Nem a kkv-k számolják fel a munkanélküliséget

2012. május 17., csütörtök, 11:33
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A következő egy évben a hazai kkv-szektorban nem várható jelentős létszámbővítés, igaz, leépítés sem. A középvállalkozások közülükcsaknem minden harmadik tervezi növelni alkalmazottainak számát. Továbbra is a lojalitás, az elkötelezettség a legfontosabb kritérium a kkv-k számára, minden más egyéb tényezőt - például a végzettséget vagy a fizetési igényt - megelőzve.

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérésünk azt mutatja, hogy csupán hajszálnyival javult a hazai vállalkozások foglalkoztatás-bővítési szándéka: 2 százalékponttal csökkent a leépítést tervező cégvezetők aránya, miközben a cégek nagytöbbsége (70 százalék) változatlan létszámmal kalkulál az elkövetkezendő egy évre – mondta Németh László, a K&H Kkv marketing főosztályvezetője. A cégmérettel párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is egyértelműen javul, hiszen míg a mikrocégek csupán 14 százaléka tervez létszámbővítést, addig a kisvállalkozásoknál 22, a középvállalatok esetében pedig több mint duplája, azaz 30 százalék ez az arány.

„Az egyes ágazatok esetében is jelentős eltérést figyelhető meg a munkaerő-lekötés tervezett alakulását illetően. Érdekes módon mind létszámbővítésben, mind leépítésben az ipari szektor kiugró. Ennek hátterében az állhat, hogy az elmúlt néhány hónapban jelentős beruházások indultak el, ugyanakkor több cég is megszüntette gyártókapacitását, így az ezekhez a multinacionális cégekhez kapcsolódó kkv-k is jelentősen eltérő helyzetben vannak. A kereskedelmi vállalkozások gyakorlatilag nem gondolkodnak nagyobb létszámú bővítésben, leginkább néhány fő új alkalmazottal terveznek” – magyarázta a kkv szakértő.

Az új munkatárs kiválasztásának fő kritériumai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt évek során. A hazai vállalkozások számára a munkaerő-felvétel legfontosabb szempontja az elkötelezettség, ezt követően pedig a tapasztalat és a fizetési igény.

A különböző szektorokban azonban más-más hangsúlyt kapnak a különböző kiválasztási szempontok. Míg a végzettségnek a szolgáltató szektorban van a legnagyobb szerepe, addig a tapasztalat leginkább a kereskedelmi vállalatoknál döntő tényező a munkaerő kiválasztásában. Az utolsó helyre sorolt nyelvtudásnak leginkább a szolgáltató szektorban van szerepe a létszámbővítés során, míg a mezőgazdasági szektorban szinte egyáltalán nem játszik szerepet.

SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát
SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát

A piacvezető raktártechnikai cég megnyitotta online webáruházát Magyarországon is. Látogasson el a webáruházba és böngésszen több száz termék közül!

Hirdetés


Nem a kkv-k számolják fel a munkanélküliséget
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Megint jönnek a Saunával a finnek

Megint jönnek a Saunával a finnek

Ma zajlik a harmadik Startup Sauna rendezvény a budapesti Finn Nagykövetségen. Megnéztük melyek azok az ötletek, amelyekre érdemes odafigyelni.

még több hír »
Hogy lett két aggódó pécsi apukából Oscar-díjas?

Hogy lett két aggódó pécsi apukából Oscar-díjas?

Két pécsi belsőépítész olyan újfajta orrszívó készüléket fejlesztett ki, ami idén elnyerte a dizájn Oscar-díjának számító Red Dot díjat is.

még több hír »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X