szerző:
hvg.hu

Másképp adózunk, ha egy munkahelyünk van és megint másképp, ha egyszerre több helyen is alkalmaznak minket. Ettől eltérő szabályok vonatkoznak arra, ha több állásunk van, de az egyik helyen csak megbízási szerződéssel vagy tiszteletdíjért foglalkoztatnak minket. Mit érdemes tudni a többes jogviszonyban keletkező adókötelezettségről?

A biztosítási kötelezettség elbírálásának egyik alapszabálya, hogy minden jogviszonyban külön-külön kell vizsgálni. Így fordulhat elő, hogy egy munkavállaló többes jogviszonyban áll, vagyis ugyanannál a cégnél vagy különböző munkaadóknál egyidejűleg több biztosítási jogviszonya van. Persze vannak kivételek is. Ilyen, amikor valaki megbízási jogviszonyban van, vagy például választott tisztségviselő. Ekkor ugyanis, ha ugyanannál a foglalkoztatónál több ilyen jellegű jogviszonyból történik a kifizetés, akkor ezeket össze kell vonni, és ezt kell viszonyítani a minimálbér 30 százalékához.

Például, ha egy munkavállaló munkaviszonyban áll egy zrt.-nél, és emellett választott tisztségviselőként tiszteletdíjat kap, akkor mindkét jogviszonyában az általános szabályok szerint külön-külön kell megállapítani a biztosítási kötelezettségét. Ezzel szemben, ha ugyanez a munkavállaló fentieken túl megbízási díjat is kap, akkor a tiszteletdíjából, illetve megbízási díjából származó járulékalapot képező jövedelmeit összeadva kell kiszámítani, hogy e jogviszonyaiban is fennáll-e a biztosítása.

Társadalombiztosítási járulék

Többes jogviszony esetén a tb-járulékot természetesen minden esetben meg kell fizetni: mégpedig a minimálbér kétszereséig 26 százalékot, e felett pedig 29 százalékot. Az APEH honlapján június 24-én megjelent tájékoztató szerint ugyanannál a foglalkoztatónál fennálló többes jogviszony esetén is valamennyi jogviszony esetén külön-külön minden jogviszonyban a minimálbér kétszereséig érvényesíthető a kedvezményes járulékkulcs.

Amennyiben szeretné tudni, mennyi nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, illetve eho-t kell fizetni többes jogviszonyban, olvassa el az Adózóna cikkét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!