Jön a fordított áfa a mezőgazdaságban is

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: mezőgazdaság; áfa; áfacsalás; fordított áfafizetés; fordított áfa;

A mezőgazdasági áfacsalások megakadályozása érdekében a kormány benyújtotta a fordított adózás mezőgazdasági szektorra kiterjesztésével kapcsolatos törvények módosításáról szóló előterjesztést pénteken.

A fordított adózás – amely azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, vagyis nettó áron értékesít, az áfa megfizetésére pedig a vevő lesz kötelezett – olyan adózási mechanizmus, amely a szakértők szerint eredményesen hozzájárulhat a mezőgazdaság meghatározott területein jellemző áfacsalási módszerek visszaszorításához. A javaslat szerint a fordított adózást a gabona-, olajosmag- és fehérjenövény-szektorban vezetnék be.

A törvényjavaslat indoklása szerint a mezőgazdaságban előforduló csalások az évek során olyan nagyságrendet értek el, amely már zavarja az ágazat normális működését, azaz rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált. Szakértői becslések szerint Magyarországon a gabonaágazatban a feketegazdaság aránya 30 százalék körüli, és az államot több tízmilliárd forint kár éri a be nem fizetett áfa miatt. A változtatások, elfogadásuk esetén, ez év július 1-jén lépnek hatályba.

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X