szerző:
hvg.hu

A Renault−Nissan autógyártó csoport és az orosz államot képviselő Russian Technologies holding szándéknyilatkozatot írt alá az OAO AvtoVAZ – amely egyebek mellett a Lada típusokat is gyártja, illetve gyártotta, a legnagyobb orosz autógyár többségi tulajdonának megvásárlásáról.

A francia−japán vállalat 750 millió dollárt fizetne Oroszország legnagyobb autógyártójáért, a végleges szerződést várhatóan az év végén írják alá, az átadás-átvételt pedig 2014-re zárhatják le – írja a Napi Gazdaság Online. A megállapodás értelmében a felek közös vállalatot hoznak létre, amelyben a Renault−Nissan párosnak 67,1 százalékos tulajdonrésze lesz. Ez a cég fogja birtokolni az AvtoVAZ 74,5 százalékát − utóbbi igazgatóságának háromnegyedét a külföldi tulajdonos fogja delegálni.

Várakozások szerint (nagyjából évi hárommillió autó eladásával) Oroszország két év múlva megelőzi Németországot az európai autópiacok sorrendjében, így az üzlettel a Renault-csoport egy igencsak ígéretes piacon szerez erős pozíciót. Az AvtoVAZ végre lecserélheti a szovjet időkből örökölt elavult technológiáját, az orosz kormány pedig elmondhatja, hogy a nemzetközi tőke bevonásával megóvta az ország egyik nemzeti nagyvállalatát. Elemzők szerint az üzlet illik a Renault növekedési stratégiájába, amelynek során felvásárol, majd rendbe tesz bajban lévő autógyártókat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!