szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az uniós hitelek lehívását segítő hiteltermékeket mutatott be szerdán az Unicredit Bank a Széchenyi Kártya Programot működtető Kavosz Zrt-val közös sajtótájékoztatóján. Már csak az kell, hogy 2013-ig kiírják a pályázatokat, különben uniós pénzek veszhetnek el.

A kis- és középvállalkozások szerepe óriási a munkahelyteremtésben, ezért az UniCredit ügyelt arra, hogy a vállalkozások hitelei nőjenek a válság idején is – mondta Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója a bank két új,  vállalkozásokat segítő hitelkonstrukciójának bemutatóján, szerdán. A két hiteltermék abban támogatja a kis- és középvállalkozásokat, hogy minél több uniós támogatást tudjanak felhasználni.

„Elkötelezett Európa-párti vagyok. Ezért értetlenül állok az előtt, amikor gyarmatról beszélünk. Erre a gyarmatra ugyanis több pénz áramlik  be, mint ki – mondta az elnök-vezérigazgató utalva Orbán Viktor márciusi kijelentésére, melyben hangsúlyozta „nem leszünk gyarmat”.

Patai Mihály
©

Az uniós támogatás az egyetlen kiút

A Széchenyi Kártya Programban szereplő konstrukciók az állam garanciákat adnak a bankoknak, emellett a piacon a legolcsóbb finanszírozást teszik lehetővé a vállalkozásoknak az állami támogatásoknak köszönhetően – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a válság kivéreztette a vállalkozásokat, a tartalékaik elfogytak. Az egyetlen valódi kitörési pontot ezért az uniós pályázatok jelentik sok cég számára. A pályázatokhoz azonban önerő kell, ami a cégek többségének nincs. Emellett a vállalkozásoknak bele kell fektetniük azt a pénzt is, amit elnyernek.

Ezért két terméket dob a piacra az UniCredit: egy önerő kiegészítő hitelt, és a támogatást megelőlegező hitelt.

Krisán László és Patai Mihály
©

Sok időnk nincs, mert ha 2013 elejéig nem írják ki a pályázatokat, akkor már nem fogjuk tudni lehívni a forrásokat. Ugyanis az EU 7 éves költségvetési ciklusának jövőre vége, megkezdődik az új források kiosztása, a régi le nem hívott pénzeket azonban elveszítjük – hangsúlyozta a KAVOSZ vezérigazgatója.

Előbb lehet felhasználni a pénzt

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel arra ad lehetőséget, hogy a vállalkozások részt vehessenek az uniós pályázatokon akkor is, ha egyébként nem tudnák előteremteni az önerőt, vagy nem tudják nyertes projektjüket megvalósítani likviditási gondjaik miatt. A hitelhez az állami kamattámogatás mellett a Garantiqua Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása kapcsolódik, amelynek díjára további állami támogatás vehető igénybe.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel a már elnyert uniós forrásokhoz való gyorsabb hozzájutást segíti elő azzal, hogy megelőlegezi a pénzt. A két hitelkonstrukció kamatozása egyhavi Bubor + 2 százalék.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!