Jön a fordított áfa a mezőgazdaságban is

2012. április 27., péntek, 17:10 • Utolsó frissítés: 2012. április 27., péntek, 18:10
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A mezőgazdasági áfacsalások megakadályozása érdekében a kormány benyújtotta a fordított adózás mezőgazdasági szektorra kiterjesztésével kapcsolatos törvények módosításáról szóló előterjesztést pénteken.

A fordított adózás – amely azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, vagyis nettó áron értékesít, az áfa megfizetésére pedig a vevő lesz kötelezett – olyan adózási mechanizmus, amely a szakértők szerint eredményesen hozzájárulhat a mezőgazdaság meghatározott területein jellemző áfacsalási módszerek visszaszorításához. A javaslat szerint a fordított adózást a gabona-, olajosmag- és fehérjenövény-szektorban vezetnék be.

A törvényjavaslat indoklása szerint a mezőgazdaságban előforduló csalások az évek során olyan nagyságrendet értek el, amely már zavarja az ágazat normális működését, azaz rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált. Szakértői becslések szerint Magyarországon a gabonaágazatban a feketegazdaság aránya 30 százalék körüli, és az államot több tízmilliárd forint kár éri a be nem fizetett áfa miatt. A változtatások, elfogadásuk esetén, ez év július 1-jén lépnek hatályba.

SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát
SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát

A piacvezető raktártechnikai cég megnyitotta online webáruházát Magyarországon is. Látogasson el a webáruházba és böngésszen több száz termék közül!

Hirdetés


Jön a fordított áfa a mezőgazdaságban is
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
34 magyar ötlet is indul a 46 millió forintos versenyen

34 magyar ötlet is indul a 46 millió forintos versenyen

Négy kontinens csapatai szállnak versenybe a nemzetközi ötletversenyen, a legtöbben Németországból, Macedóniából és Magyarországról pályáztak.

még több hír »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X