szerző:
MTI

Egyre kevesebben kezdenek offshore cég alapításába és üzletemberek százai keresnek más lehetőséget, szaporodnak viszont a külföldiek által Magyarországon megnyitott leányvállalatok - írja a Magyar Nemzet.

Tavalyhoz képest 10-20 százalékkal kevesebb offshore céget alapítanak a honi vállalkozók - mondta a lap hétfői számában Hidvégi János, a Forming International ügyvezetője.

Szerinte akár pár százzal is megritkulhat a magyar kézben lévő, adóparadicsomban bejegyzett cégek száma, amit a szakember elsősorban a gazdasági válság máig tartó hatásaival magyarázott.

Mind több külföldi lát ugyanakkor fantáziát a magyarországi cégalapításban, a tízszázalékos társasági adó ugyanis sokak számára csábító - közölte a szakember.

Az offshore-láz csillapodását a közkassza is megérzi, a kivitt pénzeket hazacsábító adóamnesztia kifulladni látszik - írja a lap. Az idén áprilisig összesen 3,6 milliárd forintos adóbevétel származott a tavaly év eleje óta élő kedvezményes rendelkezésekből.

Ha valaki visszahozza a külföldről származó, offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, az összeg után 10 százalék adót fizet, és a vagyon eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja -, ami azt jelenti, hogy tizenhat hónap alatt több mint 36 milliárd forintnyi vagyont legalizáltak itthon az üzletemberek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!