szerző:
hvg.hu

Mégis magyar az irányítósávos labdarúgó cipő: közel 10 év pereskedés után jogerős ítélet mondja ki, hogy az Adidas „Predator” típusú futballcipői gyártása során alkalmazott irányítósáv Oroszi László magyar feltaláló találmánya. Most jön a második menet, amikor is Oroszi perli a sportmultit szabadalombitorlásért.

Az első menetben Dávid győzőtt Góliát ellen. Oroszi László magánfeltaláló 1995-1996-ban kidolgozta az „irányítósávos sportcipőt”, amelynek lényege, hogy a sportcipő orr-részén keménygumiból készített sűrű bordázatot tartalmazó „irányítósávok” helyezkednek el, és ezek segítik a játékosnak a labda adott irányba rúgását és javítják a találati pontosságot.

Az Adidas akkori fejlesztési igazgatója és két társa egy magyarországi találkozás során megnézte a mintadarabokat, kértek belőlük példányokat is – olvasható a feltaláló közleményében. Ezt követően 2000-2001 körül az Adidas piacra dobta a Predator Precision majd a Predator Mania sportcipőit, amelyek forgalmazása kb. 2006-2007-ig tartott, ekkor az Adidas e sportcipők gyártását megszüntette. Mintegy 6-7 év szünet után ismét az Orosziéhoz nagyon hasonló irányítósávokkal rendelkező sportcipővel jelent meg a piacon.

Oroszi megoldását először használati minta formájában védte, és ennek jogellenes hasznosítása miatt az Adidas Magyarország (AM) Kft. ellen 2002 októberében használatiminta-bitorlási pert indított a Fővárosi Bíróságnál. Az AM Kft. és tulajdonos cége, az Adidas International Marketing BV 2003. február 21-én közösen támadást indítottak Oroszi kizárólagos joga ellen, és ez az eljárás (folytatásait is beleérve) a Fővárosi Ítélőtábla 2012. április végén kézbesített végzésével csak most zárult le jogerősen. Ebben Oroszi jogait elismerték, az időközben szabadalommá alakított használati mintát kissé korlátozott oltalmi körrel hatályában fenntartották és a kérelmezőket az eljárási költség megfizetésére kötelezték – írja a Napi Gazdaság Online. Az Adidas mindvégig azzal védekezett, hogy nem ismerte el Oroszi László feltalálói munkáját, a megoldást közkincsnek tekintette, amely – szerintük – nem új és nem a feltaláló tulajdona. A jogerős döntés ezt az állítást megcáfolta és elismerte Oroszi László találmányának újdonságát és feltalálói tevékenységen alapulását. Az irányítósávos sportcipő azóta szabadalom lett. Ezzel lezárult az első menet.

A bitorlási pert Oroszi László a jog szabadalommá történő átalakítása után szabadalombitorlási perré módosította, és ezt a pert a szabadalom megsemmisítési eljárására való tekintettel az oltalom jogerős megadásáig a bíróság felfüggesztette. A végzéssel nyílt meg a lehetőség a felfüggesztett per folytatására, amely majd a történet második felvonását jelenti.

A második menetben, vagyis mostantól kezdve nyílt meg Oroszi László számára a lehetőség, hogy azt a szabadalombitorlási pert, amit tíz évvel ezelőtt indított, és amit a bíróság felfüggesztett, folytathassa. Az irányítósávos sportcipő szadalma végérvényesen az övé, ezt már senki sem vitathatja. Folytatódhat a szabadalombitorlási per az Adidas ellen. Ebben a pillanatban csak remélni lehet, hogy ez az eljárás nem fog további 9-10 évet igénybe venni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!