szerző:
hvg.hu

Az önkéntes pénztári szektor 21 százalékát tömörítő független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségeik elfogadhatatlannak tartják a kormány elképzelését, mely szerint a munkáltatói hozzájárulást 2010 januárjától külön adó sújtaná.

Tagszervezeteik körében végzett felmérésükre alapozva számításokat végeztek. Ez alapján biztosak abban, hogy a tervezett szigorítás esetleges hatályba lépésével a munkáltatók háromnegyed része felfüggesztené az önkéntes pénztárakba teljesített eddigi befizetést. Ez azt jelenti, hogy a szektor 150 milliárd forintra tehető éves bevétele jövőre 40 milliárdra zsugorodna. Számításaik szerint – abból kiindulva, hogy a munkáltatók a jelenlegi gazdasági helyzetben a jelenlegi kerettel gazdálkodnak – a tervezett szigorítás a költségvetés számára maximum 10 milliárd forint adóbevételt jelenthetne.

A kormánynak és a parlamentnek szerintük azt kell mérlegelnie, hogy megfizeti-e azt az árat, amely a néhány milliárdos költségvetési pluszbevétel 2,2 millió önkéntes pénztári tag és családjuk bizalmának elvesztésével jár. Azt javasolják, hogy a hosszú távú megtakarításon alapuló önkéntes pénztár kerüljön ki a cafeteria elemei közül. Meggyőződésük, hogy az öngondoskodás legnagyobb intézményének nincs helye a munkavállalókat megillető, bankjegyként funkcionáló kényelmi juttatások között.

Kérésük az is, hogy a 2010. évre vonatkozó adótörvények tárgyalása során az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályokat a mai formában (nyugdíjpénztár esetében dolgozónként havi 30 ezer forint, egészségpénztár esetében havi 20 ezer forint) tartsák fenn. Úgy látják, hogy a hosszú távú öngondoskodást segítő önkéntes pénztár tagjaink számára azt a tartalékot biztosítja, amihez akár az elégtelen egészségügyi ellátás, akár a nyugdíj kiegészítése esetén biztonsággal lehet nyúlni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Vállalkozás

Csökkenne a munkáltatói járulék, megszűnne az eho

A miniszterelnök szerint a foglalkoztatást élénkítő lépések miatt van szükség arra, hogy más adónemeket emeljenek. Emellett jövőre 5 százalékponttal csökkenne munkáltatói járulék - a teljes jövedelemre és a kormány kezdeményezi azt is, hogy jövőre szűnjön meg a tételes eho. Mi változik még?

MTI Karrier

A válságban átmeneti megoldásokat alkalmaznak a munkáltatók

A munkáltatók kivárnak a jelenlegi gazdasági helyzetben, nem válnak meg a kvalifikált munkaerőtől, inkább átmenetileg a részmunkaidős foglalkoztatást választják, az álláskeresők pedig igyekeznek kihasználni a munkaerő-piaci képzéseket, miközben az üres álláshelyek felértékelődtek.

hvg.hu Gazdaság

Szalay-Berzeviczy: súlyos hiba a nyugdíjpénztári befizetések adóztatása

A kormány javaslata, amely adó- és járulékköteles tétellé nyilvánítaná az önkéntes nyugdíjpénztárakba történő munkáltatói hozzájárulásokat, nem szolgálja a hazai tőkepiac megerősítését – véli Szalay-Berzeviczy Attila. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) volt elnöke elhibázottnak tartja a nyugdíjpénztárakra vonatkozó inflációkövető hozamgarancia bevezetését és a kormány tavaly őszi döntését a magánnyugdíjpénztári részvényállomány kötelező feltöltésének további két évre történő elhalasztásáról is.