szerző:
hvg.hu

Egy még tavaly kihirdetett törvény értelmében visszaállítják, hogy az egészségkárosodott személy elmehet rokkantnyugdíjba a nyugdíjkorhatár előtt tíz évvel akkor is, ha rehabilitálhatónak minősítette őt a rehabilitációs szakértői szerv. A rendelkezés átmeneti jellegű, 2011 végéig szól.

Esetükben ugyanis tipikusnak mondható, hogy a három év rehabilitációs járadékot és az igénybe vett rehabilitációs szolgáltatásokat követően sem kapnak munkát (vagyis rehabilitációjuk sikertelen lesz), és utána támogatásokon élnek vagy végül – mivel nem lehetett őket rehabilitálni – megkapják a rokkantsági nyugdíjat – hívja fel a figyelmet Molnár László, a Középmagyarországi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatója, az Adózóna nyugdíjszakértője. A szabály választási lehetőséget ad, Molnár László szerint így a módosítás senkit sem kényszerít inaktivitásra, de figyelembe veszi a munkaerőpiaci realitásokat.

A rehabilitációs járadék időtartamának meghosszabbítása

A rehabilitációs járadékról szóló törvény 2008. január 1-jén lépett hatályba. A rehabilitációs szolgáltatások kiépülése elhúzódott, emiatt a rendszerbe első évben belépők rehabilitációjának megkezdése egy év késedelmet szenvedett. Ezért a 2010. évi CLXX tv. 19.§-a értelmében amennyiben a rehabilitációs járadék ellátásnak időtartama 2011-ben telik le, de a rehabilitáció még nem fejeződött be, a rehabilitáció sikeres megvalósulásának érdekében – a rehabilitációs szakértői szerv szakhatósági állásfoglalása alapján – az időtartam egy alkalommal meghosszabbítható, de az ellátás  teljes időtartama ebben az esetben sem haladhatja meg a 4 évet.

Rehabilitációs járadék melletti keresőtevékenység

A rehabilitációs ellátásban részesülőkre  a 2009. július 1-jétől egyszerűsített szabályozás nem vonatkozott, vagyis esetükben továbbra is maradt a bonyolult eljárás. Az új szabályozás – a rokkantsági nyugdíjhoz hasonlóan – az ellátás összegéhez igazítja a kereseti korlátot, így az érintettek számára egyszerűen kiszámolható. A 2010. évi CLXX. törvény 17.§-a alapján a rehabilitációs járadék összegét ötven százalékkal csökkenteni kell, ha keresőtevékenység folytatása esetén a rehabilitációs járadékban részesülő három egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
- a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és
- a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

A 18.§ értelmében pedig a rehabilitációs járadékot meg kell szüntetni, ha a keresőtevékenység folytatása esetén a rehabilitációs járadékban részesülő hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
-   a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és
-   a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HavariaPress Itthon

Pénzt kértek a rokkantosításért – orvosok őrizetben

Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) két orvosszakétőjét vették őrizetbe Egerben - közölte a HavariaPress. A gyanú szerint pénzt kértek és kaptak azért, hogy egyes embereket rokkantnak nyilvánítsanak.