Molnár Csaba
Molnár Csaba

Felszámolják az egyik legismertebb magyar cipőkereskedő láncot, a Horváth Cipő Kft.-t. A szinte minden jelentősebb fővárosi bevásárlóközpontban üzletet működtető társaság 2010-ben még több mint másfél milliárdos forgalmat bonyolított és nyereségesen működött.

A Fővárosi Bíróság felszámolási eljárást indít a közép- és felső kategóriás cipőmárkákat forgalmazó Horváth Cipő Kereskedelmi Kft. ellen, a május 15-én jogerőre emelkedett végzést május 24-én tették közzé a Cégközlönyben, az eljárás kezdőnapja így ez. Az eljárás iránti kérelmet idén január 11-én nyújtották be a Fővárosi Bírósághoz. A kijelölt felszámoló a Decima Felszámoló Kft.

A társaságot szinte napra pontosan 16 évvel ezelőtt alapították – 1996. május 15-én – egymillió forint jegyzett tőkével, ami öt lépésben 400 millió forintra emelkedett és 2006. eleje óta változatlan. A cipőkereskedő 2010 és 2008 között folyamatosan másfél milliárd forint körüli bevételre tett szert, e három év közül 2008-ban 29,4 milliós adózott eredményből még mintegy 25 millió osztalékot vettek ki. A következő évben nagyot fordult az eredményesség, több mint 56 millió forint veszteséget hoztak össze, majd 2010-ben ismét nyereséggel gazdálkodtak, ennek mértéke azonban már csak 8,8 millió forint volt – osztalék ebből már nem jutott a tulajdonosoknak.

A Horváth Cipő első üzlete a vállalat honlapja szerint 1993-ban nyílt meg a fővárosban a Bajcsy-Zsilinszky úton, azóta 11 továbbit nyitottak. Az üzletek – a biatorbágyi Premier Outlets Centerben, illetve a győri Árkádban lévőtől eltekintve – nagyforgalmú, vagy annak tervezett budapesti bevásárlóközpontban vannak. A hálózat intenzíven terjeszkedett: 2001 óta minden évben nyitottak új boltot valamelyik plazában – ebből a sorból egyedül 2008 maradt ki. Még tavalyra is jutott üzletnyitás, az októberben megnyílt felújított KÖKI Terminálban is béreltek helyiséget. A 81 főt foglalkoztató társaság vesztét megfigyelők szerint talán éppen a túl gyors terjeszkedés okozhatta. A cég honlapján még a budapesti Árkádban lévő üzlet felújítását és augusztusi újranyitását hirdetik, erre azonban már valószínűleg nem kerül sor.

A hálózat magyar magánszemélyek vállalkozásaként indult az Opten cégadatai szerint: az alapító Horváth Attila és Selymes Erzsébet volt. A vállalatba 2005 októberében 33,3 százalékos tulajdonrésszel beszállt a Liechtesteinben bejegyzett Zakar Handels-Aktiengesellschaft . A társaság tulajdonosai közül az egyik vagyoni részesedését tavaly szeptember elején bírósági végrehajtás keretében lefoglalták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!