szerző:
hvg.hu

Áprilisban 372 építőipari vállalkozással szemben indult felszámolási, 514-gyel szemben pedig végelszámolási eljárás. A megelőző év azonos időszakához képest a növekedés a felszámolásoknál 30 százalékos, a végelszámolásoknál 16 százalékos. Márciushoz képest mindkét eljárástípusnál kismértékű csökkenés következett be, de az akkori adatok kiugróan magasak voltak.

Idén áprilisban 372 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Egy hónappal korábban tízzel több, egy évvel korábban azonban még 90-nel kevesebb felszámolási eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok, így az előző hónaphoz képest hibahatáron belüli csökkenés, az előző évhez képest viszont 30 százalékos növekedés következett be.

Az előző hónapban 514 végelszámolási eljárást indítottak az ágazatban, ez 19 százalékkal kevesebb az előző havi 633 végelszámolásnál, de 16 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 443 volt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. „Arra számítunk, hogy a felszámolások mértéke továbbra is lényegesen meghaladja a tavalyi szintet, a végelszámolásoknál pedig hullámzó, de tartósan magas havi adatokat láthatunk majd, mert a NAV és a cégbíróságok mind következetesebben alkalmazzák azokat a szabályokat, amelyek a mérlegleadás elmaradását és az egyéb adminisztratív mulasztásokat kényszer-végelszámolással büntetik” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

„Az ágazatban nem várható javulás, mert a szerződésállomány újabb és újabb mélypontokat ér el, s egy esetleges gazdasági fordulat is csak lassan jelentkezne konkrét megrendelések formájában a kis- és középvállalkozásoknál” – mondja Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke. A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások március végi szerződésállománya 16,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 31, az egyéb építményeké 6,8 százalékkal volt kisebb, mint 2011. március végén. Az első negyedévi adatok messze alulmúlják a cégek és az ÉVOSZ év eleji várakozásait. „A szakma 5–7 százalékos csökkenésre számított, ami a termelés hat éve tartó visszaesése után önmagában is dermesztő képet vetített előre. Ezzel szemben az építőipari termelés negyedéves visszaesése 11 százalékosnak bizonyult” – teszi hozzá Koji László.

Áprilisban látszólag a kilátástalan jövőképnek megfelelően alakult a cégalapítások száma az ágazatban: mindössze 224 cég bejegyzését tették közzé a cégbíróságok. „A látszat sajnos csal, arról van szó csupán, hogy a bejegyzési szabályok szigorításának és a cégalapítás drágulásának bejelentése után lezajlott egy nagy cégalapítási hullám, ami mostanra csengett le – mondja Tóth Tamás. – Az előző négy hónapban havonta átlagosan több mint 650 új céget alapítottak az ágazatban, ami a KSH adatai alapján sem támasztható alá valós piaci igénnyel.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!