szerző:
hvg.hu

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) üdvözli a német nagyvállalatok magyarországi beruházásait és fontosnak tarja, hogy a vezető német nagyipar hosszú távú befektetésekkel erősítse Magyarország gazdaságát – mondta el Rudas László, az egyesület elnöke egy a Deutsche Bank által szervezett befektetői találkozón Berlinben. - Kiemelendő ugyanakkor, hogy minimális ráfordítással, néha gesztus értékű támogatással, hasonló eredményeket lehetne elérni a családi vállalkozások közreműködésével is, különös tekintettel a német és a magyar családi cégek együttműködésével.

A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök néhány meghatározó német multinacionális cég képviselője jelenlétében értékelte ezen cégek magyarországi beruházásait, s az egyik legnagyobb eredménynek a miniszterelnök több ezer új munkahely sikeres létrehozását értékelte. Hasonló törekvések és célok mentén kezdeményezte a kormányzatnál az FBN-H a közelmúltban az úgynevezett „Bölcsőprogram” megtárgyalását. Ennek kiegészítéseként Rudas László a berlini találkozón kifejtette: a magyar és német családi vállalkozások együttes hazai beruházásainak ösztönzése további komoly eredményekhez vezethetne, például sok ezer új munkahely megteremtéséhez, amelyek ráadásul jóval kisebb ráfordítással jöhetnének létre.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta: a Bölcsőprogram, három év munkáltatói járulékmentességgel támogatná az új munkahelyek megteremtését. A kezdeményezéshez nagy segítség lenne, ha kiegészülhetne a külföldi beruházások hazai elősegítését ösztönző programmal és minimális anyagi jellegű támogatással.

Az együttműködés sarokköveiről Rudas László a közelmúltban a német családi vállalkozások egyesülete (Family Business Network Deutschland) közgyűlésén egyeztetett a német egyesület külkapcsolatokért felelős alelnökével, aki biztosította együttműködési szándékáról.

Az egyesület álláspontja szerint amennyiben az új munkahelyek teremtését a kormány tb járulék-, és adó menetességgel támogatná, a családi cégek átlagosan legalább egy új munkahely létrehozását vállalnák a jövő év végéig. Szívóhatásával a program több tízezer munkanélkülit, illetve jövedelem nélküli státusban lévő potenciális munkavállalót vonna be a munkaerőpiacra.

A programnak jelentős gazdaságfehérítő hatása is lenne - fejtette ki Rudas László. - Ugyanis, ha nincs járulékos költségvonzata, akkor mindenki tisztességesen elszámolná a költségei között azt a munkaerőköltséget, amellyel a gazdálkodását átláthatóvá teszi, és amellyel elkerüli, hogy másutt leadózott jövedelmét pumpálja vissza a feketegazdaságba. További hozadék, hogy az így megnövekedett munkaerőtömeg által megkeresett pénz bekerülne a fogyasztásba.

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesületet kizárólag magyar tulajdonú vállalkozások alapították. Az egyesület célja, hogy elősegítse a felelős családi vállalkozások létrehozását és működtetését azért, hogy az általuk felhalmozott anyagi és szellemi értékek hosszú távon hozzájáruljanak a családok, a vállalkozások és a nemzeti kultúra fejlődéséhez. Az egyesület tevékenységének középpontjában a tulajdonos családok generációi közötti és azokon belüli együttműködésének fejlesztése áll.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!