szerző:
hvg.hu

Mintegy 5500 milliárd forintos EU-támogatást hívhat még le Magyarország a következő 3,5 évben. A rendelkezésére álló összeg teljes felhasználásához azonban a támogatási pénzek felhasználását koordináló, felgyorsító „szupercsapat” felállítására lenne szükség – mondta Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a BGF és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének napokban tartott szakmai rendezvényén.

Az EU Strukturális és Kohéziós Alapjaiból származó pályázati pénzek felhasználását koordináló „szupercsapat” felállítását javasolta Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a Budapesti Gazdasági Főiskola és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által szervezett EU-Akadémia második szemeszterének első rendezvényén.

Essősy az EU kohéziós politikáját elemző szakmai beszélgetésen kiemelte, hogy mintegy 5500 milliárd forintot hívhat le Magyarország a következő 3,5 év során az Európai Unió Strukturális Alapjaiból, illetve Kohéziós Alapjából. Ugyanakkor a jelenlegi pályázati rendszeren keresztül a határidő lejártáig – az ügyintézés utóbbi hónapokban megvalósult, látványos felpörgetése ellenére – ennek az összegnek alig 50-70 százalékát fizethetik ki. Szerinte az átlagosan évi 1500 milliárd forintos támogatás a hazai GDP 6 százalékát teszi ki évente, és gyakorlatilag a pozitív gazdasági változások beindításának kizárólagos forrása.

©

A MAPI vezérigazgatója szerint a "szupercsapat" egy olyan, erős felhatalmazásokkal bíró csoport lenne, amely pozíciójánál fogva nem befolyásolható, és egyetlen motivációja, hogy eljuttassa a nemzetgazdaság számára a lehető legnagyobb megtérülést garantáló helyre az uniós forrásokat.

A szakember külön is felhívta a figyelmet „a vállalkozói középréteg” fejlesztésének szükségességére, hiszen míg Spanyolországban a hozzáadott értéket gyártó középvállalkozások a teljes vállalati paletta 20 százalékát teszik ki, addig Magyarországon alig pár százan vannak, százalékos arányuk pedig elhanyagolható.

„A rendelkezésre álló összegek felhasználásához az intézményrendszer minden operatív pontján azonosulni kell a szolgáltatói szereppel” – mondta a MAPI vezérigazgatója. „A MAG Zrt.-nél már érzékelhető az ügyfélközpontú attitűdváltás, de más intézményeknél még gyakran ellenségként tekintenek a pályázókra. A szolgáltatói mentalitás erősítése sokat segíthetne abban, hogy a kedvezményezettek megfelelő pályázatokat tudjanak beadni. Ha erre megvan a lehetőségük, már csak minél több, a beszállítói programhoz hasonló, jól célzott pályázatra van szükség” – tette hozzá Essősy.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!