szerző:
MTI

Akár 100 milliárd dollárt is érhet és 12 milliárd dollárra is szert tehet a várhatóan május 18-án sorra kerülő részvénykibocsátásból a Facebook. Így most már szinte biztosra vehető, ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

A legfrissebb tőzsdei prospektus szerint a cég részvényeit 28-35 dollár közötti áron fogják kínálni, s ha minden jól megy, a világ legnagyobb közösségi portálját működtető társaság piaci értéke meg fogja közelíteni a 100 milliárd dollárt. Ezzel elmarad ugyan a három szektortárs, a Google, a Microsoft és az Apple mögött, de maga mögé utasítja a világ legnagyobb számítógépgyártójának számító Hewlett Packard céget(48 milliárd dolláros tőkeérték) és a világ legnagyobb autógyártóját, a General Motorst(35 milliárd dollár).

Hogy milyen jövő várhat a Facebookra, arra a Google sikeréből lehet következtetni: az internetes kereső most 200 milliárd dollárt ér, a 2004-es kibocsátáskor 23 milliárd dollárra taksálta a céget a piac. A Microsoft tőkepiaci értéke most 265 milliárd dollár, az Apple-é 590 milliárd dollár körül van.

©

A céget alapító Mark Zuckerberg birtokában a kibocsátás után várhatóan 31,5 százalék részvény lesz. Ez a csomag - ha a kibocsátási ár a meghatározott sáv tetején alakul - több mint 17 milliárd dollárt fog érni. Ezzel Zuckerberg a világ leggazdagabb embereit felsorakoztató Forbes listán a 33. helyre kerülhet, megelőzvén a Dell, vagy a Microsoft vezérigazgatóját.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!