Százmilliárd dollárt is érhet a Facebook

2012. május 04., péntek, 15:35 • Utolsó frissítés: 2012. május 04., péntek, 16:06
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Akár 100 milliárd dollárt is érhet és 12 milliárd dollárra is szert tehet a várhatóan május 18-án sorra kerülő részvénykibocsátásból a Facebook. Így most már szinte biztosra vehető, ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

A legfrissebb tőzsdei prospektus szerint a cég részvényeit 28-35 dollár közötti áron fogják kínálni, s ha minden jól megy, a világ legnagyobb közösségi portálját működtető társaság piaci értéke meg fogja közelíteni a 100 milliárd dollárt. Ezzel elmarad ugyan a három szektortárs, a Google, a Microsoft és az Apple mögött, de maga mögé utasítja a világ legnagyobb számítógépgyártójának számító Hewlett Packard céget(48 milliárd dolláros tőkeérték) és a világ legnagyobb autógyártóját, a General Motorst(35 milliárd dollár).

Hogy milyen jövő várhat a Facebookra, arra a Google sikeréből lehet következtetni: az internetes kereső most 200 milliárd dollárt ér, a 2004-es kibocsátáskor 23 milliárd dollárra taksálta a céget a piac. A Microsoft tőkepiaci értéke most 265 milliárd dollár, az Apple-é 590 milliárd dollár körül van.

Fotó:

A céget alapító Mark Zuckerberg birtokában a kibocsátás után várhatóan 31,5 százalék részvény lesz. Ez a csomag - ha a kibocsátási ár a meghatározott sáv tetején alakul - több mint 17 milliárd dollárt fog érni. Ezzel Zuckerberg a világ leggazdagabb embereit felsorakoztató Forbes listán a 33. helyre kerülhet, megelőzvén a Dell, vagy a Microsoft vezérigazgatóját.

 

SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát
SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát

A piacvezető raktártechnikai cég megnyitotta online webáruházát Magyarországon is. Látogasson el a webáruházba és böngésszen több száz termék közül!

Hirdetés


Százmilliárd dollárt is érhet a Facebook
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Megint jönnek a Saunával a finnek

Megint jönnek a Saunával a finnek

Ma zajlik a harmadik Startup Sauna rendezvény a budapesti Finn Nagykövetségen. Megnéztük melyek azok az ötletek, amelyekre érdemes odafigyelni.

még több hír »
Hogy lett két aggódó pécsi apukából Oscar-díjas?

Hogy lett két aggódó pécsi apukából Oscar-díjas?

Két pécsi belsőépítész olyan újfajta orrszívó készüléket fejlesztett ki, ami idén elnyerte a dizájn Oscar-díjának számító Red Dot díjat is.

még több hír »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X