A megtakarításon túl szerinte az elektronikus számla csökkenti az adminisztrációs terheket és a hibalehetőségeket, ezzel felgyorsítja a folyamatokat, ami végső soron a vevők magasabb szintű kiszolgálását eredményezheti. Emellett persze fontos előny az is, hogy a beszállítók felé meggyorsítja a kifizetéseket és minimalizálja a hiba lehetőségét. Az EDI alapú elektronikus számlázásról tartottak konferenciát Moór Dávidné, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának szakigazgató helyettese, és José María Cervera, az ECR társelnöke és a METRO Cash&Carry Vezérigazgatója nyitotta meg a szerdai e-számla konferenciát Budapesten.

Az elektronikus számla kiállításával - számlánként akár 200 forintot is lehet spórolni (de egyes cégek és szakértők 20 euróval is számolnak számlánként) - mondta a mai konferencián Balogh Ferenc, az ECR Magyarország igazgatója. Példának hozta fel, hogy Dániában mintegy 135 millió eurós megtakarítást értek el azáltal, hogy a közigazgatásban bevezették az elektronikus számlázást. „Ezt a példát alapul véve hazánkban becslések szerint mintegy 60 milliárd forintot lehetne spórolni az átállással” egyedül a magyar közigazgatásban.

Ma már szinte mindent el lehet intézni elektronikusan, az adóbevallástól kezdve a beszámolókig, de a számlázást sokan még mindig papír alapon végzik. Sokan azért idegenkednek az EDI alapú számlázásra való átállástól, mert attól tartanak, hogy bonyolult, hosszadalmas a bevezetés folyamata - mutatott rá Ritter Imre adószakértő. Az EDI szolgáltatók megnyugtatták a hallgatóságot, hogy már elérhetőek olyan web alapú alkalmazások, melyeket akár 3 nap alatt üzembe lehet helyezni. Ezek a webes platformon működő alkalmazások elsősorban kisebb cégek számára nyújtanak ideális megoldást, de nagyobb cégek számára is néhány hónap elég lehet a bevezetéshez.

Czöndör Szabolcs, az APEH osztályvezetője és szakértője arról beszélt, hogy az új EDI elektronikus számlázási rendszer teljes mértékben elfogadható az APEH oldaláról is, hiszen jogi oldalról ugyanúgy problémamentesen kezelhető, mint a jelenleg megszokott papír alapú rendszer. Érintette továbbá, hogy milyen lépéseket tett és tesz a hivatal azért, hogy partnerként segíthesse az új rendszer terjedését.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő cégek képviselői elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a nagy kereskedelmi cégek milyen elvárásokat támasztanak velük szemben az elektronikus számlázás terén és melyek a szükséges gyakorlati lépések. Elhangzott, hogy a már résztvevő cégek szeretnék elérni, hogy minél hamarabb és minél több vállalkozást bevonhassanak az elektronikus számlázás rendszerébe partnerként. Szóba került az adatbiztonság kérdése is az elektronikus számlákkal kapcsolatban. A beszélgetésen résztvevő szakértők egybehangzó véleménye szerint az e-számlázás teljes mértékben biztonságos. Elmondták, hogy a cégek többsége külső szolgáltatóval archiváltatja a számlákat, hiszen ez jóval olcsóbb, mint a házon belüli megoldás, ugyanakkor a szakszerűséghez sem férhet kétség.

Mindketten hangsúlyozták, hogy az APEH és az ECR együttműködése a téma kapcsán is jelzi, milyen nagy jelentőséggel bír az elektronikus számlázásra való átállás. Balogh Ferenc, az ECR Magyarország főtitkára ahhoz hasonlította az e-számla jelentőségét, ahogyan az e-mail évekkel ezelőtt megváltoztatta, gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá tette az ügyintézést a világban. Óriási jelentőséggel bír a küszöbön álló technológiai átállás, hiszen egyes becslések szerint egyedül Európában mintegy 30 milliárd számlát állítanak ki évente – mindmáig jelentős részét papíron, sok-sok milliárdos megtakarítási lehetőséget kínálva ezzel.