése esetén kezdeményezi a végrehajtási eljárást az illetékes hatóságnál.

A román fuvarozók érdekvédelmi szövetségének vezető tisztségviselői hétfőn azt állították, hogy a magyar hatóságok továbbra is aránytalanul magas pénzbírságokkal sújtják őket az elkövetett szabálytalanságok mértékéhez képest.

Mayer Siegfried, az egyesület elnökségi tagja korábban hangsúlyozta: a vezetési és pihenési idők be nem tartásáért teljesen jogosan lépnek fel a hatóságok, azonban a magyar hatóságok sok apróbb vétségért is súlyosan büntetik a román fuvarozókat. Elmondása szerint a magyar hatóságok, a büntetés kifizetéséig lefoglalják a román fuvarozók kamionjait, egyaránt sújtva ezzel a kamionost, valamint a jármű és az időben célba nem érő áru tulajdonosait.

A romániai fuvarozók áprilisban már tüntettek Aradon, többek között – a romániai hatóságokkal vívott harcuk mellett – a magyar vámosok zaklatásaira is hivatkozva.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A német fuvarosok demonstrációkra készülnek

Németországban tiltakozó akciókra készülnek a fuvarozók egy sor tartományban a dízel üzemanyag magas ára miatt. Szakmai szervezetük, a DSLV tájékoztatása szerint a következő hetekben egyebek mellett Bajorországban, Alsó-Szászországban, valamint Kelet-Németországban lesznek megmozdulások.

MTI Itthon

Levegő Munkacsoport: tisztességtelen a fuvarozók támogatása

Nehezen megmagyarázható és tisztességtelen az a többlettámogatás, amelyet a közúti fuvarozók az üzemanyagár többszöri csökkenése után is kapnak a kormánytól. Az így keletkezett 9 milliárd forint tömegközlekedésre fordítását javasolja a pénzügyminiszternek a Levegő Munkacsoport.

MTI Gazdaság

A kormány és a fuvarozók aláírták a megállapodást

A kormány és a fuvarozói érdekképviseletek aláírták azt a megállapodást, amely a közlekedési szolgáltatók megromlott versenyhelyzetének javítását, illetve az ágazat működőképességének fenntarthatóságát célozza - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Autó

Egymilliárd eurós kárt okozott a spanyol fuvarozók sztrájkja

Több mint egymilliárd eurós kárt okozott Spanyolországban a fuvarozók egyhetes sztrájkja: vasárnapi lapjelentések szerint a cégek előzetes kármérlege ez az összeg, de ezen kívül a sztrájk jelentős áremelkedésekhez is vezetett országszerte.

MTI Autó

Könnyítések az uniós közúti fuvarozásban

Az uniós tagországok kamionjainak korlátozottan lehetősége lesz nem anyaországi helyi városok közötti fuvarokat is teljesíteni. Egyebek között ebben foglalható össze az EU szállítási minisztereinek pénteki döntése.