szerző:
MTI

Az Opel 500 millió eurós beruházással épülő "flex" motorgyárában sikeresen lezajlott az első motorok próbagyártása - közölte a szentgotthárdi gyár szóvivője.

Az elmúlt hónapok azzal teltek Szentgotthárdon, hogy a gyár és a beszállító cégek munkatársai beüzemelték az érkező gépeket, beállították az eszközöket és mérőgépeket, május első hetében pedig a próbagyártás is sikeresen lezajlott - tudatta közleményében Légrádi Edit. A próbagyártás a gépek beállítása után az 1,6 literes benzinmotor új alkatrészeinek megmunkálásával kezdődött, majd a szerelősoron az alkatrészek összeállítása következett - sorolta.

A munkában, amely a projekt egyik fontos állomása, az Opel/Vauxhall Flex Projekten dolgozó mérnökei és a gyár munkatársai közösen vettek részt. A tapasztalatokat felhasználva a mérnökök a következő hetekben tovább finomítják a gyártási folyamatokat, hogy a decemberre tervezett sorozatgyártás zökkenőmentesen és az elvárt  minőségben indulhasson el. Az első motorokat négy európai autógyárba szállították, hogy ott járművekbe építve tovább teszteljék őket - fűzte hozzá a szóvivő.

©

A Flex Projekt a terveknek megfelelően halad” – idézte a közlemény Solt Tamást a szentgotthárdi gyár igazgatóját, a Flex Motorgyár projekt vezetőjét. Solt Tamás hangsúlyozta, hogy a gyár készültsége megfelel a május elejére tervezett állapotnak, amit a sikeres próbagyártás is igazol. Ennek megfelelően  szerinte nincs akadálya annak, hogy decemberben elindítsák a tervezett három motorcsalád közül az első, az 1.6 literes benzinmotor sorozatgyártását.

Szentgotthárdon folyamatos  a projekt indításának előkészítése. Nemcsak a gyártáshoz, hanem a támogató területekre is folyamatosan veszik fel a szükséges munkaerőt. Tavaly 178-cal gyarapodott a gyár létszáma, a következő három év során pedig további több mint 600 ember felvételével számol az Opel - áll a hétfőn kiadott közleményben.

A 2010-ben bejelentett három projektelem közül a második a középkategóriás dízel-motor gyártása jövő év elején, a harmadik a kis kategóriás benzines motoroké pedig 2014-ben indulhat el, válik teljessé a termékcsalád amelynek gyártása flexibilisen, gyorsan új feladatra átállítható gépeken történik - írták.

Az új motorok közös vonása a hatékonyság, a gazdaságosság és az alacsony károsanyag-kibocsájtás. Az új motorgeneráció valamennyi tagja már megfelel az Euro 6-os normának, a rugalmas gyártástechnológiának köszönhetően pedig naprakészen lehet a piaci igényekhez igazítani a termelést.

Az Opel Flex Motorgyár projektjét 2010. szeptemberében Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, az Opel/Vauxhall akkori alelnöke közösen jelentette be. Az alapkövet 2011 márciusában lerakták, majd szeptemberben már tető alatt állt a 30 ezer négyzetméteres csarnok, amellyel a meglévő gyártóhelyszínt bővítették ki, helyet adva az új projekthez szükséges gépsoroknak. A sorozatgyártás a tervek szerint az idén decemberben indul meg Szentgotthárdon - tájékoztatott Légrádi Edit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!